Fabrikettel való fűtés megéri?
Nem éri meg. Drágább mint a fa vagy a gáz.
Ez igaz a szénbrikettekre is, és mg. hulladék brikettekre is.
A fabrikettnek egyetlen előnye a fával szemben, hogy légszáraz állapotban kapod, nem kell két évig tárolni, mielőtt a tűzre rakod. Meg nem kell hasogatni, behordani, foglalkozni vele. Megjegyzem, ezt a tevékenységet sokan kedvelik, és soha nem bíznák másra.
Ha mindenáron fabrikettel akarsz fűteni, építs egy rakétakályhát, az rendkívül hatékonyan tudja elégetni.
Én puffer tartállyal összekötött kazánban használom a brikettet, nekem bejött.
Nagyobb hőt ad le mint a fa, ami nem kell a háznak, azt szépen begyűjtöm a tartályba, másnap délután bekering, kellemes hőmérsékletben érek haza. Mindig nagy lánggal ég, sohasem fojtom. Ekkor a legnagyobb a hatásfok.
A brikett további előnye, hogy nem kell 2 évig szárítani, azonnal eltüzelhető, az egész éves tüzelőm 3 raklap helyet foglal.
Fűtöttem fával is, de nekem a brikett kényelmesebb.
Hogy kényelmesebb és tisztább, mint a fa, az kétségtelen. Csak az ára nem mindegy, mert kétszeresébe kerül, mint a fa, amiből csinálják, a valós hőértéke - nem amit a kereskedő állít - meg mondjuk 20 %-kal több. A fabrikettben is van víz, csak 10 %-kal kevesebb, mint a tavasz óta száradó fában.
Az is tény, hogy pufferrel nincs meg az a nagy veszteség, ami puffer nélkül. De ez fatüzelésre ugyanúgy igaz, vagy még fokozottabban igaz.
Milyen brikettet ajánlotok? És mennyibe kerül?
Köszönöm a válaszokat.
35000 ft 1m3 hasogatott fa, 70000 ft 1000 kg brikett.
Friss fának kb. 6MJ/kg, brikettnek 18 MJ/kg a fűtőértéke.
A száraz fa kb. 15MJ/kg de erre 2 évet várni kell míg megszárad. A számok nem hazudnak. Minden évben követem, mennyi a fogyasztásom.
A felhasználás módja viszont sokat számít.
A száraz fa vagy brikett hiába hordoz sok energiát gyorsan ég, hamar leadja a hőt. Ezt egy régi rendszerrel nem tudod kezelni. Vagy szaunát csinálsz napi pár órára a házból, vagy lefojtod az égést, de akkor leesik a hatásfok, a tüzelő fele, 2/3-a megy veszendőbe (nem ég el a fagáz).
Puffer kell a rendszerbe.
Aztán beszereléskor szembesülsz vele, hogy 3-ból 2 szerelőnek teljes a káosz a fejében a puffer tartály helyes működéséről. Nem ők tehetnek róla, a mai napig nem tananyag sehol :(
Szény gazda meg nem érti, miért nem jó a puffer, a brikett, "miért nem tud okostelefonal szöget beütni" .
Jók ezek a modern, csak meg kell tanulni használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!