Hogyan gazdaságosabb a fűtés? Melyik a jobb? Bővebben lent.
Szia. Minél melegebb a ház, annál jobban hűl.
Érdemes levenni a fűtést, de azt is kell nézni, hogy ha túlhűl a ház, akkor hiába meleg a radiátor süt mindenből a hideg. Hideg a radiátor, a kanapé, az ágy.
Egy programozható termosztát a legjobb. Ha reggel 7 kor mentek el otthonról, akkor már 6 fele ne fűtsön. Egész nap ne hagyja 17°C alá menni a hőmérsékletet. Ha 16 kor ékreztek, akkor már 15 kor kezdjen el fűteni, hogy kellemes meleg fogadjon. Fürdés után 21 óra fele már leveheti a fűtést, éjszaka nem egészséges a túl meleg.
"Tehát ha fullon járatod a konvektort vagy kazánt, akkor az rosszabb hatásfokon megy mint akkor, amikor kis energiával hőntartasz."
Nézd meg ezt a képet:
( [link]
Egy hagyományos kazán, minél inkább fullon járatod, annál jobb a hatásfoka! És sokkal többet javul, mint amennyit a kondenzációs kazán romlik... Aztán ott van a fatüzelés, az is minél nagyobb intenzitással ég, annál hatékonyabb. Aztán az elektromos fűtés, ami közel 100% minden esetben.
Kedves #2, #8, #12-es válaszoló. Ha szigorúan a te szemszögedből nézzük, akkor igazad van.
De ha a grafikonjaid mellé odateszünk egy külső hőmérséklet diagramot, és bevesszük a fontos szempontok közé a KOMFORTÉRZETET, akkor sajnos már nem áll meg a nézeted.
Kipróbáltam mind a két módszert.
Komfortérzetben a szintentartásért fizetni kell ugyan egy átlagosan 2-4%-kal többet, de megéri.
Ha ellenben felfűtök, akkor a levegő hőmérséklete már jóval túl van a kellemesen, a falak, a bútorok, a padló viszont még ontja magából a hideget. És vice versa, amikor már lefeküdtem, akkor lenne komfortos a falakból áradó kellemes langyos, de akkor már minek?
Tehát a hőmérséklet lengetésével soha nem akkor a legoptimálisabb a levegő és a falak hőfoka, amikor nekem fontos lenne!
A felfűtést nem lehet jól programozni ELŐRE, mert mi van akkor, ha éppen akkor van jóval hidegebb, vagy jóval melegebb odakint? Akkor durván alul lövöm, vagy túllövöm a hőfokot, és megint nincs komfortérzetem.
Fűteni pedig leginkább a kellemes konfortérzet miatt fűtök...
Ha már fizetek, és nem is keveset, akkor a komfortérzetem legyen kellemes!!!
"Ha szigorúan a te szemszögedből nézzük, akkor igazad van."
Azért tegyük hozzá, hogy a gazdaságosság nem az ÉN szemszögem. A KÉRDÉS szólt erről, és nem a komfortérzetről...
(Amúgy igazad lenne, ha nem lennének tanuló, programozható termosztátok. De vannak. De mondom, ez komfort kérdése, és nem gazdaságosságé.)
Teljesen igazad van, a kérdés a gazdaságosságról szólt.
De feltételeztem, ha az illető fűt, akkor azt amiatt teszi, mert komfortos hőfokon szeretné az otthon töltött órákat élni.
A napi lengetéssel valóban lehet 2-4%-ot spórolni, de az én véleményem szerint nem éri meg ez a típusú spórolás...
Az én párom is egy az egyben ilyen. Központi fűtésünk van de a háló -és gyerekszobában van külön kályha is hogy gyorsan lehessen nagy meleget csinálni.
Párom szerint felesleges tömni a nagy kandallót, elég csak a gyerekszobát napközben és a hálószobát éjjel. Az nem zavarja hogy a többi szoba 13-15 fokra is lemegy.
Amondó vagyok hogy ha valaki nem tudja kifizetni egy nagy ház fűtését, az ne vegyen nagy házat. Pont a fűtés az amin nem szabad spórolni mert az ember csak megbetegszik a hidegben, ráadásul veszélyes éjjel így aludni.
Önző a párjaitok. Az egész fűtés az ember komfortjáért van.
Az nem komfort, ha fagyoskodsz ruhában. Úgy gondolom, hogy lehet ezen spórolni, csak nem érdemes. Pont mint az élelmiszeren. Előbb utóbb megbetegszik a gyógyszer pedig nagyon drága. A munkahelyről kiesés is drága. Egy kisebb anyagi katasztrófa.
Azt hittem csak nekem van ilyen szerencsém, hogy kifogok egy olyan agyoniskolázottat, akit aztán igazán nehéz bármiről is meggyőzni, nem jó,
LEHETETLEN!!!!! Jó türelmed van, de megmondom őszintén, ezekből a hozzá szólásokból lehet, vagy lehetne tanulni, ha picit befogadó valaki!!!!!
Takarékosság, baromi nagy divat, egy család elment az unokákhoz karácsonykor
és láss csodát, levették a hőfokot, így a minap beszerelt gázkazán leállt, majd hazafelé menve, telefonnal elindították, jobbaknál ez így szokás!!!!
Hazaérve a feleség még a kapu bezárásával küszködött, amikor a férje már
látta nincs a bejárati ajtó, hiányzik a ház fele és a sufni, ahol a gázkazán volt!!!!! Takarékosság:Mivel az olasz kazánhoz a 6000 Ft-os
fagyásvédelmet sokallották, picivel, többel kötötték be!!!!!! Ugye így lehet tanulni, talán!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!