Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Anyukák ti is érzitek az...

Anyukák ti is érzitek az infláció nehézségeit? A kötelező számlák befizetése után mennyi pénzetek marad megélhetésre? Hány fős a család?

Figyelt kérdés

#infláció #megélhetés #drágulás #Mennyi pénzetek marad megélhetésre #Mennyi a jövedelem #Mennyi a kiadás
2023. okt. 17. 21:09
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
90%

Elvált, egyedülálló nő vagyok kiskamasz gyerekkel.

Megérzem persze én is, pedig jó munkám, ezáltal átlag feletti fizetésem van (az egy főre jutónk- tehát a fizetésem fele- is jóval több, mint a magyar átlag, a mediánnál is), nincs hitelem, van megtakarításunk stb.

Amit észlelek: csökken a havi megtakarítható keretem, igyekszem tartani, de egyre nehezebb, ha 10-20-30 ezrekkel is, de nem teszek annyit félre, mint pl 1-2 éve… és ha ehhez hozzáteszem, hogy a megtakarításom értéke is minden erőfeszítésem ellenére reálértéken csökken, akkor az kellene, hogy éppen a korábbihoz képest többet eltenni tartalékba, hogy ez ellensúlyozza valahogyan a mostani rosszabb gazdasági környezetet… nos ez nem megy és valahol bánt, frusztrál.

A napi megélhetéssel, vásárlással nincs gond, de én eddig is figyelmes voltam, megy nálunk a befőzés, kenyeret sütök, naponta főzök, mert szeretem is csinálni és egészségesebb, számunkra megfelelő ízű, minőségű ételt tudok az asztalra tenni. Ez most nagyon is felértékelődött, amikor a gyerek is szembesül azzal, hogy egy kézművesnek titulált klasszikus bucis, marhahúst (talán) látott menü bőveb 3000 felett van, hogy ha nem csomagolok egy reggel, akkor a 2 péksüti meg egy “valamicske” tejtermék mellé simán egy ezres… szóval sok kicsi sokra megy… igaz, a munkámmal, időmmel fizetem meg az árát, de ennek csak akkor lenne kézzelfogható értéke, ha a főzős idő helyett tényleg lenne egy másik állásom is… de szerintem keresek ezzel az egésszel annyit, mint egy átlagbéres napi 2-3 órás állás és még csak megerőltetőnek sem érzem.

Amivel még szembesültem: tényleg folyamatosan emelkednek az árak (az optikus is korábban kovidra fogta a drágulást, most inflációs mantrák vannak), de tényleg minden szegmensben, legyen az a napi étel, a szolgáltatások, a tartós cikkek, az eü szolgáltatások…

Akármilyen nehéz, élni kell, programok is kellenek az étel mellett, de nem árt némi önmérséklet ilyen recesszió(shoz hasonlító) időben… a tartalékra nagyon igyekszem vigyázni és legalább értékét őrizni.

Egyedül nem könnyű, de jól megy.

Szerencsére a kamasz gyerekem sem követelőzik a 83. Bisztrós ramen meg a 24. Féle xixo tea után, sőt becsüli a házi sütiket is (pedig esküszöm, átlagnál jobban van keret ilyenekre, de szemléletet is kell adni, nemcsak kaját!)

Nálam ami 50 eFt-nál többe kerül (kivéve nyilván egészségügyi költségek), arra bizony alszom 1-2 napot, mostanában még inkább 2x meggondolom, hogy biztos kell-e, biztos most kell-e, biztosan az a konkrét dolog kell-e és biztosan csak abból a forrásból kell-e és nincs másik, kedvezőbb alternatíva.

Egyszerű lakossági befektetőként, magánemberként le kell hajolni a kicsiért is ilyen helyzetben, így igen: én is ésszerűen (!) betárazok, ha valami akciós és tudom, hogy elfogy és van is helyem tárolni és hiszek abban, hogy legtöbbet fogni az étkezésen és a korszerű otthonnal lehet (energiatakarékosság).

2023. okt. 18. 20:24
 12/12 anonim válasza:
100%
Én apuka vagyok, azt hittem jol keresek, de amikor a hónap végén nem marad semmi plussz a számlán, nagyon elkeserít. 2 gyerkőc 7 és 9 éves. Se cigi se pia, már félek ha boltba kell menni. Idáig mindig maradt plusszba a hónap végén, de úgy egy éve csak azt latom hogy több a kiadas mint a bevétel..borzasztó..
2023. okt. 21. 13:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!