Rezsi használat? A XV. Kerület/Ujpalotán egy 12 nm-es szobát bérelek. A lakótársam szobája ugyan akkora. Vele intéztem a bérelést, de azt mondja hogy ő is csak bérlő.
Hogy jön ez az elektronikához?
El kell kérni a számlákat és ennyi. Még ha felesben fizeted őket, akkor is jobban jársz, mint ezzel az "elszámolással".
HA szerzödés nélkül beköltöztél, akkor mi alapján akarnál ugrálni?
Keress egy normál albérletet (szabályosan), és akkor lesznek jogaid.
Mellesleg a használat szerint az összes rezsi fele ebben az esetben - mivel ketten éltek a lakásban, legalábbis ezt értem a kérdésedböl -, függetlenül attól, hoyg te mennyit használsz.
A #2-es valaszra csak annyit, hogy pont az a baj hogy nem mutatja meg nekem a szamlakat :-(
A #3-as valaszra meg annyit, hogy kezzel irott szerzodest csinaltam vele 6 honapra. Meg ha az osszes rezsi felet ertettem volna a kifizetesre, akkor sem igazsagos, hiszen en maximum 8%-ot hasznalok, o meg a tobbit. De igysem ugysem lattam semmi szamlat, meg azt sem tudom hogy egyaltalan ez valoban a fele osszeg, vagy az egesz...? Sajnos az utobbira gyanakszom.
#4, ennyire azért ne legyél már nyápic! Állj már a sarkadra és kérd a számlákat, ha meg nem megy, akkor ne vinnyogj, hanem fizess!
Ha felesben egyeztetek meg és ez szerepel a papíron, akkor igazából az a jogos, ha a felét fizeted és nem az x százalékot.
Úúúú, van itt káosz rendesen :)
Na, szép sorban:
"Csak egy 60W-os laptopot használok, azt is 99%-ban éjjel"
Éjjel is ugyan annyi az áram díja mint nappal...
"Havi egy fürdés (azok között ásványvizzel tisztitom magam)."
Ez vicc, ugye? Havi egy fürdés mellett örülj, hogy nem dobtak még ki. Ásványvízzel meg biztos olcsóbb tisztálkodni mint csapvízzel... biztos, hogy nem kamu a kérdés?
"Többször kértem mutassa meg a számlát, de semmiképpen nem akarja megmutatni, a "bizalom"-ra hivatkozva"
Milyen bizalom? Abban kellene bízni aki bemondásra kér pénzt és még kifejezett kérésre sem igazolja a követelése jogosságát?
Mondd neki, hogy akkor lesz bizalom, ha okot ad rá.
Addig meg: ha nem mutat számlát, akkor nulla forint a jogos, a nulla fele nulla, annyit fizetsz neki.
"A #3-as valaszra meg annyit, hogy kezzel irott szerzodest csinaltam vele 6 honapra."
A kézzel írott szerződés is teljesen érvényes, ha amúgy megvannak az alaki és tartalmi feltételei.
"akkor sem mutatja meg, olyan uruggyel, hogy o is mastol bereli, es o sem latja oket."
Nem biztos, hogy ez ürügy. De akkor ő is hülye, hogy számla nélkül fizet. Kérje el ő is és mutassa meg neked.
Amúgy a tulaj tudja, hogy te a képben vagy? Mert a tudtán kívül nagyon gáz ilyet csinálni. Úgy értem, hogy jogilag is lehet belőle probléma.
"En a "hasznalattol fuggoen-t" ugy ertelmeztem, hogy amennyit en hasznalok"
De ki tudja, hogy mennyit használsz? Senki. Akkor marad a felezés vagy megegyeztek valami másban, de ez tuti, hogy nem lesz automatikus.
"de mi az esely, hogy egy mas ember igazsagosabb lesz"
NINCS igazság. Illetve mindenkinek megvan a maga igazsága. Azt meg ki kell harcolni, hogy a tiédet más is elismerje.
"Tudomasom szerint az aram sokkal olcsobb ejjel"
Rosszul tudod.
Régen volt un éjszakai áram, de az sem úgy volt, hogy bekapcsolod a lámpát nappal és X forint, ugyan azt a lámpát éjjel meg X/2 Ft, hanem külön rendszer kellett hozzá, külön órával.
De sok éve már vezérelt áramnak hívják és nem az időszaktól függ, hanem a szolgáltató szabad kapacitásától.
"attol felek, hogy akkor meg megduplazza a rezsit, hogy 'utoljara" levagjon rolam amennyit csak tud"
És hogy hajtja be rajtad, ha nem fizeted ki? Márpedig ne fizesd ki. Ha nem jogos, akkor jogi eszköze sincs erre.
De szerintem a rezsi fele a jogos akkor is, ha kevesebbet fogyasztasz, mert mérés híján ezt csak tippelni lehetne. Ő meg nyilván mást fog tippelni mint te :)
Viszont én semmit nem fizetnék bemondásra. Szép dolog a bizalom, de még szebb dolog a pontos elszámolás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!