Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Hőszivattyú napelemmel üzemelt...

Hőszivattyú napelemmel üzemeltetve. Megéri?

Figyelt kérdés

Olyan kérdéssel állok szembe, amit talán házépítés fórumban kellene feltenni vagy megvárnom a tervezőnket, aki még 2 hétig nyaral és nem fogad egy hívást sem. Szóval a 120 nm-es családi házunk cc. 71 millióból épül meg, elméletileg nem lesz több az ára, mivel minden anyag már deponálva van, ki van minden választva, szaniter, járólap, parketta, építési anyag stb. A legutóbbi ülésezésünk óta annyi kérdés merült még fel, hogyha a jelenlegi terv szerint maradunk akkor a Mitsubishi hőszivattyúval lesz ennyi az ár, ha viszont szeretnénk teljesen mindent napelemről ellátni, beleértve a hőszivattyút is, az plusz 2 millió Ft. Az rendben van, hogy ez nyáron jó lesz hűtésre, de a többletenergia, amit a helyi áramszolgálató átvesz tőlem, azzal mi lesz? Mert én télen szeretném ezt felhasználni fűtésre. Akkor nekem majd a H tarifában adja el, azaz, kb 23 Ft/kW-ért? Vagy, hogy van ez az elaszámolás? Állítólag, ha megfelően van méretezve a rendszer, akkor nekem nyáron akkora többletenergia halmozódik fel, hogy azt télen el tudom(nám) használni fűtésre. A szaldó elszámolást meg szerintem meg fogják hamarosan szüntetni a EU miatt, vagyis nem fogják kifizetni a többletenergiám, hanem kötelesen vagyok átadni.

Szóval, hogy is van ez? Nem éri meg napelemről működtetni a hőszivattyút?

2022. aug. 19. 20:38
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
Egyértelmű: célszerű a hőszivattyús fűtés. A villany más kérdés: a napelem rendszer önmagában megérheti. Persze ha meg tudod termelni vele a saját éves fogyasztásod mennyiségét/év. Ebben az esetben +/- 0 ft lehet a villanyszámla. A visszatáplálásért kapott pénzzel ne kalkulálj, az talált pénznek minősül. Azt nem tudod "gazdaságosan" megtermelni. Viszont ha lehet, akkor a villanyóra mérőhelyet úgy alakíttasd ki a villanyszerelővel, hogy maradjon hely egy később elhelyezhető mérőóra elhelyezésére. Ha később valamiért már sokkal többet fogyasztasz, mint termelsz (pl villanyautó lesz stb), akkor a hőszivattyú villyanyellátását átkötheted a H tarifás mérőre.
2022. aug. 23. 09:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!