15 fokban hogy érdemes öltözködni és aludni, gyermekkel megoldható?
ha normálisan fel van öltöztetve, meg alváskor betakarva, akkor simán.
Bár majd jönnek, akik szerint 28 fok alatt már a gyámügyet kell hívni.
#2: télen 0 fokban is kivittük a gyereket aludni babakocsival, amíg pici volt. még mindig él, teljesen egészséges.
meg amúgy mikor elmegy az ember sátorozni, nyáron is simán 15 fok alá hűl a levegő éjszaka, mégsem szoktak megfagyni a kempingezők
A nagymamámék még a 60-as 70-es években is 1 db sparheltet használtak főzésre és fűtésre az óbudai szoba-konyhás családi házukban. A hálószobában annyi volt a fűtés, hogy lefekvéskor egybenyitották a konyhával. Ha nagyon hideg volt, akkor este a sparhelten megmelegítettek egy-egy téglát és azzal melegítették elő az ágyat.
Csak megjegyzem, hogy a mosdás és a fürdés is egy szem lavórban történt és hűtőszekrény híján a kútban hűtötték az ételeket, pl. a dinnyét is.
Vagyis nem voltak elkényelmesedve és mai szemmel nézve semmiféle komfortjuk sem volt egy mai lakáshoz képest.
Ráadásul többnyire csak azt ették amit a kertben megtermeltek, ill. évente egyszer disznót vágtak, így egész évre meg volt a hús, tejet meg a kecske adott.
A fentiek ellenére mindketten megérték a 90-et.
Aludni még egész jó a 15 fok, a legtöbb embernek jólesik, ha picit hűvösebb, frissebb a levegő, de a teste közben jó melegen be van bugyolálva.
A nappali tevékenységekhez viszont ez már olyan hőmérséklet, ami mellett 3 pulcsiban is lehet, hogy kellemetlenül fázni fog a kezetek, orrotok. Mondjuk lehet, hogy pont a gyereknek kevésbé; ők még sokat mozognak, jobban alkalmazkodnak, jobban bírják a hideget is, meleget is a felnőtteknél.
Meg lehet oldani, ha muszáj. Csak kérlek, a hősugárzóval nagyon vigyázzatok! Mindig az ijesztő balesetforrást látom benne, főleg gyerekes házban.
Idén - takarékossági okokból - 20 fokra állítottam fűtést. Nem mondom, hogy nem fáztam. Pedig alapvetően jól viselem a hideget; jobban, mint a 25 fokra fűtött szobákat.
Éjszaka egyáltalán nincs nálunk fűtés. Két takaróval minden további nélkül bírható volt. Sőt.
A 15 fok nekem kevésnek tűnik kisgyerek mellett.
20 éves koromig éltem otthon egy Kádárkockában, ahol cserépkályhával fűtöttünk. Természetesen ez az éjszaka folyamán annyira kihűlt, hogy reggel a jéghideg szobában azt néztük -mint gyerekek- hogy kinek megy messzebb a fehér lehelete.
Az asztalon lévő vizeskancsóban lévő víz tetején is minden reggel vékony jéghártya volt.
Mi így nőttünk fel és akkor nálunk ez teljesen természetes volt.
Azután valaki begyújtott a cserépkályhába és déltől már jólesően hozzá lehetett bújni. Természetesen mindenki meleg ruhákban volt otthon.
Soha egyikőnk sem nem volt megfázva, pedig minden télen kijártunk a szántóföldeken megfagyott talajvízre korcsolyázni és jó párszor beszakadtunk vagy derékig.
A mai generáció meg sikítófrászt kap, ha 28 fok helyett csak 24 fok van a panelben.
15 fok az azért hideg.
Mondom ezt úgy, hogy nálunk télen 20-21 fokon van a termosztát, este 8tól pedig ki van kapcsolva, mert alváshoz a még hűvösebbet szeretjük. Így reggelre kb 18 fok lesz.
Nekem pl az is vállalható még, de a páromnak már kicsit hideg.
Van pulcsink, felvesszük.
Akkor fázunk ha a kezünk hideg, de ez nem szokott ilyen hőmérséklet mellett bekövetkezni.
15 fok az nekünk is meredek... főleg hogy huzamosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!