Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Baj lehet, ha hagyományos...

Baj lehet, ha hagyományos izzót használok egy szabályozható fényerejű lámpába?

Figyelt kérdés

Szóval van egy kb. ilyen kis asztali lámpám:

[link]

Ami olyan, hogy a talpát kell megérinteni, és 3-féle fényerősséget beállítani érintéssel.

Most egy LED van benne, de ha egy hagyományos izzót tekernék bele, történne valami baj?

2020. okt. 14. 19:32
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
Nem, pont azok szeretik a legjobban a fényerőszabályzókat, mert annak idején a hagyományos izzókhoz tervezték. A LED csak próbál alkalmazkodni hozzá, de nem mindig sikerül. Van olyan típus, ami a csökkentett fényerő helyett villogni kezd.
2020. okt. 14. 19:42
 2/21 anonim ***** válasza:
92%

nem!

sőt!

a mindenféle modern elektronikával ellátott "égők" nem szeretik a fényerőszabályozást.

egy régi, kommersz izzónak semmi baja a fényerőszabályozással

2020. okt. 14. 19:48
 3/21 anonim ***** válasza:
75%
#2-es ennek az a tanúsító ja,hogy a hagyományos izzók kb 120 volton is vígan elvilágítanak
2020. okt. 14. 20:14
 4/21 A kérdező kommentje:

De én ezt nem értem, nem az a lényeg, hogy a hagyományos izzók csak egyfajta fényerőt tudnak, pl. ha rá van írva, hogy 40 wattos, akkor annyi?

Bocsi a hülye kérdésért (lány vagyok, ha ez mentség :D)

2020. okt. 14. 21:22
 5/21 anonim ***** válasza:
73%
Nem. A hagyományos izzó csak egy szál a nulla és a fázis között, aminek van egy ellenállása, így 230 Volton 40 Watt a teljesítménye. A szabályzó csökkenti a feszültséget, de az ellenállás fix, így 115 Volton csak 20 Wattal világít. De a LED elektronikája másképp működik. Ott a 230 V csak egy kondit tölt, amiből működik a LED. Ha csökken a feszültség, csak a kondi töltődik lassabban, így a LED villogni fog, mert csak egy rövid ideig tud világítani, aztán elfogy az energia, mert nem töltődik elég gyorsan. Persze van olyan ami fel van készítve erre, így az működik, de ezek drágábbak.
2020. okt. 14. 21:29
 6/21 anonim ***** válasza:
100%

nem a watt számít!

a fényerőszabályzós kapcsoló nem azt modósítja!

és a watt az nem fényerő. a fényerőt lumenben és/vagy candelában mérik. (ez fent van a dobozon is általában)

az hogy lány vagy nem számít! :) bölcsész fiú haverom állandóan hasonló kérdésekkel zargat :DDDD

a régi izzók és a LED-es lámpák özött az a külnbség, hogy az izzó az annyit tud, hogy világít. pont! ha a kapcsoló leveszi a fényerőt akkor nem vlágít annyira.

az új LED-es lámpákban meg van egy olyan elektronika ami akkor is igyekszik tartani a lámpa fényerejét amikor a kapcsoló levenné a fényerőt.

2020. okt. 14. 21:32
 7/21 anonim ***** válasza:
100%

"nem az a lényeg, hogy a hagyományos izzók csak egyfajta fényerőt tudnak,"

Ja, de.

Ám a fényerő szabályzó ezt oldja meg éppen.

2020. okt. 14. 21:33
 8/21 A kérdező kommentje:

Hú nagyon köszönöm a magyarázatot, most már... világos :D

Amúgy tényleg a leggyengébb állásban pislákol a LED-es égő benne, most már azt is értem, miért :D

Nagyon köszi mindenkinek a válaszokat!!

2020. okt. 14. 21:34
 9/21 A kérdező kommentje:

Ja és tudom, nem mentség, hogy lány vagyok... sőt elég ÉGŐ, hogy ezeket nem tudom (én is bölcsész vagyok),

de most nagyon sokat tanultam tőletek :))

2020. okt. 14. 21:36
 10/21 anonim ***** válasza:

nem égő, nyugi! :)

én a bölcsészetudományokhoz vagyok nagyonhülye.

azért vagyunk, hogy segítsünk a többieken!

2020. okt. 14. 21:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!