Kikkel lehet napelemet panellakás erkélyére szereltetni?
Olyan napelemes megoldások után keresgélek, melyeknél a napelemek az erkély (délkeleti fekvésű) külső részére (korlát külső oldala) kerülnek felszerelésre, a megtermelt energiát pedig visszatápláljuk a hálózatba. A napelemeknél fő szempont, hogy szórt fényben is jól működjenek.
További kérdéseim:
- Mekkora kapacitású napelemek férnek fel kényelmesen?
- Mekkora inverter kell hozzájuk?
- Mennyibe kerülnek?
- Mi a pontos procedúrája lezsírozni a szolgáltatóval (E.ON), hogy átvegyék a feleslegáramot és ez mennyibe kerül összvissz?
Az erkély így néz ki.
Asszem, a napelemek helye adott :) Már ha létezik ilyen méret (jó volna).
Lusta vagyok utána számolni, de ilyen kis felületen szerintem nem lesz gazdaságos a rendszer kiépítése.
Egyébként ha a googleban beírod hogy napelem, nem egy cég foglalkozik ilyesmivel.
Úgy tudod? Honnét? A Blikkből? Kérlek, csatolj forrást is, vagy ha már nem, akkor legalább ne légy cinikus a mobilfeltöltéseddel.
Igen, én is láttam hasonló cégeket, de közülük egy bevált kéne. Tehát olyanok tanácsát várom, aki már foglalkozott ilyennel, vagy akár rokona, ismerőse.
Kedves kérdező!
Én velük csináltattam: [link]
És tulajdonképpen jogosan évődnek veled az előttem szólók, mert az erkélyre valószínűleg csak egyetlen vagy max 2db kb. 1,5 m2-es modult tudsz felszerelni aminek a max. teljesítménye darabonként 250 W akkor, ha merőlegesen süt rá a nap és kellően hűvös van. A napelem teljesítménye ugyanis a hőmérséklet emelkedésével csökken.
És persze ehhez valószínűleg a társasház többi lakójának a beleegyezése is kelleni fog, mert valószínűleg a társasházi szerződés tartalmazza azt a kitételt, hogyha az egységes utcaképet meg akarod változtatni, ahhoz a tulajdonos társak beleegyezése kell...
Jó minőségű osztrák Frónius invertereket lehet kapni, ezt a villanyóra (betáp)közelében kell tudni elhelyezni.
Nekem 14 panelem van a tetőn és a 3,5 kW-os rendszer a fogyasztásomnak csak a felét termeli meg.
EON-os vagyok, én annakidején itt néztem utána, hogy mi a menete az engedélyezésnek.
# 2: Nem lesz ott 1-2kW, csak egy töredéke.
Utolsó írja is, hogy neki jóval több helye van és neki is csak 3,5 jön ki.
Kérdező nem bántásból, de eddig egy olyan tanácsot sem kaptál hogy "igen jó ötlet csináld" nem véletlenül.
Ilyen "kis méretben" nem lesz gazdaságos a napelem kiépítése, kicsit olvasgass neten hogy is működnek ezek.
A telepítő cégek honlapján néha egész jó leírások vannak.
Konkrét céget is nehéz úgy mondani hogy nem tudjuk hol laksz.
Szia kérdező!
Én is épp most nézegetem a lehetőségeket.Az e-on-nak eleve van egy ilyen projektje.Teljeskörű ügyintézéssel,engedélyek,kivitelezés stb.Visszatápláló rendszereket építenek ki.Sajnos a legkisebb csomag náluk 3 KW-os.Nekem,mivel egyedül lakok egy hasonló lakásban az éves fogyasztásom 1080 kWh,szóval a saját részemre elég lenne egy 1 kW-os rendszer,de hogy ez tényleg kitermelje a saját szükségletet és vissza is táplálja,ahoz kb 2 kellene.Egy 3 kW-os rendszer 12 panelből áll,tehát kb 8 kéne nekem.Ez nagyjából beterítené az erkélyt,nem csak a korlátot. :) És mint írtam,3-as a legkisebb náluk,bár lehet h csinálnak kisebbet is külön kérésre.Vannak egyéb cégek akik építenek nem visszatápláló rendszereket.pl. : [link]
Hát nem tudom megéri-e.Sztem mindenképpen visszatápláló lenne a jó.Talán ha meg tudnál egyezni a lakóközösséggel h a tetőre telepíthess.Ott nem zavarja az összképet,már ha lapostetőről van szó.Vagy a legjobb lenne ha az egész társasház telepíttetne egy közös nagy napelemet az egész tetőre.Ebből fedezni lehetne a teljes lépcsőházi villanyköltséget,és a lakók fogyasztásának egy részét. ( Picike részét).De egy ilyet kivitelezni túl nehéz lenne,sok ember beleegyezése és pénze kell hozzá.Meg ha valaki elköltözik,viszi magával a saját részét? :) Hát nem tudom.
Szóval jó lenne,de nem biztos hogy megéri.Talán akkor ha úgy gondolkozol hogy nehogy má fizessek,ha ingyen is lehet.És akkor szemet hunysz a költségek,felett mintha nem lettek volna,és úgy érzed ingyen van az áram. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!