Hogyan alakítanátok/alakítottátok ki a gyerekszobákat? Nagyobb közös tér és pici szobák? Vagy mindenkinek külön egy nagyobb?
Most várom a harmadik gyerekünket, egy régi házat fogunk átalakítani. Kicsi lesz a korkülönbség közöttük (2-2 év). Nem tudjuk eldönteni, hogyan alakítsuk ki a szobájukat. Legyen mindenkinek egy viszonylag nagyobb külön szobája, vagy egy közös térből nyíljanak kisebb hálók. Míg kicsik lehet jobb lenne a közös tér, nem a nappaliban lennének a játékaik (úgy gondoltuk, hogy a nappali és e között a tér között egy duplaajtó lenne amit ha akarunk kinyitunk, ha nagy a kupi vendég jön, bezárjuk :) Ez igazából az én elképzelésem a férjem szerint később ezt nem fogják használni. Bár szerintem továbbra is lehetne itt a tv, csocsóasztal vagy akármi, amit szeretnének. A szobába pedig elég egy ágy, szekrény, íróasztal majd, ha el akarnak vonulni kamaszos magányukba.
Szerintetek melyik a jobb megoldás?
Mindenképpen külön normális méretü szobákat, hacsak nem akarod pár év múlva (legkésöbb amikor kamaszodnak) átépiteni az egészet.
A kamaszoknak saját terület kell, és egész biztos, hogy a nem ugyanazt fogják akarni a közös szobában - az egyik metállt hallgatna teljes hangerövel, a másik meg UGYANAKKOR akar ott tanulni, a harmadik meg éppen gitározni akar - és állandó veszekedés, kiabálás, a "X-nek mindig megengedsz mindent, nekem meg semmit" szövegeket hallgathatod egesz nap. Ha meg haverok jönnek, akkor azokkal "titkosan" akarnak beszélgetni, nem úgy, hogy a másikak is hallják...
Még a külön nagyobb szobák esetében is lesznek ilyenek, de sokkal kevesebb.
Amig kicsik, addig lehet a nappaliban játszani velük, ami természetesen valamennyi rendetlenséggel jár, de akinek van gyereke, az úgyis tudja ezt. Esetleg a nappali egyik részét le lehet valamennyire választani, de 6-8 éves kor után már erre nem igazán lesz szükség, addigra mindenki föként a saját birodalmában fog tartózkodni.
négy gyerekes anya
Három egyforma szoba.
Az egyik most hálónak,a másik kettő játszósnak(vagy egy játszós,egybe a ruháik,akármik).
Aztán ha nőnek,akkor közös megszünik,három külön szoba.
Én csak a magam szempontjából tudok beszélni. Nem biztos, hogy olyan felhőtlen lesz a viszony a gyerekek között később, tinikorukban (lehet akár az érzékenység miatt is), hogy mindenáron szeretnének a közös térben lenni, akkor meg kihasználatlan lesz. (öcsémmel mindmáig nem kifejezetten jó a viszonyom, főként az ő hibájából, tinikorunkban is, ha egy légtérben kellett maradnunk, folyton martuk egymást)
A külön nagyobb szobák azért is jobb megoldások, mert még mindig át tudják hívni egymást, ha együtt akarnak lenni. Így azon sem menne a vita, hogy mit nézzenek a tévén, ki foglalta el a kanapét, valószínűleg el sem férnének a kisebb szobákban a személyes tárgyaik, mütyürök-vackok-dísztárgyak... ami mégiscsak más érzet a saját szobájában meg más a közösben ömlesztve a többiek cuccaival. Az sem árt egyébként, ha a szobája vkinek nem egy lyuk, hogy el tudjon rakni esetleg olyan dolgokat, amik nem publikusak.
Attól függ! Ha megírnád kb. hány négyzetméteres a tér könnyebb lenne segíteni.
Sokminden függ azon, mit értesz kisebb hálószobák alatt.
Nekem pl. kb. 12 nm-es szobám volt, az elég volt mindenre. Van, akinek viszont ez csak egy kis háló :)
6. vagyok:
4. is teljesen jókat írt... mi van, ha az egyik gitározni tanul, a másiknak a hobbijához (pl. barkácsolás, kézimunka) nagyobb hely kell, de nem akarja, hogy fölötte labdázzanak a többiek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!