1 erdei köbméter akácfával meddig lehet tüzelni kb?
Még az se mindegy, hogy kályhában, vagy kazánban tüzelsz akáccal.
Az akác lánggal ég, nem szeret parázslani, lefojtás esetén inkább kialszik. Vagyis, ha este sokat teszel kazánba, akkor felugrik a hőmérséklet kellemetlen melegre, utána éjfélre meg hideg lesz. Tehát ha egyenletesen pakolod, még éjszaka is, hogy kellemes legyen, akkor aránylag sok fogy, ha meg nem teszel rá, kevés.
Gondolom, azért kérdezed az akácot, mert az nyersen is elég.
Tényleg elég, viszont a benne lévő rengeteg vizet el kell párologtatni, ami azt eredményezi, hogy a hőérték a párologtatásra megy el, nem a fűtésre, így akár dupla annyi fa fog fogyni, azonos hőmérséklet tartása esetén.
Bocsi hogy nem a kérdezőnek válaszolok, de nekem is hasonló kérdésem lenne.
Ha én csak kandallóban fűtök (vagyis ilyen szabadonálló kályha), mert van egyéb fűtésem, és csak rásegítek, mennyi fát kellene vennem 1 hónapra, hogy minden nap pár órára begyújtsam?
Tavaly briketteztem, átlagban 10 db brikett fogyott egy nap (néha kevesebb, néha több).
Sosem vettem még fát, és a brikett ára úgy elszökött, hogy talán még a drága fa is gazdaságosabb.
A brikett száraz, a fa nem. 120-150 forint körül már lehet venni.
Egyáltalán nem ajánlom, hogy most vásárolt fával állj neki fűteni!
Mindenképpen lényegesen száradni fog, de annyira azért nem lesz száraz, mint egy nyár folyamán.
A kiindulási alap se mindegy, hogy tényleg a múlt héten vágták, vagy netán véletlenül tavaszi vágást kaptál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!