Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Hogy lehetne elérni, hogy az...

Hogy lehetne elérni, hogy az emberek ne fűtsenek mindenféle szeméttel?

Figyelt kérdés

Én asztmás vagyok és fulladozom, köhögök, tüsszögök a sűrű füsttől. Főleg ha vizes fával tüzel valaki, mert attól porosabb, kormosabb lesz a füst.

Mindenféle szarral fűtenek amúgy az emberek, ruhával, műanyaggal, szeméttel, korhadt fával, mohás fával. Miközben a gáz be van vezetve majdnem mindenkihez itt!

A szomszéd lomtalanításnál szed össze mindenféle fadarabokat, amiket letör bútorokról, az sem tiszta fa, hanem lakk, festék minden szar van rajtuk. Most kellett becsuknom minden ablakot, mert eszébe jutott befűteni 17 fokos napsütésben! És a szél idehordta a füstöt, a ruhám is füstszagú lett.

Nem lehetne feljelenti az ilyen embereket? Én simán végigbüntetnék mindenkit, aki ilyeneket rak a kályhába. Csak jó minőségű száraz tüzifát szabadna használni. Mások egészségét senkinek sincs joga veszélyeztetni. A hatóságok pedig úgy tűnik, félrenéznek.

Vagy van rá esély, ha bejelentést teszek a rendőrséget, intézkednek?

Elkobozzák a rossz tüzelőt, és megbüntetik az illetőt, hogy legközelebb ne jusson eszébe?

2021. márc. 26. 14:11
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
33%
Kérdező, én megértelek. Ezért nem költözöm vidékre. Maradok Budapesten lakásban, pedig jó lenne a kertes ház. De kizárt, hogy olyan helyen éljek, ahol szeméttel tüzelnek. A szegénység nem indok. Lehet lepontozni.
2021. márc. 26. 17:30
 22/29 A kérdező kommentje:

#19:

Ha nem jönne be az ablakomon az égett műanyagpor, talán nem lennék asztmás. Nyáron, amikor jó a levegő, nem jönnek rám a rohamok és nincs is szükségem gyógyszerre.

Komolyan azt kell elmagyarázni értelmes embereknek hogy miért nem tartható állapot, hogy az év felében egészségre káros minőségű a levegő? A hozzászólásod alapján feltételezem, hogy intelligens vagy, mint ahogy előtted szóló IT Guy is - gondolom informatikus - tehát tanult emberekkel beszélgetek.

Hogy mást ne mondjak, a szmog tüdőrákot is okoz, ami rengeteg pénzébe kerül az államnak - vagyis az adófizetőknek - évente. Minden bizonnyal több pénzébe, mint amennyibe az kerülne, hogy államilag támogassuk a kémények korszerűsítését.

Amúgy - elvi szinten - én azt gondolom, hogy a szegénység sem mentség arra, hogy valakinek joga legyen mások egészségét károsítani vagy az életét megrövidíteni! Természetesen annak örülnék a legjobban, ha nem lenne szegénység, és azt sem bánom, hogy az Állam a fizetésem egy részét elvonja a szegénységet csökkentése céljából. De az egészséghez való jog alapjog, az hogy az Állam eltartson valakit, az viszont nem!

2021. márc. 26. 17:42
 23/29 A kérdező kommentje:

Számoljunk egy kicsit:

Kb. 2,5 millióan élnek szegénységi küszöb alatt Magyarországon. Egy háztartás mérete átlagosan 2,4 fő, ez 1,04 millió szegény háztartás.

A lakosság 21,5 %-a fűt egyedileg, ez 223 600 háztartás.

Egy hosszú hideg télen kell 80 mázsa tűzifa. A tűzifa ára átlagosan 3000 ft/mázsa, ez 240 ezer/év.

Ha összeszorozzuk, 53,7 milliárd ft / év.

Összevetésül, az éves egészségügyi költségvetés 2018-as adat alapján 1985,2 milliárd ft.

Stadionra átlagosan 33 milliárd forint ment el évente az elmúlt 10 évben...

2021. márc. 26. 18:08
 24/29 anonim ***** válasza:
Kérdező, ha ingyen osztanák a fát akkor eladnák és tovább tüzelnének szeméttel.
2021. márc. 26. 19:11
 25/29 A kérdező kommentje:

#24: Ha ingyen osztanák a fát, akkor végre hatósági erővel lehetne fellépni a szeméttüzelők ellen.

Onnantól nincs kifogás, aki eladta a fát, az mehet a hajléktalanszállóra, ha nem akar megfagyni.

Számomra továbbra is teljesen érthetetlen, hogy miért vannak 30%-ra lepontozva azok a válaszok, akik nem értenek egyet a jelenlegi áldatlan állapotokkal.

2021. márc. 26. 20:08
 26/29 A kérdező kommentje:
Ja és még egy dolog. 10-20 évvel ezelőtt nem volt ennyire rossz a helyzet. Pedig a szegények száma csökken a statisztikák szerint.
2021. márc. 26. 20:33
 27/29 A kérdező kommentje:

[link]

Elolvastam pár blogbejegyzést, ahol leírják a tapasztalataikat azok, akik megpróbáltak fellépni az egész környéket élhetetlenné tevők ellen. Elképesztő dolgokat égetnek el, autógumit, avart, ruhát, PET-palackokat.

A legtöbb, amit el tudtak érni, hogy figyelmeztetést kapott az illető, ami persze semmit sem ér.

Sokan panaszkodnak, hogy nem tudják összeszedni az embereket a környékükön, hogy együtt lépjenek fel az ilyenek ellen.

Ne legyen igazam, de szerintem az van, hogy sokkal többen dobnak bele a kályhába oda nem illő dolgokat, mint ami látszik! Nem csak a legszegényebbek. Ezért nem lehet összefogni az embereket, mert ők maguk is sárosak és félnek a lebukástól. Sajnos az ügyeskedők, megoldom okosba országa vagyunk.

2021. márc. 26. 22:35
 28/29 anonim ***** válasza:

Az ingyen fával az a probléma, hogy többnyire friss vágás, és a rászorulóknak adnak évi 1-1,5 m3-t, ez egy keményebb hónapba el is fogy a szigeteletlen házaknál. Már pedig aki kap felénk. annak bizony legjobb esetben is csak a nyílászárói vannak kicserélve, de inkább ezek is csak részlegesen.

Másik probléma, hogy a fát ideálisan 2 évig kéne szárítani, ehhez két dolog szükséges: 1 hely a tárolásra, 2 pénz.

Azt meg már sokszor megtanultam, hogy az emberek nagyon nagy része a látszatra megy, azaz kifelé minden szép és jó, de valójában meg "csórók" mert folyamatosan túlvállalják magukat. Volt olyan gimis osztálytársam, aki 4 éven keresztül majonézes zsemlét hozott magának enni, de zsír új E mercedessel hozták minden nap suliba.

A világ nem fog miattad megváltozni, lehet az idős szomszédjaid havonta többet költenek gyógyszerre, mint te kajára.

A tiszta levegőt akarsz vegyél légszűrő gépet a házba. vannak egyszerűbbek 1-1 helységre, meg vannak komplett rendszerek is. Egy ismerősöm a szobájába rakott egy "olcsó" 200000-es gépet és azóta nem fuldoklik.

Ez a te életed, te döntöd el mit kezdesz a pénzeddel, de a feljelentéssel csak óvatosan mert hamar vissza nyal a fagyi. csak egy példa te feljelented a szomszédot a tüzelésért, ő meg feljelent téged akár egy szülinap party miatt is.

Egyéb: mivel a legtöbb településen tilos a kerti tüzelés, de a kormányrendelet elvileg a pandémia miatt engedélyezte junius végéig. Viszont ezen az önkormányzatok szigoríthatnak. Na mindenkire rábízom a gondolat menetet, hogy akinek van vegyes kazánja az vajon hol fogja elégetni a kertben keletkező vackokat. Nem hinném, hogy mindenki olyan "rendes" mint én aki 40000-et kifizet azért egy cégnek, hogy elvigyék a kerti gallyakat, és kivágott ezt-azt (nekem kellett megpakolni a konténert). A hulladék udvarhoz pedig autó + utánfutó minimum szükséges, ráadásul át sem vesznek mindent pl: gyökerek

2021. márc. 28. 16:03
 29/29 anonim ***** válasza:

Mi Csobánkától nem messze élünk egy hasonló településen, nálunk is ugyanaz a helyzet: jön a fojtós undorító füst azokból a kéményekből, ahol mindenki tudja hogy nem a szegény réteg él.....

Őszintén szólva nekem vicces, mikor sokan a pénzzel jönnek, mifelénk pl. határozottan nem a szegények fűtenek mindenféle mocsokkal, hanem gazdagék...

2021. márc. 29. 15:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!