Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Most ennek a gázáras MJ-os...

Most ennek a gázáras MJ-os módosításnak már megint mi értelme volt?

Figyelt kérdés
Értem én, hogy nem egyforma 1 m3 esetében mindenhol, de pont ezért kellett volna eleve CSAK MJ-ban, nem pedig minkettőben megadni az éves keretet a rendeletben. Erre hagyták tovább tombolni a dilettanizmust, mert valami hülye nemhogy kihúzta volna rendeletből az 1729 m3 szavakat, hanem felemelte a MJ értéket a legjobb gázhoz igazítva. És, hogy miért baj ez? Mert most meg a másik társasággal szúrtak ki, ahol gyenge a gáz, hiszen ő 1729 m3-ből kevesebb energiát tud kinyerni, mint az, akinél jobb, vagyis a hatósági árasból kevésbé tudja felfűteni. A különbség ráadásul nem is kevés, kb 10%!
2022. aug. 24. 16:57
1 2
 1/14 mindentudó99 ***** válasza:
65%
Talán végig kellett volna olvasni a törvényt. Ahol gyenge a gáz plussz m3 eket kap. Több százat is akár.
2022. aug. 24. 17:11
 2/14 anonim ***** válasza:
27%
jól érzékeled kérdező, de ponty fordítva fekszik a hal.
2022. aug. 24. 17:16
 3/14 anonim ***** válasza:
41%
Lesznek itt még nagyobb problémák is ,amikor a rendszerhasználati díjakat kell megmagyarázni.Mert ezek is emelkedtek,de ezekre nem vonatkozik a rezsi csökkentés . Majd csak néztek a villany számlánál is, mekkora költséget jelent.Egy válaszomba már elemeztem,de nagyon le lettem pontozva .
2022. aug. 24. 17:41
 4/14 A kérdező kommentje:

1.

Ezt a hülyeséget magadtól találtad ki?

Ez van a rendeletben:

"A 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet 5. § (1) bekezdés nyitó szövegrészében az „1729 m3/év/mérési pont (felhasználási

hely), azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig” szövegrész helyébe az „– a 2021. január 1.

és 2022. június 30. közötti időszak éves elszámolásai során alkalmazott legmagasabb éves átlagfűtőérték-adatok

alapján valamennyi lakossági fogyasztó számára a legalább 1729 gáztechnikai normál m3/év/mérési pont

(felhasználási hely) mérték biztosítása érdekében – 63 645 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig” szöveg lép."

Ez továbbra sem jelent semmi mástt, minthogy a magas fűtőértékkel rendelkező is fel tudjon menni 1729-ig. Szó sincs arról, hogy - megfordítva a logikát - aki viszont a 63 645 MJ-ig akarna eljutni, az gyengébb gázzal fölémehetne az 1729-nek, márpedig gyengébb gázzal ehhez akár 2000 m3 is szükséges lehet.

2.

Nem fekszik semmi fordítva, gyengébb fűtőértékű gázzal ugyanannyi köbméterből kevesebb hőt lehet "kicsiholni". A módosítással az átlag fűtőértéktől eltolták a magasabb felé, és ezzel növelték az átlagnál alacsonyabb fűtőértékű gázhoz hozzáférők "lemaradását", mi több, virtuálisan mindenkiét, akinél nem éri el a legmagasabbat (36,1 vagy mennyi).

2022. aug. 24. 18:01
 5/14 A kérdező kommentje:

"A miniszter azt mondta, „még a legrosszabb fűtőérték esetében is mindenkinek meg kell kapnia” az átlagfogyasztásként meghatározott 1729 köbmétert, ezért pontosították az átlagfogyasztás MJ-ban kifejezett értékét."

És ezt a hülyeséget kontroll nélkül átvette szinte a teljes magyar sajtó. És persze ennyit ért hozzá egy miniszter (aki szerint ugye az elnök tehet a 20-án meg nem érkezett viharról, tehát mit is várhatunk tőle egy olyan kérdésben, ahol már egy egyszerű osztás is felmerül).

A rendeletmódosítás a LEGJOBB fűtőértékkel rendelkezőknek kedvez, pont azért, amit fentebb kifejtettem. A legrosszabb fűtőértékkel rendelkezőket pedig nagyobb lemaradásba hozza a többiekhez képest.

2022. aug. 24. 18:26
 6/14 mindentudó99 ***** válasza:
0%
2022. aug. 24. 19:06
 7/14 anonim ***** válasza:
58%
Tegnap kiszámoltam, 170 m3 plusz jár így nekem. Pont jó, mert 200-zal lógtam át a drágább sávba.
2022. aug. 24. 19:14
 8/14 A kérdező kommentje:

Oké, rájöttek.

De pont ezért kellett volna a módosítással az 1729-et törölni, mert ezentúl nem jelent semmit, úgyis mindenkinek más. Ha törölték volna, még a MJ értéket sem kellett volna bántaniuk, így most a saját hülyeségük miatt mindenkinek meg kellett emelni a keretet kb 7%-kal.

2022. aug. 24. 20:36
 9/14 anonim ***** válasza:
75%

1865 m3 lett az 1729

köszönjük Emese!

2022. aug. 25. 04:54
 10/14 anonim ***** válasza:

Ennek annyi értelme van, hogy az 1729 m3 adott mindenkinek. Aki nem érti az energiát (MJ) meg a fűtőértéket, az saját magának kalkulálhat evvel az 1729 m3-el. Ha nem megy az ebből számolt (súlyozógörbe szerinti) havi limitek fölé az illető, akkor biztosan nem lesz túlfizetése.

Az energiával való számolásnak (MJ) az az értelme, hogy ne m3 legyen megadva, hanen hőmennyiség.

Ugyanis az van, hogy az eddig nagyrészt oroszoktól szállított gáz fűtőértéke viszonylag állandó volt. Miután mostantól meg lesz növelve a hazai gázkitermelés és a nyugati importgázmennyiség, amelyek rosszabb minőségűek, így ezt hozzákeverve a jó minőségű orosz gázhoz, az előálló keverék gáznak igencsak ingadozhat a fűtőértéke.

Ez az új, ingadozó fűtőérték fűgg a keverés arányától és az áramlási viszonyoktól. Tehát változhat térségenként és változhat időben is, amit majd mérni fognak.

Ezért egy ilyen erősen ingadozó fűtőérték mellett igazságosabb az a rendszer, ahol a limitek vonatkozásában a gáz fűtőenergiáját, hőmennyiségét definiálják, nem pedig magát a térfogatát.

2022. aug. 25. 15:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!