Skandináv országokban szinte csak fenyővel tüzelnek, a gyanta hogy hogy nem teszi tönkre a kéményt?
Akinek tégla kéménye van az ugyan úgy szenved a fenyővel. A modern bélelt, fém palástos kéményekkel már jobb a helyzet, azok elég hamar átmelegednek és nem csapódik le rá annyi korom/kátrány.
Egyébként annyi a titok, hogy több levegőt kell neki adni, akkor elég a gyanta is, nem gőzölög ki a kéményen.
450°C kazánhőmérséklet felett már a 90% elég, 800°C felett már a 99,9%
Mérés nélkül a füst alapján lehet megállapítani az égés hatékonyságát. Régen is ezt csinálták a fűtők amikor még nem volt elektronika: minél kevesebb, halványabb a füst, annál tökéletesebb az égés.
Igen, a fenyőtüzelésnek (meg minden fatüzelésnek) az a titka, hogy nem szabad lefojtani a levegőt. És akkor kevesebb lesz az elégetlen maradék. Ha a szabályzód lezár, miközben még sok éghető anyag van a kazánodban, akkor a hőtől keletkező fagáz oxigén hiányában nem tud teljesen elégni, és ez egyrészt fűtési veszteség, másrészt a maradék anyag lerakódik a kéményben.
Ugyanez vonatkozik a gyantára is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!