Ugyanannyi lesz a fűtés költségem, ha hőtárolós villanykályháról elektromos kazánra és radiátorokra váltok?
Évek óta hőtárolós kályhával fűtök (nappali áram), viszont már már idejét múlt kinézetű, csúnya, sok helyet foglal.
Szeretném átszerelni a rendszert villanykazánra, amelyhez végre szép radiátorokat helyezhetek el a lakásban.
Mivel úgy gondolom, hogy a lakásom hőigénye ettől nem változik, és az elektromos csatlakozást is ugyanazt használom (van elég amper bőven), akkor valószínűleg teljesen ugyanannyi lesz a villanyszámlám, mint eddig volt.
Jól gondolom, vagy tévedek?
Miért nem hagyod ki a felesleges közvetítőt a vizet?
Csak árammal ezer meg egy lehetőséged van, kezdve a legjobban megtérülő klímával egészen az infra paneleken át a norvég panelig stb stb.
Előnye hogy helységenként szabályozható és nincs akkora karbantartási költsége.
Nem kell a fűtéscsövekkel bajlódni, utántölteni/cserélni a vizet benne stb
#2: Akkor értsd úgy a kérdést, hogy ugyanannyi kWh-t fogok-e fogyasztani?
#1: Van abban valami, amit mondasz, tényleg több a macera a víz miatt.Viszont nekem valahogy otthonosabb látványt nyújt egy kétsoros radiátor, mint egy fűtőpanel. Hülye vagyok, de nekem ez megér plusz fél-egymilliót.
Na de akkor a kérdés újra: Ugyanannyi kWh-t fogok fogyasztani? :)
Ha nem változtatsz a fűtési szokásaidon, akkor elvileg ugyan annyi marad a kwh felszanálásod. Mivel ezt a ház hőigénye határozza meg.
Saját vélemény pedig, hogy csak pénzkidobás egy ilyen rendszer kiépítése. Ez nem tud megtérülni. A radiátoros rendszert érdemesebb gázkazánra kötni még most is. Ha bent maradsz a rezsi keretbe kb 1/5-re csökken a fűtés költséged, mert villanyfűtésnél hamar kicsúszol a keretből. De, ha mindenből benne maradnál, gázzal akkor is kb 2,8x kevesebből fűtöd ki a lakást. Egy gázkazán beüzemelve a sallangköltségeivel kb 800000 ft. Szerintem 5 éven belül megtérülhet
Szerintem még kevesebb is lesz a fogyasztásod, nem sokkal, de pár kwh-val.
A hőtároló lehet bármilyen jó szigetelésű, ad le hőt, ami ha olyan a helység akkor pocsékba adja le.
Az csak akkor érte volna meg ha vezéreltről megy.
Ha egyből megy a radiátorba a melegvíz akkor ilyen veszteség nincsen.
Sajna már vezéreltről sem érte meg a hőtárolós kályha, mert ezeknek a nagy dögöknek a 200kWh/hó kedvezményes rezsikeret semmire sem elég. Egyébként két 4,5kWh hőtárolós kályha üzemel itthon.
Szerintem is csökkenne egy hangyapöcsnyivel a fűtési költségem, mert a hőtárolós kályhának hatalmas hátránya volt a hőtehetetlensége. Azaz szépen beszabályoztam a feltöltésszabályzóval és a termosztáttal, hogy legyen mondjuk konstans 21 fok a lakásban éjjel-nappal. De amikor egy borongós nap után másnap gyönyörű napos időnk lett, akkor a déli fekvésű lakásomba olyan szépen besüt a nap, hogy a hőtárolós kályhákban eltárolt hő és az ablakon bejövő napsütés összesen már 27 fokot csinált a lakásban feleslegesen. Na ilyenkor a villanykazán termosztátja tudná, hogy nem kell sűrűn bekapcsolni.
És még ezernyi más hátrány:
- Nagyok, több száz kilósak, nem lehet őket mozgatni, takarítani alattuk, félretolni őket, ha festeni akarok, stb,
- Nagyon sokat utazom, sokszor vagyok távol napokig, néha hetekig a lakásomból. A hőtehetetlenség miatt ha elutazom, és leszabályzom a fűtést, a téglák kihűlése nagyon lassú, feleslegesen fűtik még két-három napig a kihűlő téglák a lakást. Ugyanígy amikor visszatérek, akkor a kályhák tisztességes átmelegedése szintén igénybe vesz legalább egy napot (de inkább kettőt), addig fázom.
- Hiába van szigetelés a kályhák aljában, egy csomó hő eljut a padlóra (forró a padló a kályha körül), gyakorlatilag az alsó szomszéd plafonját is fűtöm,
- Ugyan Wifis termosztátot rá tudnék kötni a ventilátor részre, de ez nem sokat ér, mert a feltöltést nem tudom a wifis termosztáttal távolról befolyásolni, amikor pl. elutaztam, és már utaznék hazafelé.
Összességében annyi spórolás lenne, hogy a hőtehetetlenséget ki tudnám küszöbölni, és a távoli wifis vezérlés előnyeit is ki tudnám használni egy villanykazánnál. Nekem ez is elég fontos szempont.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!