Kezdőoldal » Otthon » Lakberendezés » Mivel festik gyárilag alábbi...

Mivel festik gyárilag alábbi háztartási készülékekek, ill. a járműveket? (pl. tűzzománc, porfesték, vizes/oldószeres zománcfesték?)

Figyelt kérdés

gáztűzhely

gázkazán

lapradiátor

páraelszívó

hűtőszekrény

mosógép

mosogatótálca

fém fürdőkád

illetve

gépkocsi

bicikli

Természetesen amelyik nem natúr inox (és nem is műanyag).

Ja és nyilván tudom, hogy az autókat nem tűzizománcozzák, viszont nem ismerem, porfestést vagy vmilyen száradó lakkfestéket használnak-e. Illetve pl. a gázkazánra, tűzhelyre tűzzománc kerül vagy porfestéket is használnak?

jan. 14. 23:20
 1/5 anonim ***** válasza:

Változó. Háztartásban láttam már égetett zomácot is, meg sima oldószerest is. Manapság nem tudom mi megy, mert mindenhol "vízfesték" van.

Nem vállalkózóként már ez EU-ban pl parkettalakkot sem kaptam 2 komponenseset, csak ratyi vizes 1k-st.

Aztóban oldószeres 2 komponenses ment nagyon sokáig, 2000 után elterjedt a vízbázisú, de mivel nagyon föltséges fújni, sok műhely kihasználja a kiskapukat, és 2k oldószeres "ipari" lakkal fújnak.

jan. 15. 00:23
 2/5 anonim ***** válasza:
Porfesték nem ad korrózió elleni védelmet, ezen felül pazarló is.
jan. 15. 03:42
 3/5 A kérdező kommentje:

#1: Égetett zománc alatt a porfestést érted? (elektrosztatikus szórás, majd melegen térhálósítás)

Azt olvastam erről, nagyon kiterjedten alkalmazzák.

Vagy inkább a folyékony cseppekben szórható sima zománcfesték a járatos? Abból is a vízbázisú?

Azért érdekes, mert porfestő üzemek leírják, ha nem porfestéssel festenek egy fémtárgyat, az nem lesz sem egyenletes, sem tartós.

Pl. van otthon egy mélyhűtőnk, amin meglátszik a kopottság, ott szinte pöndörödik fel a festék, az pont olyan, mintha én festettem volna sima zománcfestékkel. De pl. gázkazán, gázfűtőtest esetén, magasabb hőfokon is, olyan stabil a bevonat, mintha nem is egy műanyagréteg lenne. De mégsem olyan hatású, mint a tűzzománcos (üveg anyagú bevonatú) edények. Illetve még a gáztűzhelyünkről tudom, hogy az mindenestül tűzzománc (mondjuk a sütő nem is lehetne műanyag), de pl. fém fürdőkádat vagy mosogatót csinálnak porfestéssel vagy sima lakkal is? Vagy pl. a páraelszívón meglátszik, hogy alul picit sárgább, mint felül, a hőtől és a zsíroktól (zsíroldózás után is), bizonyára nem tűzzománc. De porfestett-e, vagy hígítós/vizes lakkfestéssel csinálják?

jan. 15. 18:51
 4/5 anonim ***** válasza:

Nem, égetett alatt azt értem, amilyenek a régi fazekek voltak. Ami ilyen csúnyán le tudott pattani. Meg a dédszüleim merőkanalai voltak olyanok, gyerekként amikor odacsapram a falhoz, utána ilyen pattogó hangot lehetett hallani.

A porfesték, amiket ismerek, inkább ilyen műanyagszerű.

jan. 15. 18:54
 5/5 A kérdező kommentje:
Akkor Te a tűzizománcra gondoltál. Annak mátrixa üvegből van, abba kevernek szervetlen színezékeket.
jan. 15. 20:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!