Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Rönkös tűzifával kapcsolatosan...

Rönkös tűzifával kapcsolatosan kérdezhetek?

Figyelt kérdés

10m3 rezsitámogatott fát vennék. Valszeg 2m hosszú és 15-40 cm átmérőjü lenne. Kérdéseim:

1. Erdei köbméterben adják? 1*1*1,7m számít 1m3-nek? Ez 1m3 tömör fának felel meg?

2. A kapu és a ház között 7m hely van (szélessége 2m-nél több). Le tud rakni ide 10m3-t?

3. Mekkora súlya lehet egy 2m hosszú és 40 cm átmérőjű rönknek? Egy emberes?

4. Milyen elérhető árú gép ajánlott a darabolásához? Nem gondolnám az egészet egyszerre feldarabolni. Cserépkályhám van, 7m3 konyhakész, szórt tűzifa 2 évig elég szokott lenni.

Úgy számoltam, hogy akkor is megérné, ha beruháznom kellene egy 100k-s gépet. A konyhakész, szórt is 30k-ba kerül és az ugye kb csak a fele menyiség lenne tömör köbméterben (ha jól számolok és értelmezek)

2023. ápr. 7. 10:55
1 2
 1/12 mindentudó99 ***** válasza:
65%
1.7m3 ben adják igen.2 m-es 40 centis nem egy emberes. 7 mèteres szakaszra elfér. Igazán erre való fűrészt 100 ert nem biztos hogy kapsz a nagyobb márkák közül.
2023. ápr. 7. 11:03
 2/12 anonim ***** válasza:

Egy 2 m-es, 40 cm-es rönk súlya kb. 3 mázsa így nedvesen.

Ha Fekete Lászlónak hívnak, akkor egyemberes. Egyébként odébb lökni se tudod egyedül.

Nem feltétlenül éri meg több évre fát venni. Ha az ukrán háború véget ér, megint lecsökken a tűzifa ára (mivel az olaj és a gáz ára miatt szökött fel), és konyhakész fát fogsz kapni ennyiért.

2023. ápr. 7. 18:05
 3/12 anonim ***** válasza:
80%

Erdei m³-ben adják (1x1x1,7), az elvileg 1 tömör m³

A 10 erdei m³ 5x2x1.7 m, tehát befér 7 m helyre, de a szállító nem biztos, hogy be tudja oda tenni, attól függ mennyire fér hozzá.

Egy 2m hosszú 40cm átmérőjű rönk 180-220 kg

Vagy láncfűrésszel feldarabolod, aztán felhasogatod fejszével, vagy rönkben elhasogatod hasítógéppel, vagy ékekkel, kalapáccsal, aztán darabolod fűrésszel. Láncfűrészt tudsz venni 100ezer alatt, nyilván egy 500ezres tartósabb,könnyebb, erősebb megbízhatóbb, de egy olcsóval is fel tudod darabolni.

Konyhakész szórt m³-ből 20-at kellene venni, hogy 10 tömör m³ legyen.

Egyébként nem fog lecsökkenni semminek az ára.

2023. ápr. 8. 09:10
 4/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Mekkora legyen a láncfűrész teljesítménye, minimum?

2023. ápr. 8. 12:10
 5/12 puritan ***** válasza:
71%

Nekem nincs egy hónapja, hogy meghozták. A mennyiséget nem erdei m3-ben számolják, hanem úgymond tömör m3-ben. 2,5m hosszú rönkök voltak, 20 és 40 cm közötti átmérővel. 51 darab volt összesen. A szállítólevélen egyenként fel vannak sorolva, hogy milyen átmérőjűből mennyi van. Vagyis biztos, hogy nem vernek át a mennyiséggel. Minden rönknek a vékonyabbik végét mérik meg, és rá van írva a vastagsága. Az erdészeknek van valami táblázata, ami alapján kiszámolják, hogy egy bizonyos rönk hány m3, aztán összeadják az összeset. Volt olyan is, aminek a vastagabbik vége 70cm felett volt egy kicsivel.

A legvékonyabb fát talán el tudja cipelni 2 ember, de a vastagabbakat még gurítani is nagyon nehéz. Ha kicsi a hely, és egymás tetejére rakják le, nagyon meg kell gondolni, hogy hol kezded el fűrészelni, mert, ha megindul valamelyik, könnyedén kidönti a kerítést, vagy agyonnyom valakit. Simán megvan 3-4 mázsa, vagy több...

Láncfűrész...

Bisztosan jól lepontoznak érte, de nem érdekel... Én egy Lidl-s elektromos fűrésszel darabolom. Már az egész föl van vágva méteresre, vagy 75 centisre, egy része pedig 25 centisre. Simán bírja a fűrész, pedig volt olyan rönk, amit két oldalról is alig ért át. Fontos, hogy mindig éles legyen a lánc. Legyen néhány tartalék lánc, hogy ne kelljen rögtön élezni, hanem csak rátenni a másikat.

Egy-két tanács.

A rönköket egyben még gurítani is nehezen lehet. Ha elvágod méteresre, a mozgatásához legcélszerűbb egy nagyobb teherbírású molnárkocsi. Pumpálható kerekű. Ahhoz, hogy a nagyobbakat fölállítsd, minimum két ember kell. Talicskába betenni egy méteres rönköt reménytelen.

Próbálj meg szerezni valahonnan néhány nagyobb vaséket. Azokkal, meg valami komolyabb kalapáccsal a nem görcsös méteres rönköket el lehet hasítani ahány darabra akarod. Akkor már könnyebb emelgetni őket.

2023. ápr. 10. 19:37
 6/12 anonim ***** válasza:

5-ös!

A hatósági áras tüzifa mennyisége erdei m³-ben van meghatározva. Ha neked nem úgy vitték, akkor vagy az erdei m³-t átszámították egyedi köbözéssel mért tömör m³-re, vagy átvertek.

2023. ápr. 10. 19:51
 7/12 puritan ***** válasza:

6-osnak!

Elővettem a szállítólevelet, és megnéztem.

A 40 centis rönköt 0,34m3-nek számolták, a 44cm-est 0,4m3-nek. Ez, ha utánaszámolok, bizony tömör m3. Ebből van összesen 10.

Átverve nem érzem magam, mert korábban legtöbbször valami nem idén barnult szakemberektől vettem, és annak a mennyisége ezt meg sem közelítette, pedig megmértem a platót, és volt, hogy meg se vettem tőlük, mert olyan elrugaszkodott mennyiséget mondtak, ami látszott, hogy nincs meg.

2023. ápr. 10. 20:24
 8/12 anonim ***** válasza:
76%

7-es!

Akkor jó, mert a 10 tömör m³, az kb 10 erdei m³

2023. ápr. 10. 23:42
 9/12 anonim ***** válasza:

Jól írja itt előttem.

Az erdei m5 térfogata pont azért ennyi, mert az erdei rakodón sarangba rakott rönkökből 1 erdei m3 pont így ad ki egy tömör m3-t.

A felső sor második két képét nézd:

[link]

2023. ápr. 12. 06:40
 10/12 A kérdező kommentje:

Ezek?:

Husqvarna 120 Mark II

STIHL MS 170

2023. ápr. 16. 09:01
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!