Felhevült fás kazán másodpercekre hangosan berezonált-búgott (soha azelőtt). Jelent különösebb problémát?
Néhány éves a fás kazánom, rendszeresen tisztítom,
és ritkán engedtem 90 / 92 Celsiusig.
A napokban egyik alkalommal kivételesen nem figyeltem eléggé, hiszen a hamuzó ajtót túl sokáig hagytam nyitva a nagyobb huzat érdekében, és mire visszanéztem, már 95 Celsiusnál járt.
Azonban van rajta biztonsági szelep, lefújja a forró vizet!
Csakhogy... Bár csupán csepegett a forró vizet kicsapó csövön a víz apránként, mégis történt valami, ami azelőtt sose, és megijesztett engem. Azt tudni kell, hogy amint észleltem a 95 Celsiust, azonnal becsuktam a hamuzó ajtót, és ekkor még semmi gyanúsat nem észleltem. Visszament normális hőre, 85 Celsiusra engedtem.
Csakhogy ekkor próbaképp visszanyitottam a hamuzó ajtót, és ijesztően hangos búgó-berregő rezonálást produkált a kazán, bár csak néhány másodpercre. Azonnal visszacsuktam. Kb 10 perccel később ismét kinyitottam (megint kb 85 Celsiusnál) a hamuzó ajtót, és megint ugyanaz a hang... De ekkor direkt megvártam a 3-4 másodpercet, amíg berregett (kb 10 Hertzen, nagyon hangosan!), és hagytam még egy kicsit nyitva a hamuzó ajtót, de ekkor is néhány másodpercig tartott csak a hangos rezonálás. Vártam még kb 10 másodpercet, becsuktam a hamuzó ajtót, továbbra se volt zaj.
Gondolom, a hamuzóajtón feláramló huzat annyira felhevítette a kazánt, hogy közrejátszott a rezonálásban, zajban.
De pontosan mi történhetett?
És jelent-e veszélyt?
Másnap tüzetesen végigtapogattam szabad kézzel, tükörrel a kazán belsejét, és rendben találtam,
nem lyukadt ki.
Ezen a másnapon ismét befűtöttem, és minden rendben zajlott, és azóta is rendben.
Így van, 80 Celsius fölé nemigen szoktam menni, illetve kb 85-ig. Néha véletlen felment kb 92-ig. A napokban volt először a 95 Celsius esete.
Köszönöm a válaszokat!
Szóval szerintetek az iszonyú hangos berregés nem okozott kárt a kazánomban... Bízom benne. Az volt az érzésem a hang hallatán, hogy mindjárt robban.
Szerencsére nem lyukadt ki, átvizsgáltam másnap.
Nagyon kevés volt ahhoz,hogy a kazánod ne váljon gőzössé.
Olyan nincs,illetve csak a gőzkazánoknál,hogy ne legyen a kazán tele vizzel .Még csak hangot adott,majd ha kedett volna "táncolni" is,akkor már nagyon közel lett volna robbanáshoz is .Nyilt fűtésnél nincs biztonsági,mert a nyomás felfelé tud menni a tágulásiba .Ha biztonsági lenne ,ami elengedi a nyomást ,és a vízet,a tovább hevitett kazán egyből gőzössé válik .
Gázkazánnál ahogy elmegy nyomás,az égés azonnal megszűnik . Egy zárt rendszernél kevés víznek kell távozni,és már áll is le a fűtés .Aztán be van szerelve a hőfokszabályzó,ami nem engedi meg a túlfűtést .
Kazánfűtői tanfolyamon mind ezeket oktatják is .
Szaknyelven ,reteszelve vannak a fűtési folyamatok.
Csak akkor van égés,ha minden feltétel bíztosítot hozzá .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!