Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Villanykazán fogyasztását,...

Villanykazán fogyasztását, hogyan számolom ki?

Figyelt kérdés
Az épület hőigénye 7,85 KW, kazánból 9 KW-os kellene, ezeket már megtudtam, de sajna a fogyasztás kiszámításához eléggé eltérő információk keringenek a neten. Csak a fűtésszezonban elhasznált áram költsége érdekelne (okt-ápr), padlófűtés van az épületben. Gáz bekötésre nincs lehetőség a környéken, napelemre nincs pénz. Eddig fával fűtöttek, szeretném megtudni, hogy melyikkel jönnék ki jobban és azért nem utolsó szempont a kényelem.

2020. szept. 13. 14:46
 1/7 anonim ***** válasza:
"Az épület hőigénye 7,85 KW". Ez az átlagolt folyamatos hőigény, ami a teljes fűtésszezonra érvényes, vagy a maximális fűtési igény? Nem mindegy, mivel az első esetben kb 34.000 kWh áram fog fogyni, ami kb 1,5 millió, a másik esetben meg kb 12.000 kWh, ami "csak" 500 ezer. A Villanyfűtés a létező legdrágább fűtés, bár kétségtelen ha meg van a hálózati teljesítmény, akkor a legolcsóbb telepíteni.
2020. szept. 13. 15:17
 2/7 anonim ***** válasza:

7 hónap, napi átlag 71 kWh (24*9*0,33) az annyi mint 15.000 kWh/ év

1 kWh ~ 45 Ft (A1 nappali tarifa)

670.000 Ft/év

/az átlag úgy jön ki, hogy a fűtési szezonban nagyjából a teljes teljesítmény 33%-val megy a kazánod. A 9 kW-ra -15°C-nál van szükség/

Gáz helyett meggondolandó az inverteres klíma + H tarifa (23 Ft/kWh)

COP 2 körül tudják az éves átlagot a klímák, tehát 1 kWh elektromosságból 2 kWh hőenergiát állítanak elő:

15.000 / 2 * 23 Ft = 173.000 Ft

vagy pellet kandalló.

1 raklap (1000kg) pellet energia tartalma durván 15.000 MJ = 4166 kWh

15.000 / 4166 = 3,6 raklap ~ 288.000 Ft

Villanykazánra nem kapsz H tarifát.

Napelemmel nem éri meg a 23 forintos H tarifát kiváltani, csakis a háztartási "nappalit".

2020. szept. 13. 15:34
 3/7 A kérdező kommentje:
Nem tudom pontosan ez milyen hőigény, egy kalkulátor segítségével számoltam ki. Akkor marad a H tarifás klíma, majd megszokjuk a légmozgást. Köszönöm a válaszokat!
2020. szept. 13. 16:10
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Uhh, hát úgy eléggé zsákbamacska.

Legalább egy energia tanúsítást csinálhatnál. Nem kevés pénzről döntesz, jó lenne nem vaktában lövöldözni.

2020. szept. 13. 16:22
 5/7 anonim ***** válasza:

Akkor az anyagiak miatt meg sem említem a neked való hőszivattyút, ami kompletten HMV-vel beszerelve kb 3 mila. [link]

Erre már kérhetsz "H" tarifát, kb 100ezer lenne a fűtési költség a szezonban.

2020. szept. 13. 16:44
 6/7 A kérdező kommentje:
Hamarosan szigetelni fogják a házat, miután az megvan, akkor terveztem egy tanúsítványt elkészíttetni. Hőszivattyú kilőve, nagyon sokba lenne a kivitelezés vége, ezt má érdeklődtem, egyelőre marad a klíma.
2020. szept. 14. 04:30
 7/7 anonim ***** válasza:
A házról akarsz tanúsítványt? Csak pénzkidobás, ha nem akarod eladni. A "H" tarifához nem kell a ház energiatanúsítványa, oda a klíma tanúsítványa kell, azt meg a szerelő adja.
2020. szept. 14. 07:28

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!