Melyik tüzelési technikát választanátok a 2 közül? Fa vagy gáz? Miért ezt és miért azt?
A gáz kényelmes de drága és környezetszennyező, a fa kényelmetlen de cserébe olcsóbb (tud lenni) és környezetbarát.
Ha a beruházási költség nem számít, én szeretnék egy automatizált, óriás pufferrel szerelt faelgázosító kazánt fő fűtésnek, és mellé egy automatizálható pelletes kazánt, amit be tudok programozni, hogy 2 hét síelés után hazatérve 22 °C fogadjon...
Most kandalló van a nappaliban, konvektorok a szobákban.
Amint kész a korszerűsítés, vízteres kandalló lesz a nappaliban, és radiátorok a szobákban, fürdőben.
"A gáz kényelmes de drága és környezetszennyező"
A fa pont ugyanolyan szennyező, sőt néha rosszabb is a tökéletlen égés miatt! Kicsit kevered a dolgokat.
Nálam gáz van, kényelmes és nem olyan drága szerintem, nekem évi 200 ezerből kijön a fűtés, és nem kell hozzányúlni semmihez.
:D
Védd a fákat, használj gázt!
XD
"A fa pont ugyanolyan szennyező, sőt néha rosszabb is a tökéletlen égés miatt! Kicsit kevered a dolgokat. "
Szerintem te kevered a dolgokat. Amire te gondolsz, ott az égetés módja (tökéletlen égés) a környezetszennyező, nem a tüzelőanyag. Ha a fa ég el tökéletlenül, akkor büdös, és legalább észreveszed. Ha a gáz, az nem büdös, és nem veszed észre, belehalsz. Válassz!
Ha fával tüzelsz, megőrzöd a föld CO2 egyensúlyát. Ha gázzal, növeled a légkör CO2 tartalmát. A CO2 az egyik legsúlyosabb üvegház hatású gáz.
Védd a környezetet, tüzelj megújuló energiával, tüzelj fával! ;)
Ez tudod elvi kérdés is. Nekem évi 30ezer fával a fűtésem (ELÉG jó a szigetelés), gázzal lenne mondjuk 60ezer. 30ezret spórolok évente. Csak a pénzért nem csinálnám, nem fűtenék fával. Kell az ideológia... ;)
Szóval neked kell a kényelem, ezért még fizetni is hajlandó vagy, és nem érdekel a környezetvédelem. OK. Engem érdekel, és szerencsére vagyok olyan helyzetben, hogy vállalni tudom a fával járó kényelmetlenséget. Sőt, igazából szeretem a kandalló hangulatát..
Na kapott a kérdező miérteket mindkét oldalra, azt hiszem.. :)
Mi fával fűtünk de kihagytad az elektromosságot.
Nálunk ez abban merül ki, hogy reggel, mire lehűl a lakás bekapcsolunk egy kis fűtőventillátort (2 kw) és fél órát járatjuk.
Ugyanez történik délután begyújtás előtt.
Ez azonnal meleget ad, így nem fagyoskodunk amíg begyújtunk, ráadásul ha elfogyna a fa, vagy valami, akkor még mindig ott van egy "mentő" megoldás.
A fa olcsóbb. Ez az egyetlen előnye. Ha konyhakészen veszed, akkor ez az előny is csökken, hiszen drágább, mint a méteres tűzifa, amivel viszont rengeteg munka és kosz van.
Az egyszeri beruházása sem olcsóbb, mint gáznál, mert egy jó faelgázosító kazán, aminek már jó hatásfoka van simán lehet 300-400e Ft is. Puffertárolóról, vezérlésről nem is beszélve. Persze meglehet oldani puruttya módon is, csak igen kényelmetlen lesz fűteni vele. A fát tárolni kell, tüzelni csak száraz fával lehet. Tehát meg kell venned egy nagyobb mennyiséget és fedett helyen tárolva szárítani. Különben kidobott pénz -> gyenge fűtőérték, kazán-, és kémény korrózió. Egy esetben javasolnám a fát: erdőd van, vagy más okból olcsón tudsz fához jutni.
Egy modern kondenzációs gázkazán sokkal jobb. Komfortban összehasonlíthatatlan és ha jól szigetelt az épület, akkor nagyon gazdaságosan üzemeltethető. A régi gázkazánokkal szinte összehasonlíthatatlan. Hátránya a gáztól való függőség. Ha ez hátrány, mert szerintem túl van lihegve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!