Az áram kétszeresét, a gáz hétszeresét kell fizetni, ha átlag felett fogyasztasz?
#5 Nem igaz, hogy az áram nagy részét Paks állítja elő. Inkább kb. a harmadrészét...
Sőt mi több, az ország villamos energiaigényének harmadát külföldről vesszük.
(a maradék harmadnyi rész egyéb úton van előállítva)
Bocs, hogy beleszólok a beszélgetésetekbe, de én azt hallottam a tv-ben, meg olvastam is újságban, hogy az orosz energiafüggőség csökkentése érdekében elvetették azt a tervet, hogy a Paks 1-et kivonják a termelésből, épp ellenkezőleg, meghosszabbítják a működési engedélyét, mert egy 20-30 évig még biztonságosan üzemeltethető, emellett párhuzamosan építik a Paks 2-t. Energia veszélyhelyzet/vészhelyzet van, ezért nem tudják elengedni, végleg lekapcsolni Paks 1-et. Amennyi orosz földgázt és kőolajat villamosenergiával helyettesíteni lehet, azt megpróbálják itthon előállítani. De ugyanez van a németeknél is (meg más /pl. skandináv/ országokban is), ők is sorra kapcsolták le az atomenergia erőműveiket a környezetszennyezés csökkentése miatt és folyamatosan fordultak a megújuló energiák felé, de ahogy bejött ez az orosz-ukrán háború és vele együtt az energiaválság, a németek is rájöttek, hogy vissza kell állítani az atomerőműveikben az energiatermelést, mert kevés az az energiamennyiség, amit pusztán a megújulókból tudnak előállítani.
Szóval én úgy tudom, hogy a Paks 1-nek még egy 20-30 évre meghosszabbították a működési engedélyét. Nem túl modern és korszerű a létesítmény, de még egy 2-3 évtizedig biztonságosan üzemeltethető. És a Holoda Attila volt energetikai államtitkár nyilatkozata szerint a Paks 1 képes megtermelni és biztosítani a teljes magyar lakosság villamosenergia igényét egész évre, behozatalra azért szorulunk, mert a vállalatok számára szükséges energiatermeléshez már nem elegendő a kapacitása - de ezt csak kiegészítésképpen írom.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!