1 erdei köbméter akácfával meddig lehet tüzelni kb?
Kb. 8 mázsa / erdei köbmétere, azaz jó 800 kg.
A fával fűtés kevésbé szabályozható mint a gázzal való, illetve a kazánok általában olyan 70-80 %-os hatásfokon működnek, szóval kell ott három kiló is bőven 1 m3 gáz kiváltásához.
Nekünk a régi HunTherm 25 gázkazán hideg téli napon őrlánggal együtt, műanyag ablakok mellett szilikát falazat stb., 10-11 m3-t megevett, nekünk nettó 90m2 a fűtött terület, kb. 250 légköbméter.
Szóval ez az egy erdei m3 kb. egyhavi tüzelő. De ezt ki kell tapasztalni, ez csak matekolás, sok mindentől függ.
Egész nap otthon vagytok és fűtötök, vagy csak reggel egy kicsit és főleg délután meg este fűtenétek?
A kemény fa több meleget nyújt, mint a puha fenyő.
Nehéz jó tanácsot adni.
Elég eltérő értékeket írtak.
Én fával és gázzal is fűtök, kb fele-fele, így egy szezonban kb 7-8 m3 akác (120 m2-es ház) fogy. Ez olyan 5 erdei m3 nagyjából, így 10-tel talán éppen kijönne az egész. Hozzáteszem, hétköznap napközben általában nincs otthon senki.
Van itt a faluban egy új lakó, nemrég építkezett, vacsi új ház. Fával fűt (nálunk nincs gáz), 2m³ fogyott neki tavaly. Megkérdeztem tőle múltkor.
Hát igen, a szigetelés sokat számít.
Ha nincs extrém hideg és nem csinálsz szaunát, egy szűk hónapig kitarthat.
Nálunk tavaly egész szezonban 4 normál köbméter fogyott, úgy hogy nappal fával, éjjel gázzal fűtöttem, igaz elég enyhe telünk volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!