Lehetne inverter és visszatáplálás nélkül csak melegvíz előállításhoz napelem?
Azért tükrözi a szivnonalat, ahogy lepontoztátok a válaszaimat.
Ismétlem, van bojler amire direktben ráköthető a napelem.
Nem véletlenül mindegyiken van masodlagos betápnis, mivel a napelemből kinyert energia mennyisége hektikus, és télen kb. semmire nem lesz elég.
Kérdező, nem bántásból, de az alapján amiket írogatsz te nélkülözöl mindenfajta elektromos ismeretet. Igen nagy az esélye, hogy áramütés, pénz- és ház égetés lesz a mutatványból.
Ha neked meleg vízre van szükséged, akkor minek akarsz áramot termelni?
Nem lenne egyszerűbb rögtön meleg vizet???
Neked ez kell:
https://www.youtube.com/watch?v=yhUORyFj9bI
/használtan is szokott lenni, jófogás, marketplace/
16# bocsi, sajna linkeltem, de dolgozom közben, ès lemaradt, ahogy nèzem,
Ezt akartam, ezt már egyszer mutatták nekem.
A napelemmel az egyik gond, hogy nem túl jó a hatásfoka (kb. 15-20% környékén).
Azért írták többen a napkollektort, mert azok hatásfoka kb. 60-80%, így kifejezetten hőtermelési célból sokkal jobbak (3-4-szer több hőt tudnak).
Hátránya, hogy vizet (fagyállót) kell keringetni, vagyis kell egy szivattyú és egy vezérlőegység, előnye viszont, hogy a hőtermelést nagyon jól tudja.
A napelem viszont nem veszélytelen dolog.
Egy panel 30-40V körüli feszültségen üzemel, ebből többet sorba kötve az egyenáram megszakítása valóban nehéz lesz - nincs, ami kioltsa az ívet mint váltakozó feszültségnél, a kapcsolóelem beég, akár tűz keletkezik vagy áramütés.
Ráadásul az egyenáram bontja a vért és a testnedveket, ezért sokkal veszélyesebb mint a váltakozófeszültségű áramütés (az áramütést követő órákban is meghalhatsz emiatt, ezért áramütés esetén mindenképpen irány a kórház!).
Én nem babrálnék vele inverter nélkül - az inverterben elég sok védelem van, és előállítja a 230V AC feszültséget, amiről üzemeltetheted a mosógépet vagy akár vízmelegítőt is (ha megfelelő a teljesítménye).
Az igaz, hogy a vízmelegítő fűtőszála működne egyenáramról is, de nem játszanék másoknak az életével úgy, hogy nagyfeszültségű egyenáramot kötök rá, másrészt a vízmelegítő valóban nem fogja tudni kapcsolni az egyenáramot (oltani az ívet), szóval nem éri meg és VESZÉLYES!
80 liter melegvízhez kell mondjuk 8kWh energia. ez egy évben 3000kWh. Ehhez kell 3kW napelem ami 400W/napelem mellett 8 panel az 50eFt/panel mellett 400eft.
LÉNYEG: 30V=Up esetén 30V*8=240V (DC) pont jó a cekásznak de a DC nemjó a hőfokszabályzónak (kihagyni azt lesz ami lesz)
télen a téli hónapokban kábé fele-negyede annyi melegvízet fog termelni mint nyáron. ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!