Pocsékló vagyok, ha otthon csak hagyományos izzókat használok?
A LED-ek élettartama nagyon hosszú. Anyáméknak van olyan piros LED-es számkijelzője, ami 40 éve folyamatosan működik. Akkoriban a fehér színűt még nem is találták fel. A férjem szerint az elektronika, ami a 220V-ot csökkenti le, szokott tönkremenni. Azon lenne mit javítani a gyártóknak.
Nálunk a házban már csak 2 db izzószálas égő működik, mindkettő az udvaron, csak azért nem cseréltük le, mert olyan helyen vannak, hogy a 21 év alatt, amióta itt lakunk, osszesen nem égtek 5 órát. A 3 szintes családi házban 97 db LED égő világit, és ehhez hozzájön még az udvaron, kertben 4 db LED reflektor. A díszítésre szolgáló LED szalagokat, karácsonyi világítást, meg a különféle készülékek kjelzőit a 10-12 ezer LED-jével bele se számoltam. Azért használunk ilyen sok égőt, mert a műhelyt például 9, a garázst, a szobákat 6-6, a nappalit 27 db világítja meg. Szeretjük este is a nappali fényt. Mind a legolcsóbb fajtából való. 2009 óta működnek, és hiba miatt 6 égőt és 2 reflektort kellett cserélni. Ez azt igazolja, hogy tartósak a olcsó LED égők, nem érdemes a neves gyártóktók márkanevét megfizetni.
Kérdező, igen, pocsékoló vagy, mert sokkal olcsóbb és kevésbé környezetszennyező a LED-es fényforrás.
"mert hagyományos fényerőszabályozós kapcsolóval használtam"
"Állítólag 5% feszültség csökkentés már durván megduplázza az izzó élettartamát."
A fényerőszabályzós kapcsoló nem csökkenti a feszültséget, csak a 240 voltos sinusos feszültséget ki-be kapcsolgatja.
"A LED izzó fényét a driver áramkörén belül lehet(ne) szabályozni, ami lényegében kapcsolóüzemű tápegység. Az egyenirányító előtti részről nem lehet, és tönkre is megy a dimmerkapcsoló és a ledizzó is pár mp alatt, ha mégis megpróbáljuk."
Vagy nem. Nálam is működik, pedig a driver előtt, a 240 volton van egy hagyományos fényerőszabályzós kapcsoló. Tény hogy erre nem minden ledes izzó alkalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!