Érdemes indukciós főzőlapot venni, mire jó?
Az a lényege (azt hiszem), hogy maga a főzőlap csak ott melegít, ahol érintkezik vele az edény, ezáltal energiatakarékosabb. Egyébként ha viszonylag olcsón hozzá tudsz jutni, akkor szerintem hajrá! :)
Egyébként nekem egy kerámialapos tűzhelyem van, ami egyszerűen fantasztikus; gyorsabban felforr a víz rajta, mint gáztűzhelyen, és tulajdonképpen olcsóbban is kijön a fenntartása, mint a gázé (legalábbis nekem). Szerintem az indukciósok is hasonló teljesítményűek lehetnek.
Az indukciós tűzhely lényege, hogy un. köráramokat fejleszt az edény aljában, ahol az edény ellenállása miatt ez hővé alakul. Így a tűzhely maga nem lesz meleg, csak az edény. Félni nem kell tőle, a fém jó vezetőképessége és az egyéb kivitelezési trükkök miatt hamarabb égeti el a kezed, minthogy megcsap az áram.
Szerintem egy mókás és mondjuk gyerekkel a lehető legbiztonságosabb dolog (nem tud se gázrobbanást csinálni, se a rezsón elégetni a kezét), de csak speciális edényekkel működik (azt hiszem), ami viszont nagyot dobhat a beszerzési költségen.
De ha kicsöppen az étel, nem kapcsol ki automatikusan? Az idegesítő lehet.
Várom a választ, hogy tényleg spec. edénnyel működik-e.
Köszönöm.
Kikapcsol automatikusan ha kicsöppen az étel? Ezt még nem hallottam.
Nagyon drágák az indukciós főzőlapok, de megéri megvenni akinek van miből! Energiatakarékos, gyors és nem éget meg, mert a mágneses indukció elvén müködik és csak az edényt melegíti. Úgy tudom, hogy speciális edények kellenek hozzá, de szerintem olyanok, mint a kerámialaposra vagy a villanyra, hogy vastag legyen az alja, és teljesen egyenes.
Az indukciós főzőlap kinézetre olyan, mint egy szokványos kerámiaüveg főzőlap, de a felület alatt nem fűtőszálak, hanem indukciós tekercsek találhatók. Amikor mágnesezhető edényt helyeznek a főzőlapra, a tekercs elektromágneses mezőt hoz létre. Amíg az edény a mágneses mezőben van, addig annak anyaga melegszik, ami felmelegíti az ételt.
Tehát az edénynek nem a formája (egyenes alja) a lényeg, hanem az anyaga. Az a fontos, hogy mágnesezhető legyen.
Gyors
Az indukciós főzés gyors. A víz például háromszor gyorsabban forr fel indukciós melegítés hatására. A teljesítmény a másodperc tört része alatt szabályozható, így azonnal beállítható a főzési fokozat.
Biztonságos
Az indukciós főzés sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos megoldások. Nincs nyílt láng, mint a gáztűzhelyeknél, és sokkal kevesebb a maradékhő, mint a villanytűzhelyeknél, melegnek érezzük a felületet, de égési sérüléseket semmiképpen nem szenvedhetünk. A kerámiafelület akkor is hideg marad, ha be van kapcsolva a főzőlap. Mindaddig, amíg nem helyezünk edényt az aktív felületre, semmilyen hő nem jön létre. Ugyanakkor az edény eltávolítása után a kerámiafelület gyorsan lehűl. Ez nagyban csökkenti az esetleges égési sérülések veszélyét. Az indukciós főzőlapok gyermekes családok számára ma a főzés legbiztonságosabb módját jelentik.
Energiatakarékos
Míg korábban a gáz égetésével vagy elektromos energiával létrehozott hőt a tűzhely a főzőedénynek továbbította, az edény felforrósodott és megfőtt benne az étel, addig az indukciós technológia a mágnesességet felhasználva közvetlenül az edény anyagában fejleszti a hőt. A hőátadási folyamatból tehát a fűtőszál 6-700 fokra való felmelegítése kimarad, ezzel az edény és a fűtőszál közötti hőmérséklet differencia csökken, ezért nagyon kicsi a hőveszteség, a technológia akár 30 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást, így az üzemeltetési költségeket is megfelelő vastagságú és anyagú edények használata esetén.
Könnyen tisztítható
Miután a főzőfelület soha nem forrósodik fel annyira, mint a korábbi technológiák esetén, az étel nem tud ráégni a felületére, ezért a kerámiafelületet könnyű tisztítani, és a szakács is sokkal hűvösebb, kellemesebb hőmérsékletű környezetben dolgozhat. A hő gyorsan és pontosan beállítható. Ha tehát azt látja, hogy mindjárt kifut a tej, nem kell felkapnia az edényt, elég kisebb fokozatra állítani a főzőlapot.
Mivel a technológia lényege a mágneses indukción alapszik, ezért az indukciós főzőlaphoz olyan főzőedényekre van szükség, ami mágnesezhető. A legtöbb acél és öntöttvas főzőedény ilyen, az alumínium, réz, üveg és egyes rozsdamentes acél edények azonban nem használhatóak. Egy mágnes segítségével könnyedén ellenőrizhető akár a megvételre szánt, akár a már meglévő edények alkalmassága, mivel az indukciós főzőlapon használható edények vonzzák a mágnest. Az indukciós főzőlapokon a vastag falú 3-5 milliméteres edényekkel lehet optimális energiafogyasztást elérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!