Rengeteg pénz elmegy a semmire, mit tegyünk?
A párommal 3 hónapja költöztünk össze, és hihetetlen, hogy mennyire kicsúszik a pénz a kezeink közül, holott alig veszünk valamit. Ő nettó 180-at keres +benzinpénz, ami kb 20-30 ezer forint, én előző hónapban kezdtem el dolgozni, még nem kaptam fizut.
Ketten vagyunk, alig veszünk valamit, mégis a hónap végére elköltünk 200-250 ezer forintot. Október eleje van, a párom levett a hó elején 70 ezer forintot, ebből most van 10 ezer forint úgy, hogy kb 38 ezret fizettünk az albérletre. Én egy munkanap kb 1000 forintot költök kajára. Megkérdeztem a párom és csak tárja szét a kezét, hogy ő se tudja hol a pénz, elment kajára.
Egy időben próbáltam összegyűjteni a blokkokat és füzetben vezetni, de nem vált be, mert mindig kimaradtak napok amikor nem értem rá beirkálni, elvesztek blokkok, stb. Mihez kezdhetnénk?
Ez nagyon sok pénz.
Vezetned kell naplót, mire mit költötök. Ez naponta 10 perc,ennyi időt rátudsz szánni. Hó végén megnézni, mi volt a felesleges.
Ha főzöl otthon, nem mekis kaját és készételeket esztek, akkor egy személynek a napi 1.000.- Ft sok.
Hát a 250-es költekezést nem értem, hiszen Te még nem kaptál fizut, a párod meg 180-at keres. A benzinpénzt ne számold hozzá, mert az benzinre el is megy. Olyan munkáltatót még nem láttam, aki túl sok üzemanyagpénzt számolt volna.
No már most. Van 180 ezer. Ebből albérlet 38, gondolom nem rezsivel. De ha mégis ebbe már benne lenne a rezsi is, akkor marad 140. Te naponta 1000 Ft-ot költesz ennivalóra, gondolom a párod is. Hiszen ha te nem viszel magaddal, akkor tuti neki se csinálsz. Az 2000/ nap. Az a 20 munkanappal 40000. Máris csak 100.000 Ft van egy hónapra, amiből 20 napra kell biztosítani a reggelit vacsorát, hisz melóhelyen vesztek, valamint 8 teljes napot.
A 100 ezer kb napi 3000 forint a hónapra. Azért nem olyan rettenetes költekezés, csak annak tűnik.
A jövő hónaptól tegyétek félre a te fizudat, ha eddig elvoltatok nélküle, akkor ezután is ellesztek. Éljetek ugyanígy, mégis fogtok tudni félretenni.
Szerintem nem gáz, és egyáltalán nem túlzás ha ennyi pénz elfogy.
A benzinpénzt hagyjuk/hagyjátok számításon kívül, mert az csorog a kocsi tankjába.
.
Munkanapi 1,000Ft, az havi közel 40,000! Mert úgye, szombat-vasárnapi kaj jobban eleresztett.
Vásárolgattok biztosan divatárút is, (csak találgatok),
"mert futja".
Vedd számításba, hogy lakásotok rezsije nem csak az albérleti díjból áll! Villany, víz, szemét, fűtés, ilyen-olyan költségek a lakással kapcsolatban, viszi a pénzt!
Ha nem vezetsz "pénztárkönyvet", nehezen jösz rá, hol folyik el a pénz!
Beteszed a blokkot a pénztárcádba vagy rögtön felírod telefonba vagy egy kis jegyzetfüzetbe.
Sok kicsiből jönnek sajnos össze az ilyen dolgok, csak akkor tudod nyomon követni ha mindig felírod. Egy kisebb tételt nem annyira jegyez meg az ember, de nagyon sok ilyen van, ha a napi "kb" 1000 közelebb van az 1500-hoz, ami nem tűnik egy nagy különbségnek, egy hónap alatt máris 10 000 a különbség. Októberben volt 5 munkanap, ezalatt elköltöttetek 22 000Ft-ot kajára, ilyen tempóban ez nem meglepő, napi 1000Ft mindkettőtöknek + 3-4 bevásárlás, simán elmegy ennyi. Étkezésen sokat lehet spórolni, már leírták előttem is hogyan.
Nálunk 100 ezer a teljesen visszafogott hónap, de olyan kb. sosincs, az életben vannak kötelező extrák, de nekünk nincs bérleti díj és a rezsink is minimális, nem igénylünk pipereszereket az alapvető tisztálkodási cikkeken túl s mostanában még a járműveket is alig használjuk.
Nálunk napi 1 ezer/fő a napi ételköltség, összesen, ezt jócskán tudnánk faragni, de nem akarjuk, fontos a hasunk (emelni is tudnánk, persze, de már ésszerűen nem sokat).
A párom minden csekket eltesz s minden egyéb költséggel együtt felírja. Tudjuk, mennyi megy rezsire, a házra, van élelmiszer, benzin és "kell" szekció (szükséges költségek, amik nem tartoznak az előbbiekbe)... Tanulságos lehet, annak pedig főleg, akinél kis vackokra megy el pénz, ami annyira nem is kell, nem is éri meg...
Én sem lennék képes vezetgetni, szerencsére a párom igen. Ma már nekem nem is fontos, csak mihez tartás végett érdekel, nálunk hogyan alakulnak a dolgok, de ha nem változtatunk semmit, akkor nincs nagy változás, az pedig számolás nélkül is egyértelmű, hogy egy külföldi motorostúra megdobja a benzint (sok éttermezésnél az ételt is).
Alapvető, hogy tudatosan vegyetek dolgokat, ne csak úgy. Bár nem tudom, miről beszélek most, mert mi a párommal ugyanolyanok vagyunk e téren, nekünk természetes, hogy átgondoljuk, mi merre. Még mákot sem veszünk a tescóban duplaáron :D Hja, ételen sokat lehet spórolni (persze túlzásba vinni és stresszelni magunkat rajta vagy menni 10 km-t 20 forintért butaság, kivéve, ha az pl. egy kellemes biciklizés, ami úgyis kell). Mi ráadásul elég drága alkatrészeket vagyunk képesek használni (a legolcsóbb cukrunk is 1500 ft/kg, de normál boltban többszöröse).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!