Nincs kémény. Van az elektromos fűtésnek alternatívája?
Ha van gáz a telekre bevezetve vagy a házba akkor érdemes venni egy jó gázkazánt ilyen konvektor szerűt amihez nem kell kémény csak elvezető, de azt jóval könnyebb és olcsóbb is megcsináltatni. A gáz sem sokkal olcsóbb de jobb a fűtőértéke mint a villanynak, az tény.
De a legjobb alternatíva a fatüzelés, de mivel nincs kéményetek így nem megoldható, persze ha van pénzetek érdemes beruházni rá, ha van egy melléképületetek ahová betudjátok tenni a kazánt és onnan tudjátok rákötni a radiátorokra így a kéményt se bonyolult felépíteni és úgy olcsóbb is mintha a házra menne rá a kémény de hátránya az hogy a kazán mivel kívül lenne így nem tudná pluszba befűteni a környezetét, nálunk azért jó mert a kazán nem csak a radiátorokat hanem a levegőt is felmelegíti nálunk az alsó szint egy részében, és piszok nagy mázlink az hogy egy régi cserépkályha kéményére rábírtuk kötni ami a házunk központi részén fut át és így ott a falat is felmelegíti a felső szintünkön ami megint plusz meleget adna.
De a ti esetetekben én azt csinálnám hogy felkeresnék szakembert és felméretném vele a házat hogy mivel lenne érdemes fűteni és azoknak a kialakítása mennyibe fájna. Ha gázzal akartok nagyon késő jönne vissza az ára mert ugye arra nagyon sok elmenne mire engedélyeztetést letudjátok ami a pénz mellett idő is, akkor ugye maga a kivitelezés sem olcsó főleg ha nulláról kell kezdeni, és nincs olyan jó árba a gáz hogy hamar megtérüljön.
Az elektromos fűtésre térve létezik egy plazmás fűtés is, ami igaz szintén nem olcsó de megfizethetőbb valamivel, egy ismerősöméknél is elektromos fűtés van és ők megcsináltatták ezt a plazmás fűtést is, meg persze fatüzelésű fűtésük is van, de nagyon nagy hidegbe éjjelre a plazmás fűtéssel segítenek rá hogy ne hűljön le annyira a házuk és így mondta hogy jóval olcsóbb mint az elektromos, de állandó fűtésre pedig határeset.
Ha egymilliót akarnék elkölteni, előbb telepíttetnék szolár rendszert, mint gázt.
Az elektromos fűtés 2000W olajradiátorral óránként egy kilowatt lenne átlagosan. Az 50% megtakarítás. Ehhez képest sem az infra, sem az Adeg 67%-os megtakarítása nem számottevő.
Nem tudom, mit lehetne.
(A plazmafűtésre csak irreleváns dolgokat találtam.)
Van még mobil gázpalackos infra, de annál jobbat szeretnék.
Mennyibe kerül a hőszivattyú telepítése, és mennyibe a működtetése?
Télen is azzal fűtenék, vizet nem vinnénk túlzásba, kicsi ház.
A mostani árakkal nem vagyok tisztában, ráadásul vannak már COP=3-nál magasabb munkaszámmal működő klímák is! Legalábbis a H tarifát lehet igényelni rá.
Nekem földszondás hőszivattyúm van. Bányakapitánysági engedély kellett hozzá. Olcsó sem volt, több mint 6 millát költöttem rá. De 300 m2 a ház, ezt egy hajszárítóval azért nem lehet felfűteni. Idén decemberben például (ma harmincadika van) 13800 forintba került eddig a fűtés és melegvíz 4 személyre. (A COP=4,4.)
Gázzal a hőszigetelés előtt 100 ezer forintnál is többet költöttem fűtésre és vízmelegítésre havonta!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!