Kezdőoldal » Otthon » Lakberendezés » Van még közös WC-s bérház...

Van még közös WC-s bérház Magyarországon, ahol a folyosón vagy az udvaron vannak a mosdók?

Figyelt kérdés
Hallani sokat lehet róla rémtörténeteket, de még mindíg vannak ilyen helyek? Aki lakott vagy lakik ílyen helyen ez hogy néz ki, minden lakásnak van külön, vagy csak pár darab van? El vannak vállasztva legalább rendesen? Tényleg annyira régiek és lepukkantak, működnek egyáltalán rendesen?

#mosdó #WC #bérház #Közös mosdó
aug. 16. 11:09
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Vannak ilyenek, de ezek nem közösek, minden lakáshoz saját kulccsal zárható vécé jár.

Nem csak nálunk vannak még ilyen házak a fővárosban. testvérem Berlinben él és sok évig ő is ilyen házban bérelt lakást ahol a fürdő ugyan bent volt a lakásban, de a vécé kint a folyosón, ugyanígy saját részre lakáshoz tartozó, kulcsos.

A régi bérházakban a háborút követően a nagy lakásokat osztották fel sok kisebbre. Viszont a csatornázás még nem úgy volt megoldva, mint most és nem lehetett minden lakásban vécét is kialakítani. A folyosó végén tudtak sok vécét csinálni, a lakásokban a csatorna csak a mosogatónak, mosógépnek, zuhanyzónak, kádnak a vizét képes leengedni. Persze ahogy haladnak a felújítások nyilvánvalóan egyre kevesebb ilyen lakást/házat lehet találni, de barátaink 15 éve még egy ilyen belvárosi házban vettek lakást és az ablakuk alatt jártak el vécére a lakók, mert mellettük volt a vécésor. Az ő lakásukban emiatt lehetett sajátot csinálni, mert csak a fal túloldalára kellett átvezetni a vécé lefolyóját.

aug. 16. 11:16
 2/10 A kérdező kommentje:
Az durva, azért nem gondolotam hogy embereknek még kell ilyen körülmények közt élni 2024-ben.
aug. 16. 11:22
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Valamikor ezek a mosdók közösek voltak, de ahogy sok lakást komfortosítottak az évek alatt, lecsökkent annyira az igény, hogy általában minden lakáshoz jut saját mosdó a folyosós megoldással is.

Míg gyerek voltam, nekünk ilyen volt, én nem éreztem egyáltalán durvának (bár nyilván ha szaladni kell, ciki :D).

Nálunk azzal volt a gond, hogy a wc-k mellett lakó nőci a sajátjának tekintette a gangot, és vérig volt sértve, hogy mi átjárunk a "területén". Meg ki akarta sajátítani azt a helyiséget, ahol a wc-k voltak, és a saját fürdőjét kibővíteni vele...

Úgyhogy ahogy fogytak a szinten a kinti wc-ket használó szomszédok, tizenpár év után rákényszerültünk mi is, hogy valahogy oldjuk meg, hogy legyen bent, mert ő teljesen kisajátította azt a részt.

Ha nem lett volna ez a nő (mindig nagyon igyekeztem elintézni iskolában, hogy ne kelljen vele konfrontálódni), akkor semmi gond nem lett volna vele, hogy ki kell sétálni. Mivel a sajátunk volt, kulccsal záródva, így ugyanúgy tisztán lehetett tartani, mint bármely benti fürdőt. (Azt leszámítva, hogy télen hideg volt bent.)

aug. 16. 12:13
 4/10 anonim ***** válasza:
Biztosan vannak, önkormányzat szokott kiadni ilyeneket szükséglakásként.
aug. 16. 15:24
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Vannak, pl. Budapesten a Lehel tér környékén biztosan tudom, mert voltam albérletet megtekinteni. Sőt még ablak se volt az egész lakáson, leszámítva a bejárati ajtó feletti kisablakot. Dohos, penészes szagú is volt az egész lakás, szellőzés semmi, még a lichthof felé se! A poén az volt, a tulajdonos beleírta volna a szerződésbe, hogyha penészedik a lakás az az én költségem...

Vidékiként, nekem megdöbbentő volt, hogy az ország fővárosa hogy lehet ennyire elmaradott, nekünk még nagymama mesélt arról hogy felénk a megyeszékhelyen ilyen az 50-es, 60-as évekig bezárólag volt néhány helyen, aztán sorozatos tatarozások voltak, és minden ilyet átalakítottak a 70-es években.

aug. 16. 22:08
 6/10 A kérdező kommentje:
Én is azt hittem hogy a rendszerváltás után gyorsan felszámoltak minden ilyet. Szomorú és egyszerre megdöbbentő, hogy ilyen dolgok még létezhetnek, egy fejlett és civilizált országban. Miért nem nem tesz senki semmit?
aug. 16. 22:14
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

#6 Egy ilyen bérház felújítása sokkal többe kerül, mint egy átlagos házé. Nem lehet csak úgy csatornát fúrni a lakásokba, hiszen azt egyszerre kellene megtenni az összes lakásban ami egymás felett van, de közötte van sok olyan picike is aminél hely se lenne a megfelelő vécé kialakítására. Egy barátom örökölt a nagymamájától egy 14nm-es lakást(!). Ez annyiból állt, hogy beléptél az ajtón, a csőszerű előszoba egyben konyha is volt, a végében volt egy zuhanyzó (csak egy zuhanyfülke) és egy kicsi szoba nyílt innen.

Az ilyen belvárosi házak értéke a hely miatt nagyon magas, sokan hajlandóak a kényelmetlenséget is elviselni, hogy cserébe ott lakhassanak Budapest közepén. Ezért is nehezen megy pl. a tetőcsere vagy más felújítás az ilyen házakban, mert a lakók egy része csak tulajdonos aki kiadja bérbe a lakását és neki nem fontos pénzt fektetni abba, hogy a ház jobb legyen, egy része meg szegény, azért lakik ilyen kicsi, félkomfortos lakásban, mert mást nem tudna megfizetni helyette. A sok tulajdonos kellene mind beletegye a sok pénzt, ami nincs nekik.

aug. 17. 00:30
 8/10 anonim ***** válasza:
Azon felül, hogy 14m2-n élettere sincs az embernek, de hogy lehet ott elférni a cuccokkal...
aug. 17. 10:29
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

"Vidékiként, nekem megdöbbentő volt, hogy az ország fővárosa hogy lehet ennyire elmaradott"

Nekem is megvolt ugyanez a ledöbbenés anno. Beszélgettem egy idős nénikével, ő mesélte, hogy a belvárosi házukban nincs házközponti fűtés, a pincébe járnak le fáért és azt cipelik fel ölben az emeletre, cserépkályhával fűtenek. Meg jártam egyszer egy olyan házban a nyolckerben, ahol lent a földszinten volt egy olyan wc helyiség, hogy a falra kellett pisilni, de még ajtaja sem volt. A belsőudvarról nyílt egy ajtó nélküli helyiség, kb. 7-8 m2-es, de semmi ajtó nem volt rajta, aki arra járt és könnyíteni akart magán, az bement és a falra pisilt, ami egy ilyen beton csatornában vagy elfolyóban lefolyt valahova. Volt, aki oda is sz.rt a beton aljzatra. Sz.rkupacok meg eldobált használt wc papírok mindenfelé a padlón a betonon. A szag meg rettenetes volt. Sokkoló volt az egész. Na mondom, ez Budapest a 2020-as években??? Hát ilyen már nálunk sincs 30-40 éve otthon a faluban sem, még ott is kulturáltabban végzik az emberek a dolgukat. Nagyon durva állapotok vannak még helyenként itt-ott. Mintha 100-150 évvel ezelőtt járnánk, majdnem mint amikor ezek a házak épültek.

aug. 18. 01:16
 10/10 A kérdező kommentje:

9-es

Úristen, ez nagyon durva! 😳😳

aug. 18. 01:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!