Igaz hogy a hőszivattyú+radiátor kombónak nagyon rossz a hatásfoka? SCOP
Nem a hatásfoka rossz, hanem a radiátoroknak kicsi lesz a teljesítménye 35-40°C előremenőnél, a hőszivattyú ezt a hőfokot képes gazdaságosan előállítani.
Ma egy jól szigetelt ház tipikusan 3-8kW fűtési igényét a hőszivattyús rendszerek tudják leggazdaságosabban kiszolgálni. Nyilván ha egy 30kW fűtési igényű szigeteletlen házba teszed a hőszivattyút, oda vagy irreálisan drága gép kell, vagy kisebbek küszködni fognak.
🤣
Sok a hitetlenkedő, a másik nagy többség meg a felét sem érti annak amit írtam...
De vegyük alapul csak a kazánt és indirekt tárolót. Ezek neten kb 500-550000 ft-ból megvannak gyártói garival. Bizony egy gázkazán beüzemelése, papírozva 900000 körül mozog munkadíjastól, tervezéssel. Na ezek alapján sok vagy kevés egy hőszivattyú 800-1,2 milliós beüzemelése?
Amúgy tény, több kérdésre írtam hasonlót, de az emberek jórésze a zöld ködtől nem lát semmit! Értelmezni sem tudja a számokat, de volt, hogy konkrét árajánlatokat töltöttem fel, energetikai számítással igazolva... Azt sem hitték el, szintén 0% körüli értékelésem volt.
Gyakori kérdés itt az oldalon, mennyibe kerül egy régi gázkazán kondenzációsra történő cseréje. Nos, pontossan ugyan annyiba, mintha új bekötés lenne. Erre 1-1,2 milliós várható becslést szoktak mondani (mindenki helyesel), kémény magassága jelentéktelen költség, kémény bélése már húzóssabb tétel.
Ha közép árat veszünk alap kéménnyel 1,1 milliós költséggel, abból kb 370000 ft a kombi kazán, így minden másra marad 730000 ft!
Indirekt tárolóhoz fűtő kazán szükséges árban nem több, mint a kombi. De, kell egy plusz szabályzókör szivattyúval, 3 utú szeleppel termosztáttal, hőmérséklet érzékelővel, csövekkel, idomokkal, és plusz 2-4 órás munkaidő. És már ott is van az a 900000 körüli összeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!