Hogy lehetne elérni, hogy az emberek ne fűtsenek mindenféle szeméttel?
Én asztmás vagyok és fulladozom, köhögök, tüsszögök a sűrű füsttől. Főleg ha vizes fával tüzel valaki, mert attól porosabb, kormosabb lesz a füst.
Mindenféle szarral fűtenek amúgy az emberek, ruhával, műanyaggal, szeméttel, korhadt fával, mohás fával. Miközben a gáz be van vezetve majdnem mindenkihez itt!
A szomszéd lomtalanításnál szed össze mindenféle fadarabokat, amiket letör bútorokról, az sem tiszta fa, hanem lakk, festék minden szar van rajtuk. Most kellett becsuknom minden ablakot, mert eszébe jutott befűteni 17 fokos napsütésben! És a szél idehordta a füstöt, a ruhám is füstszagú lett.
Nem lehetne feljelenti az ilyen embereket? Én simán végigbüntetnék mindenkit, aki ilyeneket rak a kályhába. Csak jó minőségű száraz tüzifát szabadna használni. Mások egészségét senkinek sincs joga veszélyeztetni. A hatóságok pedig úgy tűnik, félrenéznek.
Vagy van rá esély, ha bejelentést teszek a rendőrséget, intézkednek?
Elkobozzák a rossz tüzelőt, és megbüntetik az illetőt, hogy legközelebb ne jusson eszébe?
#11: Tudom, hogy nem fogja. Nem is ezt vártam.
Őszintén, ti nem értetek egyet vele, hogy a szeméttel tüzelést nem szabadna megengedni?
Amit nem értek az az, hogy másokat miért nem zavar. Ha elég sok embert zavarna, talán történhetne valami!
Szerintem:
Támogatás más fűtési módra ÉS EMELLETT brutális bírság, ha valaki mégis szeméttel tüzel.
Vannak akiknek csak erre futja sajnos, őket természetesen mindenképpen kell támogatni. Emellett viszont vannak, akik nem az anyagiak miatt teszik, őszintén szólva őket kb. milliókra büntetném....
Kár, hogy utólag nem tudok kitenni szavazást a kérdéshez, mert kíváncsi lennék az arányokra.
Nagyon úgy tűnik, hogy itt rajtam kívül mindenki a szeméttel tüzelők oldalán áll, és én vagyok a szociálisan érzéketlen tuskó? Az asztmámra meg gondolom az a válasz, hogy kérjek erősebb gyógyszert a dokitól.
#11: Én lenyugszom, de attól még a probléma megmarad. Szerintem ez az egyik szőnyeg alá söpört probléma Magyarországon, a sok közül...
Szívesen indítanék egy mozgalmat, hogy történjen valami, eljusson a döntéshozókig. De egyelőre a saját rokonaim sem állnak ki mellette, mert "úgysem történne semmi".
Oda kell repülni egy drónnal a kéményhez és megmérni a kibocsátást. A lengyelek már csinálják, még ha csak teszt jelleggel is: https://www.youtube.com/watch?v=qrQ4mkKBJZ0
Azzal, hogy át kéne erőszakolni az embereket a gáztüzelésre nem értek egyet, ez nyilvánvalóan csak a gáziparnak lehet érdeke (és újdonsült magyar gázbárónknak, Mészáros Lőrincnek), a szilárd tüzelési rendszerekbe ugyanúgy beépíthető szűrő (pl. részecskeszűrő), mint ahogy a közúti járművekbe is beépítik 30+ éve, vagy az ipari kéményekbe egy fél évszázada. Nem újdonság, nem is egy nagy tudományos vívmány és a teljes rendszer összköltségében még csak nem is drága. Még a kibocsátási korlátokat sem kell újra feltalálni, gépjárműveknél az EURO káros anyag kibocsátási norma jól működik, azt kell épületekre szabni és jónapot. Akinek a kéménye nem ment át a "műszakin", attól szépen lehet megvonni a lakhatási engedélyt, lehet menni hajléktalan szállóra.
Kérdező!
Lényegesen megértőbb lennél, ha neked is pl. 28.000 Ft lenne a havi nyugdíjad.
#17: És, akinek nem 28 ezer? Aki megengedhetné magának?
Az a helyzet, hogy ez itt nem egy szegény falu, ahol lakunk.
Jómódú (középosztálybeli) családok kezdtek el fával tüzelni az utóbbi időben, egyfajta divat lett. Ez nem lenne baj, de nem a jó minőségű fát veszik, nem várják meg, hogy a fa kiszáradjon és nincs szűrő a kéményben. Spórolni akarnak, vagy simán nem értenek hozzá.
Nekik is elnézzük?
A #13-as és #16-os válaszolók teljesen korrekt javaslatokat tettek mégis lepontozták őket.
"Azért fulladozzak és éljek asztma gyógyszereken, hogy mások spórolni tudjanak, és minőségi felvágottat ehessenek párizsi helyett?"
Ez egy igen rosszindulatú mondat volt, de kapsz rá választ:
Nem inkább azért kénytelenek sokan a "minőségi felvágott helyett csak párizsit" enni, mert a jövedelmük egy nagy részét be kell, hogy fizessék az államnak, aki ebből a pénzből ingyenesen gyógyíttatja pl. az asztmásokat.
De legyen az, hogy az embereknél marad pl. a tb elvonásuk, így tudnak majd -kívánságod szerint- a hulladék helyett pl. gázzal fűteni.
Te viszont -cserébe- fizeted magadnak az összes orvosi kivizsgálást, a kórházi és az orvosi gyógykezeléseket, a tb-támogatott gyógyszereket, esetenként a mentőt... stb...stb...
(Meg is úsznád -évente- néhány millióból.)
Múltkor volt egy dokumentumfilm Csobánkáról. Egy hangulatos, jómódú falu Budapest mellett. Utóbbi időben divat lett oda kiköltözni, nekünk is vannak ott ismerőseink. A telekárak is elszálltak.
A falu viszont egy völgyben fekszik és télen nagyon sokan fűtenek ott is mindenfélével, emiatt nagyon nagy a szmog az év 7 hónapjában. A csávó megmérte a műszereivel, hogy egészségre káros mértékű a levegő szennyezettsége. És ott nincs gyár, nagy forgalmú főutak is elkerülik.
Azt is elmagyarázta, hogy a szálló por magas koncentrációját a fa nedvességtartalma okozza. Mégha jó minőségű is a fa, meg kellene várni, hogy kiszáradjon. Mindig az előző évivel kellene tüzelni, és az új fát hagyni állni egy évig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!