Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Lehetne inverter és visszatápl...

Lehetne inverter és visszatáplálás nélkül csak melegvíz előállításhoz napelem?

Figyelt kérdés
Nekem bőven elég lenne hogy "ingyen" melegvíz van zuhanyzáshoz, mosogatáshoz plusz a mosógépet is rákötném. Ugye az inverter az elég drága de így nem is kéne. Vagy tévedek?
2023. okt. 7. 16:56
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
53%

Azért tükrözi a szivnonalat, ahogy lepontoztátok a válaszaimat.

Ismétlem, van bojler amire direktben ráköthető a napelem.

Nem véletlenül mindegyiken van masodlagos betápnis, mivel a napelemből kinyert energia mennyisége hektikus, és télen kb. semmire nem lesz elég.

2023. okt. 8. 10:33
 12/28 A kérdező kommentje:
Igen, erre gondoltam, egy lecsupaszított rendszer ahol a napelem csak meleg vízre van, inverter nélkül.
2023. okt. 8. 11:00
 13/28 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező nagyon vigyázz! 7-8 napelemet sorba kötve már olyan technika kell ami meg is tudja szakítani azt a teljesítményt! A bojlerben lévő termosztát nem alkalmas erre! Az az első kapcsoláskor el fog halálozni.
2023. okt. 8. 11:25
 14/28 anonim ***** válasza:
9%
11# itt a bojlerek, egy link jól jött volna mindenkinek.
2023. okt. 8. 11:42
 15/28 anonim ***** válasza:
83%
Nálad kikötötték a googlet 14-es? Vagy bölcsész vagy és csak annyit tudsz egy bojlerről, hogy fehér...?
2023. okt. 8. 12:07
 16/28 anonim ***** válasza:
87%

#14: elnézést, a kérdező ennél értelmesebbnek tűnik.

de csak neked:

[link]

2023. okt. 8. 12:31
 17/28 anonim ***** válasza:

Kérdező, nem bántásból, de az alapján amiket írogatsz te nélkülözöl mindenfajta elektromos ismeretet. Igen nagy az esélye, hogy áramütés, pénz- és ház égetés lesz a mutatványból.

Ha neked meleg vízre van szükséged, akkor minek akarsz áramot termelni?

Nem lenne egyszerűbb rögtön meleg vizet???

Neked ez kell:

https://www.youtube.com/watch?v=yhUORyFj9bI

/használtan is szokott lenni, jófogás, marketplace/

2023. okt. 8. 13:53
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

16# bocsi, sajna linkeltem, de dolgozom közben, ès lemaradt, ahogy nèzem,

[link]

Ezt akartam, ezt már egyszer mutatták nekem.

2023. okt. 8. 14:33
 19/28 anonim ***** válasza:

A napelemmel az egyik gond, hogy nem túl jó a hatásfoka (kb. 15-20% környékén).

Azért írták többen a napkollektort, mert azok hatásfoka kb. 60-80%, így kifejezetten hőtermelési célból sokkal jobbak (3-4-szer több hőt tudnak).

Hátránya, hogy vizet (fagyállót) kell keringetni, vagyis kell egy szivattyú és egy vezérlőegység, előnye viszont, hogy a hőtermelést nagyon jól tudja.

A napelem viszont nem veszélytelen dolog.

Egy panel 30-40V körüli feszültségen üzemel, ebből többet sorba kötve az egyenáram megszakítása valóban nehéz lesz - nincs, ami kioltsa az ívet mint váltakozó feszültségnél, a kapcsolóelem beég, akár tűz keletkezik vagy áramütés.

Ráadásul az egyenáram bontja a vért és a testnedveket, ezért sokkal veszélyesebb mint a váltakozófeszültségű áramütés (az áramütést követő órákban is meghalhatsz emiatt, ezért áramütés esetén mindenképpen irány a kórház!).

Én nem babrálnék vele inverter nélkül - az inverterben elég sok védelem van, és előállítja a 230V AC feszültséget, amiről üzemeltetheted a mosógépet vagy akár vízmelegítőt is (ha megfelelő a teljesítménye).

Az igaz, hogy a vízmelegítő fűtőszála működne egyenáramról is, de nem játszanék másoknak az életével úgy, hogy nagyfeszültségű egyenáramot kötök rá, másrészt a vízmelegítő valóban nem fogja tudni kapcsolni az egyenáramot (oltani az ívet), szóval nem éri meg és VESZÉLYES!

2023. okt. 10. 00:05
 20/28 arpi1969 ***** válasza:

80 liter melegvízhez kell mondjuk 8kWh energia. ez egy évben 3000kWh. Ehhez kell 3kW napelem ami 400W/napelem mellett 8 panel az 50eFt/panel mellett 400eft.

LÉNYEG: 30V=Up esetén 30V*8=240V (DC) pont jó a cekásznak de a DC nemjó a hőfokszabályzónak (kihagyni azt lesz ami lesz)

télen a téli hónapokban kábé fele-negyede annyi melegvízet fog termelni mint nyáron. ennyi.

2023. nov. 30. 22:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!