Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Pocsékló vagyok, ha otthon...

Pocsékló vagyok, ha otthon csak hagyományos izzókat használok?

Figyelt kérdés
2021. szept. 25. 15:47
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
100%
#20: Inkább 2, maximum 3 az a 4-5, de egyébként igen.
2021. okt. 2. 16:22
 22/25 anonim ***** válasza:
100%
pocsék ló vagy.
2021. okt. 2. 20:36
 23/25 anonim ***** válasza:
100%

A LED-ek élettartama nagyon hosszú. Anyáméknak van olyan piros LED-es számkijelzője, ami 40 éve folyamatosan működik. Akkoriban a fehér színűt még nem is találták fel. A férjem szerint az elektronika, ami a 220V-ot csökkenti le, szokott tönkremenni. Azon lenne mit javítani a gyártóknak.

Nálunk a házban már csak 2 db izzószálas égő működik, mindkettő az udvaron, csak azért nem cseréltük le, mert olyan helyen vannak, hogy a 21 év alatt, amióta itt lakunk, osszesen nem égtek 5 órát. A 3 szintes családi házban 97 db LED égő világit, és ehhez hozzájön még az udvaron, kertben 4 db LED reflektor. A díszítésre szolgáló LED szalagokat, karácsonyi világítást, meg a különféle készülékek kjelzőit a 10-12 ezer LED-jével bele se számoltam. Azért használunk ilyen sok égőt, mert a műhelyt például 9, a garázst, a szobákat 6-6, a nappalit 27 db világítja meg. Szeretjük este is a nappali fényt. Mind a legolcsóbb fajtából való. 2009 óta működnek, és hiba miatt 6 égőt és 2 reflektort kellett cserélni. Ez azt igazolja, hogy tartósak a olcsó LED égők, nem érdemes a neves gyártóktók márkanevét megfizetni.

Kérdező, igen, pocsékoló vagy, mert sokkal olcsóbb és kevésbé környezetszennyező a LED-es fényforrás.

2021. okt. 3. 01:12
 24/25 anonim ***** válasza:
100%
Nekem sokáig volt 3db 100-as izzó a hálószobai csilláromban, mert hagyományos fényerőszabályozós kapcsolóval használtam. Szerettem a petróleumlámpa szerű fényét, nagyon pihentető volt. Soha nem mentek maximumon, 25 év alatt nem is égtek ki. Állítólag 5% feszültség csökkentés már durván megduplázza az izzó élettartamát. A LED-ekkel ezt a vörösesedő színhatást nehéz megvalósítani. A LED izzó fényét a driver áramkörén belül lehet(ne) szabályozni, ami lényegében kapcsolóüzemű tápegység. Az egyenirányító előtti részről nem lehet, és tönkre is megy a dimmerkapcsoló és a ledizzó is pár mp alatt, ha mégis megpróbáljuk. Az izzóban lévő tápszűrő kondenzátor rövidzárként viselkedik a dimmerkapcsolóban lévő fázishasító triac minden begyújtásakor, másodpercenként 100 alkalommal, és elpukkan. Ezért van sok ledizzóhoz kis távirányító, vagy bluetooth kapcsolat, hogy a belső tápját így állítgathassuk. Az ilyeneknél is a színárnyalat állandó marad, ha leszabályozzuk kis fényerőre. Az izzóutánzó típusból inkább Arduinó projecteket láttam, mint kereskedelemben kapható típust, bár szokott lenni. Ebben RGB LED-ek vannak, és fényerő csökkentéskor 3 különböző görbe szerint változik a 3 szín fényereje, és ettől melegebb hatása lesz kis fényerőnél. Telefonos applikációval lehet szerintem legegyszerűbben így vezérelni egy "sima" RGB ledizzót, ha van olyan app, ami kikalkulálja az izzóutánzó görbéket. Kérdés, kinek éri meg ez a macera. Ez ugyanaz a kategória, mint 8K-s tévét szereltetni a kandallóba, és azon állandóan egy tűzről készült videót játszani. Pazarlás? Mi nem az? Aki nem pocsékol, azt lenézik, kiröhögik mert agyilag visszamaradott, korlátolt, igénytelen, és nem létező szabályoknak engedelmeskedik. Elmeorvos kell, aki felszabadítja a saját magának odaképzelt börtönéből.
2021. okt. 5. 09:52
 25/25 anonim ***** válasza:

"mert hagyományos fényerőszabályozós kapcsolóval használtam"

"Állítólag 5% feszültség csökkentés már durván megduplázza az izzó élettartamát."

A fényerőszabályzós kapcsoló nem csökkenti a feszültséget, csak a 240 voltos sinusos feszültséget ki-be kapcsolgatja.

"A LED izzó fényét a driver áramkörén belül lehet(ne) szabályozni, ami lényegében kapcsolóüzemű tápegység. Az egyenirányító előtti részről nem lehet, és tönkre is megy a dimmerkapcsoló és a ledizzó is pár mp alatt, ha mégis megpróbáljuk."

Vagy nem. Nálam is működik, pedig a driver előtt, a 240 volton van egy hagyományos fényerőszabályzós kapcsoló. Tény hogy erre nem minden ledes izzó alkalmas.

2021. okt. 5. 11:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!