Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Baj lehet, ha hagyományos...

Baj lehet, ha hagyományos izzót használok egy szabályozható fényerejű lámpába?

Figyelt kérdés

Szóval van egy kb. ilyen kis asztali lámpám:

[link]

Ami olyan, hogy a talpát kell megérinteni, és 3-féle fényerősséget beállítani érintéssel.

Most egy LED van benne, de ha egy hagyományos izzót tekernék bele, történne valami baj?

2020. okt. 14. 19:32
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
#6 nyilván nem a Watt a fényerő, de minél nagyobb a teljesítmény (Watt), annál erősebb a fényerő. Ha csökken a feszültség, Ohm törvénye alapján az áramerősség is, ha az ellenállás állandó, így a teljesítmény is, ami miatt a fényerő is. Ennyi a trükk. A LED töredék teljesítményen ad azonos fényerőt, ha a Watt lenne a fényerő, nem lenne a LED-nek létjogosultsága.
2020. okt. 14. 21:46
 12/21 Szirty ***** válasza:
38%

Tehát egy gyárilag LED-es, fényerőszabályzós lámpában a LED-et hagyományos izzóra akarod cserélni?

Nem fog menni!

A hagyományos izzót már bele sem tudod "csavarni".

Sőt a LED is valószínűleg bele van építve amit csak arra felkészült műhelyben lehet kiszerelni.

Az izzó bekötése meg durva mókolás lenne (bele sem férne a LED helyére stb. Halva született ötlet.

Mint ha egy autóba akarnál beépíteni egy gőzmozdonyba való gőzgépet.

2020. okt. 15. 06:34
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

12 Szirty

Nem gyárilag ledes.

De fog.

Bele tudja.

Nincs beleépítve.

Ez egy lámpa, E14-es foglalattal. Kimondottan hagyományos izzókhoz. Ott a link.

2020. okt. 15. 10:02
 14/21 Szirty ***** válasza:
100%

#13!

"Ez egy lámpa, E14-es foglalattal. Kimondottan hagyományos izzókhoz. Ott a link."

Nem kerülte el a figyelmem a link. De az sem hogy a kérdező azt írta hogy "van egy kb. ilyen kis asztali lámpám:".

Tehát nagyjából ilyen, ami egy hölgy esetében valószínűleg azt jelenti hogy így néz ki és nem azt hogy műszaki paramétereit tekintve hasonló.

A linken látható lámpa pl. nem dimmelhető.

2020. okt. 15. 10:48
 15/21 anonim ***** válasza:

#5 "Nem. A hagyományos izzó csak egy szál a nulla és a fázis között, aminek van egy ellenállása, így 230 Volton 40 Watt a teljesítménye. A szabályzó csökkenti a feszültséget, de az ellenállás fix, így 115 Volton csak 20 Wattal világít" - írtad.

Baromi nagyot tévedtél. Ha fele a feszültség, akkor az áramerősség is a fele, és mivel a teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzata, a teljesítmény a negyede LENNE. Lenne, ha az izzó ellenállása ugyanakkora lenne üzemi teljesítmény, és negyed teljesítmény mellet. De nem ugyanakkora, emiatt fél feszültségen kb. a névleges teljesítmény egyharmad át tudják.

Kérdező: a dimmelhető led fényforrások dobozán ez külön fel van tüntetnve. Ha nem ilyet veszel bele, akkor a kitöltési tényezőt csökkentve (fényerőszabályzót lefelé "tekerve) egy darabig normál fényerővel világít, aztán villogni kezd. A dimmelhetőek sem szeretnek mindenféle dimmert. Analóg, potenciométeres, kondis időzítésű dimmerrel már szívtam meg, bizonyos állásokban vibrált, villogott a led. Egy háromoszor olyan drága, ledhez készült nyomógombos dimmerrel ugyanez a LED fényforrás hibátlanul működik.

2020. okt. 15. 15:05
 16/21 anonim ***** válasza:

15 Szirty

Valóban, a "kb" fölött átsiklottam. Akkor mégsem olyan egyértelmű, ahogyan én gondoltam. Elnézést.

És igen, akkor legvalószínűbb, hogy nem lehet égőt cserélni benne, mert bele van építve a ledes.

2020. okt. 15. 15:32
 17/21 Szirty ***** válasza:
100%
Nem tudjuk. Én csak elindultam az egyik lehetséges szálon...
2020. okt. 15. 15:40
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

#5-ös írta: „A hagyományos izzó csak egy szál a nulla és a fázis között, aminek van egy ellenállása, így 230 Volton 40 Watt a teljesítménye. A szabályzó csökkenti a feszültséget, de az ellenállás fix, így 115 Volton csak 20 Wattal világít”

Végre valaki észrevette ezt az általánosan elterjedt tévedést.

Fele feszültség az negyed teljesítmény lenne, ha állandó lenne az ellenállás vagyis nem 20 W, hanem 10 W, de ez sem igaz. Az izzólámpa ellenállása nem állandó. A feszültséget csökkentve egyre kisebb áram folyik rajta, emiatt csökken az izzószál hőmérséklete és ezért csökken az ellenállása. Éppen ezért a fele feszültségen nem negyed akkora teljesítményt vesz fel, hanem annál többet.

Egy 230 V-os, 40 W-os izzólámpát megmértem, 115 V-on 0,126 A vett fel, ez 14,5 W (nem 20 W, nem 10 W), ami nagyjából a 230 V-on mérhető teljesítmény harmada.

2020. okt. 15. 16:07
 19/21 A kérdező kommentje:

Bocsi, hülyén írtam ki a kérdést. Ugyanez a lámpám van, csak a talpa színe más, mint annak, amit belinkeltem. De technikailag nincs kikötve, hogy LED-es, csak valamiért én automatikusan azt hittem, hogy ebbe a fajtába biztos csak LED mehet. De akkor már tudom, hogy nem :D

Köszi nagyon a válaszokat!

2020. okt. 15. 20:51
 20/21 A kérdező kommentje:
(Ja én minden válaszra zöldet adtam)
2020. okt. 15. 20:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!