Villany nélküli műhelyem van. A szomszédból áthozott földkábelon keresztül jutottam az értékes wattokhoz.A rezsi korlát óta ez nehézséget okoz,mert odaát ez dupla költséget okoz. Szigetüzemű napelem működhet engedélyezési procedúra nélkül?
Szigetüzem kiépítése a 200-300 ezer forintos 80-100Ah-ás Lítium-vasfoszfát akkumulátorokkal nem lesz olcsó mulattság. Egy 100Ah-ás akku 1 órán át tud leadni ~1100W-ot.
Én elgondolkodnék a helyedben a vezetékes villany bekötésén. Ha a szomszédnál van, akkor ki van építve a hálózat. Lényegesen olcsóbb mint a szigetüzem, főleg műhelyre (mondjuk az nem derült ki, hogy kosárfonó vagy lakatos műhely..)
15-20 év a megtérülési ideje!
Én jelenleg biztosan nem tennék napelemet sehova, amíg nem rendeződik politikailag.
- éveken keresztül a csapból is az folyt tegyél fel napelemet a tetőre.
- ~10 évvel később egy reggel arra ébredtünk, hogy a 23:39 kor meghozott rendelet kicsinálta a napelemes cégeket.
- Most megy: telepítsél szigetüzembe, mert ez főleg a cégeknek jó. Csakhogy kb duplázta a megtérülési időt.
Na szóval mi a garancia arra, hogy a szigetüzemű rendszereket nem fogják megadóztatni???
Majd pont a jelenlegi kormány mondana le az áfa tartalomról...
(üzemanyagokról dec6.án leszedték a sapkát és még adókat is növeltek rajta. Akkor ez +80-90ft/l- volt, jelenleg +70-80ft/l mert lejjebb ment a világpiaci ár!!!)
És ezt úgy mondom, hogy nekem van napelem a házon, és már 2x akkora inverterem van, mint amennyi panel van a tetőn. Valószínűleg ez sokáig igy is fog maradni... Sajnos a bejelentéskor már az e-on elfogadta a bővítést, így muszáj volt kicserélni :(
Az áram csak a duplája lett, nem igen értem a problémát. Műhelyről van szó, akkor dolgozz annyival drágábban, hogy a korábbi profitod megmaradjon.
tehát kell neked 3 kwp napelem ami kb 2 millió, ehhez hozzá jön az akkupakk 1,5 millióért.
Nekem 60 méter földkábellel 1,2 millió volt 3x25A + H tarifa előkészítés.
Ebből:
~350000 a földkábel felára
~210000 áram bővítés
A sziget üzem jó dolog, de tudni kell hogy mit akarsz róla használni, KW-ban mérve.
Nekem egy kisebb rendszerem van, de eddig hozta a tervezetet teljesítményt. 1,5 Kw-ig minden használható.
Mai árakon:
-250W napelem (80 eFt)
-30A -es MPPT inverter (54 eFt)
-3db 80 A banner munka aksi (3x51 eFt)
-1500W színusz inverter (98 eFt)
A szerelést magad is meg tudod oldani, és nincs többé bürokrata szolgáltató.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!