Pocsékló vagyok, ha otthon csak hagyományos izzókat használok?
#10 vagyok, még egy gondolat erejéig: A hagyományos izzót 80-100 Ft-ért adták. A LED-es izzók 500-2000 Ft között mozog.
1 kWh villamos energia ára most kb.:35 Ft.
Ebből egy 60W-os hagyományos izzó kb. 16 órát üzemel. Egy LED-es kb. 100 órát.
Ha jól tapasztalom, ezek a LED-es "kici-occó" izzók sokszor 1-2 hónapot bírnak ki, majd vége, megy a veszélyes hulladékba, aminek a megsemmisítése nagy energiaigényű folyamat. Ha a drágábbat veszem, akkor az ára miatt nem olyan gazdaságos.
Szóval lehet ezt a "csontot" rágni... :)
11, Ha LED-est veszel, akkor ne kicioccót vegyél, és akkor nem purcannak ki. Vagy valami egyéb okból mennek nálad tönkre olyan hamar, nálunk több éve vannak (napi szinten használva nyilván) ugynanazok az izzók, a fürdőszobai lámpában kellett egyszer az egyiket cserélnem.
A kérdező nem feltétlenül pocsékló, attól ha hagyományos izzót használ. Nagyobb pocséklás szvsz, amikor minden helységben égnek maradnak a lámpák folyton (nálunk a gyerekek is és párom is notórius lámpagyújtogató, ezért is jobb, hogy ledesek az égők -_-).
"Ha jól tapasztalom, ezek a LED-es "kici-occó" izzók sokszor 1-2 hónapot bírnak ki, majd vége, megy a veszélyes hulladékba, aminek a megsemmisítése nagy energiaigényű folyamat."
Ezért drágább, az árába már bele van építve az újrahasznosítási adó is (környezetvédelmi termékdíj)...
Nálam 16 db 1500 lumenes melegfehér led van a nappaliba.
Mindegy, hogy süt e a nap kint vagy sem, mert azzal azonos fényerőt tudok elérni. (nincs is szezonális depi azóta).
Ha ugyanezt 100 wattos izzókkal tenném, hát megnézhetném a villanyszámlát / klíma se indulna be vagy nem fűtene úgy.
A kérdésre valaszolva:
Nem feltétlen pazarlás.
Például télen egyébként is fűtöd a lakást. Így a hagyományos izzó által kibocsatott hulladékhő valójában hasznosul.
"Ha jól tapasztalom, ezek a LED-es "kici-occó" izzók sokszor 1-2 hónapot bírnak ki, majd vége, megy a veszélyes hulladékba, aminek a megsemmisítése nagy energiaigényű folyamat. Ha a drágábbat veszem, akkor az ára miatt nem olyan gazdaságos."
Nálam kb. a legolcsóbb ledes lámpák vannak (igaz nem izzó, hanem komplett lámpa, "beépített" leddel), évek óta nincs vele baj.
A konyhapult alatt van vagy 100 db led. 4 éve. Egyetlen egy sem égett ki. Ezt csak annak írom, aki szerint pár hónapot bír a led. (Hozzáteszem, hogy egy 50 éves TV-t bekapcsolva is 99%, hogy a kis led világítani fog rajta. Én még olyat nem láttam, amin az tönkrement volna. Más kérdés persze, hogy azt nem világításra tervezték.)
Szóval alapból egy 1000 Ft-os LED-es izzóval hosszú-hosszú évekig elvagy. De lehet hogy 1-2 évtizedig is.
#16-os.
Valóban hasznosul, csak villannyal fűteni ilyen módon, az 4-5-ször drágább, mint gázzal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!