Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Mi az optimális megoldás fűtésre?

Mi az optimális megoldás fűtésre?

Figyelt kérdés
50 éves ház, sóskúti mészkőből épült. 64 nm. Hőszigetelés belül van, fal belső felére 5cm üveggyapot, rajta gipszkarton. Gázcirkó, minden helyiségben radiátor. Ebben a felállásban mi az optimális fűtés? Amikor otthon vagyok bekapcsolni, elmenetelkor lejjebb venni, vagy folyamatosan egy beállított hőmérsékleten menjen? Most hagyjuk a hőszigetelést, tudom, hogy nem oké...
szept. 30. 08:38
 1/4 anonim ***** válasza:
86%

Én az állandó fűtés híve vagyok. Valaki egyszer itt le is írta, hogy kísérlet képen, csinált egy hónapot úgy, hogy estére letekerte a fűtést, nappal meg fel, és nem volt jelentős különbség.

Igazából amit nyersz mikor nem fűtesz, azt elbukod, mikor a fűtésed igyekszik visszafűteni az otthonod, nem csak szinten tartja a hőmérsékletet.

szept. 30. 10:36
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Pedig a helyesen kivitelezett hőszigetelés az egésznek a kulcsa.

A kívül kéne szigetelni 10, de inkabb 15 centivel és onnantól tartani fogja a meleget a ház.

Most a falaid totál hidegek a belső szigetelés miatt. Kizártad őket a hőtároló tömegből. Bárhogy fűtesz, amint megszűnik a hőbevitel, a lakásban meredeken esik a hőmérséklet.

Belátható, hogy a belső szigetelés nyújtja a létező legrosszabb lakókomfortot.

szept. 30. 11:15
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

2-3 foknál nagyobb hőmérséklet különbséget nem szabad tartani, mert a vissza fűtése több energiát használ el, mint a hőn tartás. Azaz, ha 21 fokban érzed jól magadat, akkor vedd vissza 19-ig mikor elmész otthonról. Ez így ~12% energia megtakarítás.

Amivel még tudsz sokat spórolni, ha a radiátorokra termofejeket rakatsz, így nincs túlfűtés. Ha frekvencia váltós a keringető szivattyú akkor az összesre lehet rakni, ha fix fordulatszámú akkor 1 kivételével az összesre. Vagy utóbbi esetben maxra ki kell nyitni, de ezt elszokták felejteni, és idővel lejjebb tekerik, a szivattyú meg szezon végére tönkre megy.

Szigeteletlen ház esetében nem éri meg a komfort hőn tartás, mert rengeteg a hőveszesége a háznak. Ilyen esetben ki kell kísérletezni hány fok alá ne engedd. De min 15-16 fokot tartani kellene ilyenkor is.

szept. 30. 11:22
 4/4 anonim ***** válasza:
Én éjszaka eleve nem szeretem a meleget,így visszaviszem 17-18 fokra. Napközben dolgozok,marad így,amikor hazajövök 20-21 fokra veszem.Hétvégén,téli ünnepi időszakban ha egész nap itthon vagyunk átállok vegyestüzelésre (fa).
szept. 30. 20:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!