Felhevült fás kazán másodpercekre hangosan berezonált-búgott (soha azelőtt). Jelent különösebb problémát?
Néhány éves a fás kazánom, rendszeresen tisztítom,
és ritkán engedtem 90 / 92 Celsiusig.
A napokban egyik alkalommal kivételesen nem figyeltem eléggé, hiszen a hamuzó ajtót túl sokáig hagytam nyitva a nagyobb huzat érdekében, és mire visszanéztem, már 95 Celsiusnál járt.
Azonban van rajta biztonsági szelep, lefújja a forró vizet!
Csakhogy... Bár csupán csepegett a forró vizet kicsapó csövön a víz apránként, mégis történt valami, ami azelőtt sose, és megijesztett engem. Azt tudni kell, hogy amint észleltem a 95 Celsiust, azonnal becsuktam a hamuzó ajtót, és ekkor még semmi gyanúsat nem észleltem. Visszament normális hőre, 85 Celsiusra engedtem.
Csakhogy ekkor próbaképp visszanyitottam a hamuzó ajtót, és ijesztően hangos búgó-berregő rezonálást produkált a kazán, bár csak néhány másodpercre. Azonnal visszacsuktam. Kb 10 perccel később ismét kinyitottam (megint kb 85 Celsiusnál) a hamuzó ajtót, és megint ugyanaz a hang... De ekkor direkt megvártam a 3-4 másodpercet, amíg berregett (kb 10 Hertzen, nagyon hangosan!), és hagytam még egy kicsit nyitva a hamuzó ajtót, de ekkor is néhány másodpercig tartott csak a hangos rezonálás. Vártam még kb 10 másodpercet, becsuktam a hamuzó ajtót, továbbra se volt zaj.
Gondolom, a hamuzóajtón feláramló huzat annyira felhevítette a kazánt, hogy közrejátszott a rezonálásban, zajban.
De pontosan mi történhetett?
És jelent-e veszélyt?
Másnap tüzetesen végigtapogattam szabad kézzel, tükörrel a kazán belsejét, és rendben találtam,
nem lyukadt ki.
Ezen a másnapon ismét befűtöttem, és minden rendben zajlott, és azóta is rendben.
Fás kazánról van szó, amely nyitott rendszerű. (De van az ingatlanban egyébként egy nyitott rendszerű gázkazán is.)
A padláson található egy tágulási tartály, fás kazán használata esetére azt az utasítást kaptam, hogy azt nyitni kell.
Értelek, hogy huzatszabályozó, van is a fás kazánon, állítható, csak hát ha kinyitom a hamuzó ajtót, akkor hamarabb felhevül (igaz, a fa is gyorsabban ég, de muszáj gyorsítani a folyamaton, nyerek evvel legalább egy órát).
Ha végig csukva volna a hamuzó ajtó, akkor csak igen lassan, fokozatosan hevülne fel a fás kazán, de valóban a hőfokszabályzója fokozatosan zárja a hamuzó szelepét (utóbbinak ugyebár csak csukott hamuzó ajtó esetén van értelme).
Ha felment kb 60 Celsiusra, be szoktam csukni a hamuzó ajtót, de néha 75 Celsiusnál megint kinyitom, ha nagyon hideg volt a lakás és kicsit megint gyorsítanék a folyamaton.
De azt árulják el a szakértők elsősorban, megkérem őket, hogy van-e okom aggódni amiatt a múltkori zaj miatt? Csak ideiglenes volt? És mi okozhatta? Ezek a legfőbb kérdéseim.
ELÍRTAM!
Valójában a fás kazánom nyitott, míg a gázkazánom zárt rendszerű!
Köszönöm a válaszaidat, nos, akkor reagálok arra, amit kérdezel:
mivel nem vagyok szakember kazán vonatkozásában, fogalmam sincs arról, lehet-e nagyobbítani.
Szóval veszélyt nem jelent, hogy múltkor másodpercekre nagyon hangosan berezonált a kazán? Azt nem mondom, hogy fülsüketítő volt, de igen hangos, ijesztő volt, rezget, tizedmásodpercenként...
Először is kellene lenni a kazánodon egy nyomás mérő órának .Amikor feltöltöd a tágulásit,ennek teltségét egy túlfolyónak kell jelezni .Ahogy a felfűtöd a kazánt,némi víz mennyiség a hőtágulás miatt ki is fog folyni,Na ezt az állást jelöld meg,és ha ránézel tudod elegendő víz van a kazánon .Ugyanis a kazán feletti víz magassága adja a nyomás értékét.Ilyen padlásra tett tágulási tartályok kb 0.5 bárt tudnak csinálni . A gázkazánok 1 alatt már el sem indulnak .
A víz forráspontja annál magasabb mennél nagyobb a víz nyomása .Nálad nem sok víz lehetett a tágulásiban,ezért kezdett a víz mozogni a kazánban .Adta is a hangját .
A probléma akkor van,ha annyira kevés a kazánban a víz,hogy be tud gőzösödni .A gőz ereje borzalmad dolgokat tud csinálni .
Ilyen esetben az a szabály,a tüzet azonnal ki kell húzni a kazánból !! Vízzel hűteni TILOS !! Még hideg vizet sem szabad a rendszerbe nyomatni .
Köszönöm a válaszokat! Az utóbbi óvintézkedésről szólóakat is!
"Bár azt még nem értem a gáznál miért kell azt lezárni."
Mert a gázkazánom zárt rendszerű. Nekem ezt mondták. Évek óta zárt tágulási tartály mellett ment (már amikor azt használtuk).
"Először is kellene lenni a kazánodon egy nyomás mérő órának"
Sajnos nincs.
Egy kicsit megnyugtattatok, de lehet, hogy nem ment át, hogy NAGYON hangos berregést produkált a kazán, mintha fel akarna robbanni. Kb mint amikor elmész egy "betontörő" munkás gépe mellett. (Elnézést, nem tudom, mi a neve a "betontörő" gépnek. Tudjátok, ami iszonyú zajjal roncsolja a betont, hogy a munkáson fülvédő van. Csak nálam megállt a hang néhány másodpercet követően.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!