Van egy táblázat, vagy info arról, hogy fűtésre optimalizált inverteres klímák SCOP értéke különböző hőmérsékleteken hogyan csökken?
SCOP szezonális érték, adott éghajlatra kalkulálják ki, esetünkben a közép európaira.
Már -15C foknál a COOP érték jóval rosszabb, nem hogy -25 nél.
-25C foknál ez az érték már kettő közelében van.
"nagyon nem mindegy, hogy +15, vagy -25"
Nagy igazság! Sok gyártmánynál tanulmányoztam ilyen táblázatot vagy görbét, ha ehhez nem találsz, fordulj bizalommal a forgalmazóhoz.
A kérdésből azért kiolvasható, hogy nem a szezonális átlagra kíváncsi, hanem arra, hogy milyen hőmérsékletnél mennyi a maximális fűtési teljesítmény, meg hozzá mennyi vellany kő. Sajnos a prospektusokban csak annyi van, hogy tud fűteni 1,12-6,8 kW közötti teljesítménnyel, és a felvett villamos teljesítmény meg 0,35-2,6 kW között változik.
Ez az 5,1 a COP, nem az SCOP.
Na ebből màr tudtam százalékarányokat számolni, köszi!
Leírom azoknak, akiket érdekel:
-15-nél 52% (2,65 COP)
-10-nél 65% (3,32 COP)
-5-nél 78% (3,98 COP)
0-nál 89% (4,54 COP)
5-nél 97% (4,95 COP)
7-nél 100% (5,1 COP) (azaz valóban 7 fokra értendő a gyári adat)
10 foknál 107% (5,46 COP)
5 fokonként olyan 13%-ot csökken a hatásfok, ami egy 5,1-es COP-val rendelkező klímánál 0,66-ot ront a COP-ból. Ezzel számolva a grafikonon nem látható értékek a következők:
-20-nál 39% (1,99 COP)
-25-nél 26% (1,33 COP)
Hát, ne legyen -25 fokos telünk, bár akkor is 33%-kal hatékonyabb a klíma, mint egy hagyományos hősugárzó, vagy olajradiàtor :D (max ha folyton ilyen telünk lenne, akkor a klíma megtérülése kérdéses..)
A mi éghajlatunkra az SCOP 4,0 érvényes az adatlap alapján nem az 5,1. A 7 fokos külsöhőmérsékletmelletti COP valoszinű 4,65, itt lesporolták a hőmérséklet megadását. Mint följebb írtam az éves átlagos COP 4 körül alakul.
A külsö hőmérsékletett sokan alulbecsülik. pl mayarország téli átlag hőmérséklete 4 C fok, de itt egy táblázat a hideg napok számárol.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!