Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Van egy táblázat, vagy info...

Van egy táblázat, vagy info arról, hogy fűtésre optimalizált inverteres klímák SCOP értéke különböző hőmérsékleteken hogyan csökken?

Figyelt kérdés
CH-S18FTXLA-NG (Wifi) 5,2 kW klímánk van, aminek gyári adat szerint 5,1 SCOP értéke van, azonban azt nem írják, hogy milyen hőmérsékleten, mert nagyon nem mindegy, hogy +15, vagy -25 és szeretnék számolni vele.

2022. júl. 22. 02:07
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Ez mondjuk elkeserítő.. újra fogom számolni ezalapján és leírom a frissítést.
2022. júl. 23. 10:59
 12/21 A kérdező kommentje:
Még nem számoltam ki, mert van egy kis dolgom mára, de olyan lètezhet, hogy 1 alá esik a COP érték és konkrétan jobban megéri olajradiátorral, vagy hagyományos hősugárzóval fűteni?
2022. júl. 23. 11:04
 13/21 anonim ***** válasza:

Hát, ez már csak ilyen.

Emlékszem, mikor 8-10 éve még a fűtő klímák lehaltak -10 körül, akkor az volt az ellentábor hozzáállása, hogy de hát -10 - 20 ritkán van. Azért ez, hogy -25-ben még a direkt villamos fűtésnél egyharmaddal olcsóbban működik (de -20-nál már fele a költség), ez már elég nagy biztonság. Még Kanadában is. :D

2022. júl. 23. 11:08
 14/21 anonim ***** válasza:
Izé, nem néztem most a papírokat, te a magad feje után számoltad a -25 foknál az értéket? Nem is tud akkor fűteni?
2022. júl. 23. 11:12
 15/21 anonim ***** válasza:
A korábbi válaszodban hibásan számoltad. A táblázat valoszinúleg a kimenő teljesitmény % adja meg a max teljesitmény felvétel mellet, mivel az írja kapacitás % és nem azt hogy COP %. Bár elég fura táblázat a legtöbb gyártó nem igy adja meg, ez az első hogy ilyet látok. Ami -22 foknál mindig 1,8 körüli COP jelent. Ami átlagban nem több 1-2 napnál évente. Mint ahogy már korábban írtam ha megnézed a táblázatott.
2022. júl. 23. 14:03
 16/21 anonim ***** válasza:
De Kérdező, mi tulajdonképpen a problémád? A tudomány mai állása mellett a klíma az ilyen, hogy nulla fok felett nagyobb a nyereség, nulla alatt meg egyre kisebb. Télen nálunk meg ez jó. Az október-november-decemberi alacsony számlát nem fogja nullázni egy februári csonthideg hét. Ha meg olyan lenne, mint 87-ben (tán két hónapig nem ment fagypont fölé, és volt egy hét mínusz 20, meg satöbbi), akkor szopóágra kerülnél, de akkor van az élet-halál kérdése (tank húzza a mentőt), kit érdekel akkor a villanyszámla?
2022. júl. 23. 16:50
 17/21 A kérdező kommentje:

Utolsó, ezt nekem akartad írni? 2013 március 15.-én amikor minden balfék elakadt az utakon, én aznap bicikliztem, meg autót vezettem a nagy hóban és csodálkoztam, hogy ez hogy okoz gondot az embereknek...

2012 telén, amikor -24 fok volt meg simán elmentem futni!

"Kit érdekel a villanyszámla" mondjuk azokat, akik okosabb dolgokra is el tudnák költeni azt a pénzt. Én pl ilyen vagyok.

2022. júl. 24. 07:58
 18/21 anonim ***** válasza:

Most mit mondjak erre? Aki nem érti, hogy élet-halál kérdésénél egy heti megemelkedett villanyszámla a legkisebb gond, azzal nem érdemes beszélni.

Említett időszakok meg a 87-es télhez úgy viszonyultak, mint a lenge tavaszi szellő. Te nem érted, mi az, hogy egy hétig mínusz 20? Többek között?

2022. júl. 24. 10:51
 19/21 A kérdező kommentje:

Ha te komolyan azt hiszed, hogy "egy hétig mínusz 20 fok" az "élet-halál" kérdés, akkor ne haragudj, de életképtelen vagy.

Jakutsk meg Oymyakon orosz településeken -48 fokok vannak és az emberek vígan élnek, mi több, horgásznak, és ha akarnak banánnal ütik be a szeget a fába.. ha nem hiszed, nézz róla videót.

Mindig a nagyszájúakról szokott kiderülni, hogy a leg életképtelenebbek amikor tényleg baj van, ez a hadseregben is mindig így van, volt, ez egy alaptörvény. Akik gyengék, a nagy szájukkal próbálják kompenzálni a gyengeségüket. Köszönöm, hogy kommenteddel te is rámutattál a lényegre!

2022. júl. 24. 18:36
 20/21 anonim ***** válasza:

A prospektus alapján nem lehet COP-t számolni, mert ez inverteres klíma: nem tudhatjuk, hogy hogyan növeli a felvett elektromos teljesítményt közben. A felette lévő ábrán látszik, hogy 11A a maximuma, ami 2530W elektromos teljesítmény, de azt írja, hogy 13,04 A a "rated current", az meg 3kW, miközben " a "heating power input" zárójelbe írt maximuma pedig ,75kW. Szóval műszakilag zagyva és értelmezhetetlen az adatlap.

Az SCOP amúgy 1,00 alá nem tud menni, mert az áram mindenképpen hővé alakul. Meg a csökkenés eleinte meredek, később már nem annyira.

A magyar hőmérséklet-eloszlás a középső, átlagos (ami amúgy konkrétan Strasbourg hőmérsékleti eloszlása) zónának felel meg, csak azért nem jelöl minket a térkép zölddel, mert van évi átlag 26 óra, ami -10 fok alatti. Ha ezt az átlag 3 éjszakát kivesszük, akkor átlagosan még melegebb is van nálunk, mint Strasbourgban. Azaz számolhatunk a kék SCOP-vel, hozzátéve hogy az úgy kalkulált fogyazstáshoz még három éjszakai plusz villanyradiátor-hazsnálat is hozzájön.

DE! Az ilyen kínai bigyuszok SCOP-ja őszinte műszaki adatok hiányában nem mond többet, mint a hangszórókra írt PMPO wattszám vagy a tölthető akksik amperóra-felirata. A COP érték ugyanis függ a terheléstől: részterhelésen nagyobb, mert akkor egy átvitt wattra nagyobb hőcserélő-felület jut, kisebb lesz a hőlépcső. Emiatt (is) energiatakaréskosabb az inverteres klíma az on/off klímánál. Van egy P(design) érték, amit komolyabb gyártók megadnak, hogy "ha úgy tekintem, hogy annyit veszek ki belőle -10 fokon, egy olyan szobában, aminek akkor pont annyi hő kell, akkor a szezonban erre a szobára az SCOP ennyi". Minél kisebb a P(design), annál jobb az SCOP (nem a végtelenségig, mert a karterfűtés is viszi az energiát). A Gree nem akarja bevállalni a svindlit, ezért C&H néven adja el. Elképzelhető, hogy egy minimális P(design) mellett kijön ez az SCOP, de fűtési telejsítménynek nem ezt adja meg, hanem hogy mit tud tavaszi langymelegben nyélgázon :)

2023. dec. 18. 21:19
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!