Rengeteg pénz elmegy a semmire, mit tegyünk?
A párommal 3 hónapja költöztünk össze, és hihetetlen, hogy mennyire kicsúszik a pénz a kezeink közül, holott alig veszünk valamit. Ő nettó 180-at keres +benzinpénz, ami kb 20-30 ezer forint, én előző hónapban kezdtem el dolgozni, még nem kaptam fizut.
Ketten vagyunk, alig veszünk valamit, mégis a hónap végére elköltünk 200-250 ezer forintot. Október eleje van, a párom levett a hó elején 70 ezer forintot, ebből most van 10 ezer forint úgy, hogy kb 38 ezret fizettünk az albérletre. Én egy munkanap kb 1000 forintot költök kajára. Megkérdeztem a párom és csak tárja szét a kezét, hogy ő se tudja hol a pénz, elment kajára.
Egy időben próbáltam összegyűjteni a blokkokat és füzetben vezetni, de nem vált be, mert mindig kimaradtak napok amikor nem értem rá beirkálni, elvesztek blokkok, stb. Mihez kezdhetnénk?
Én is így voltam, albérletben vagyunk, élünk havonta kb. 210 ezerből (munka+szülői támogatás egyetem mellett, amiből 30 mindig marad félretevésre). Nekünk az albérlet kerül 60-ba per hó, tehát marad 120, amiből benzin egy 20-as.
A kettőnk bérlete havonta 15-17 körül van (vonat 1 db 140 km-es (9600), helyi járatból egy pesti (3450) meg egy nem pesti (2200), van, mikor kettő nem pesti kell a pesti mellé). Így havonta marad kb. 85.000 forintunk. A kaja egy hónapban 60 körül van. Marad 25, ami "feleslegesnek" tűnik, de abból is megy el azért jó pár ezer, még ha hónapra le is bontjuk takarítószerre, mosó- és mosogatószerekre, háztartási dolgokra, plusz a suliba sem jegyzetlap/jegyzet/íróeszköz nélkül megyünk el. Soknak tűnik, de kaján nem tudunk spórolni (ételallergiák, emésztési gondok), lakhatáson nem tudunk spórolni, a rezsi, bérleti díj annyi, amennyi. Benzin arra megy el, hogy kéthetente meglátogatjuk a szülőket, de úgy, hogy egyszer megyünk egyik szülőhöz, másszor, azaz két hét múlva a másikhoz.
Az igazság az, hogy kettőtökre nagyjából ugyanannyi a rezsi, mint 4 emberre, max. pár ezer a különbség. Tapasztalat, mert voltunk már úgy is, hogy 4-en voltunk egy albérletben, nem ketten.
Én is azt javaslom, hogy MINDEN blokkot gyűjts össze, és a hűtőre ragassz fel egy naptárat, amibe beleírod, mire ment el a pénz. Én is írom, mert én sem tudtam elképzelni, hogy a francba megy el ennyi pénz. Rohadt nehezen fogod tartani, de igen. Minden nap este/du fel kell írni, ha hazaértek, hogy ki, mire, mennyit költött el. Muszáj!!! Nekem vannak kategóriáim.
a, lakbér+rezsi
b, benzin, autóra fordított költség
c, élelmiszer
d, takarítószerek, ht-s dolgok
e, gyógyszer (nekem havonta vannak költségeim, mert tartós beteg vagyok)
f, bérlet, buszjegy, vonatjegy, stb.
g, egyéb (ruhák, szórakozás, suli, stb.)
Én minden hónapban összeszámolom, mire mennyi ment el, és így kellett belátnom, hogy sajnos ennyibe kerül, hogy megéljünk, kevesebből nem igen jövünk ki, sajnos. Majd ha vége lesz a sulinak, mert oda rengeteget el kell költenem (havi 10-15 ezer), ilyen a szakom.
Jókat írt a #2-es is. :)
Alig vesztek valamit...pedig elfogy.
Érdemes lenne mégis minden este/reggel/bármikor vezetni azt a füzetet. És akkor kiderül, hogy mire ment el.
Nem sok a napi 1000 ft,de ha összeadódik,már az:20k. min.
Érdemes az akciókat figyelni. Ha valami, amit szoktatok venni, kerül alapból 400-ba,de most akciósan 200 ft, akkor lehet azt venni.
Ha tartós dolog,nem romlik meg hamar, akkor lehet spájzolni, ha meg nem tartós,akkor értelemszerűen annyit kell venni, amennyi biztos elfogy. Ha sokat vesztek, sokszor legyen.
Blokkok is legyenek eltéve. Talán nem is kell írni,hanem csak beragasztani a füzetbe.
(Persze, ha a termék neve is rajta van a blokkon,mert a "gyüjtő1",vagy mi,nem sokat mond.)
Keressétek az akciós dolgokat.
Ugye ott a kenyér. Van az 200-ért is, 300-ért is.
Vegyétek azt a legolcsóbbat,ami még ízlik.
Ha van 240 ft-os,meg 200 ft-os,de az utobbi nem ízlik,akkor legyen a 240 ft-os.
Ugyanez igaz a többire is.
A szalvétákra, mosóporokra,stb-kre is igaz,de itt természetesen a minőség számít. Ha jó a legolcsóbb minősége,akkor legyen az. Ha csak a harmadik legolcsóbb, akkor az.
És a különböző boltok se ugyanazon az áron adják pl. a szőlőt.
És az se mindegy sajnos, hogy a legmesszebb lévő boltba mentek, vagy a közelebbibe.
Mi kihagyjuk a Tescot,mert messze van, helyette a Privát és az Aldi van.
És valóban, több család még 180k-t se kap egy hónapra. Pedig több tagból áll,mint kettő:
apa,anya,gyerek.
Jótanács:
mindig rakj félre valamennyit, ha beütne a mennykő.
(elromolna a kocsi, mosógép, kellene venni akármit,ami szükséges)
Ha éttermekben esztek, több napon kellene otthon főzni.
Persze nem őzhúsra gondolok, méregdrága körettel, öntettel, hanem mondjuk egyszerűbbekre:
krumplis tészta
rizs hússal
stb
És a wc-n is írhatod a dolgot,nem? Ha nagyon nincs idő.
" Benzin arra megy el, hogy kéthetente meglátogatjuk a szülőket, de úgy, hogy egyszer megyünk egyik szülőhöz, másszor, azaz két hét múlva a másikhoz."
Ezen nagyon könnyű faragni: oszkar.com vagy autohop.hu
Ha ketten mentek, akkor gondolom van szabad hely hátul a kocsiban?
Hirdesd meg és elég sok pénz visszajön, sokszor több mint a benzin és autópálya matrica ára. Mi mostanában így közlekedünk, mert jóval olcsóbb mint a teljes árú vonat vagy busz.
Szóval mindkét félnek megéri.
15-ös. Nem pálya, mert velünk szoktak jönni, és max. 1 ember fér el. Szintén szakok miatt általában csak ketten megpakoljuk a csomagtartót (rajztábla, rajztartó, laptopok, és akkor ruhát még nem tettünk. :(
Volt, hogy morbidabb volt a dolog, mert egy hónapban dupla ennyi benzin ment el, szóval ez a tök minimum, ami nálunk pálya. De mondom, így is havonta azt a 30-t el tudjuk tenni, ami, bár 210-ből van félretéve, szerintem baromi jó, pláne egyetem mellett, gyakornoki melóval, és szülői támogatásokkal. Az ismerősi körömben nem sok egyetemista tesz félre/akar félretenni.
Azt elfelejtettem, hogy nyáron viszont mi is kijövünk kb. 120-140-ból, mert ugye csak egy kisvárosi bérlet van, nincsenek iskolaszerek, és ugye nincs fűtés, meg minden nap tudok csinálni meleg kaját, míg egyetem mellett aludni sincs időm, szóval akkor nem kell melós menzán megvenni, meg suliban büfében/étteremben.
mi a fene? 1. oldalon szinte mindenki szinte le van húzva, pedig értelmes hozzászólások.
A vezetést én is ajánlom, meg blokk megtartását legalább addig, amíg nincs feljegyezve. Feljegyzésre, meg inkább gépet, vagy okostelefont ajánlok. Eddzétek magatokat hozzá, előbb utóbb menni fog. Addig is lehet olyan trükköt alkalmazni, hogy minél sűrűbben (legjobb napi 1-szer) megszámoljátok, hogy mennyi pénz van nálatok, és az előző alkalomhoz képest mennyit csökkent, és ezt jegyzitek. (Ha pénzt vettetek fel, akkor a csökkenés feljegyzésénél azt nem kell figyelembe venni.) Ezzel legalább annyit ki lehet deríteni, hogy a hét mely napjain fogy jobban, esetleg egyenletesen napi sokat költekeztek, eszetekbe jut, hogy milyen nagyobb kiadás volt aznap, amit mellé le lehet jegyezni, stb.
Először nekünk se ment a felírás, de mikor 50 ezer eltűnt úgy, hogy egyikünk sem tudta megmondani, hogy mit vettünk belőle, akkor rá tudtuk magunkat venni, hogy minden kiadást írjunk le. Az előszobában tartunk egy füzetet a cipősön benne egy tollal, és ahogy hazaérünk és leöltözünk írjuk is be, hogy mit költöttünk az nap. Mindent. A legutolsó ötszázast is. Egy idő után ez magát is szabályozza, mikor hazajössz és leírod, hogy 1500-ért vettél joghurtot meg túrórudit és rosszul leszel, mikor felette látod, hogy előtte meg egy komplett ebédhez olcsóbban vásároltál be...
Olyan, mint mikor javasolják, hogy írj fel mindent amit megeszel, és akkor elkezdesz leszokni a nasiról, mikor visszaolvasod a napod és látod, hogy 4 pilóta keksz, 12 vaníliás karika, csirkepörkölt, 3 kanál nutella, 8 sajtos pogácsa stb... úristen mennyi szart megeszek...
Nekünk is a legtöbb pénz kajára ment el. De rengeteg és sok feleslegesen.
A menü tervezés meg tényleg segít.
És soha ne éhesen menjetek bevásárolni! Halál komolyan. Éhesen az ember minden szart megvesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!