Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mitől van az, hogy egy tégla...

Mitől van az, hogy egy tégla bérház hangszigetelése rosszabb a panelnál?

Figyelt kérdés
Eddig panelban laktam albérletben, de a tulaj eladha, így sajnos el kellett költöznöm. 10 emeletes 8. emeletén laktam, teljesen csendes volt, egyedül a WC-ben voltak zajok, ha éppen más lakó is akkor használta mint én. Most elöltöltöztem egy belső gangos tégla bérházba, a felettem lakó konkrétan olyan, mintha minden nap a fejemen trappolna, a liftet hallom hol áll meg és hasonlók. Nem pont a téglának kéne jobbnak lennie? Mellettem lévőnél például azt is hallom amikor a konyhában vagyok, hogy a zuhanyrózsát és a tusfürdőt le-fel rakja (de ott még értem is, mert ezek leválasztott lakások,viszont a fentivel teljesen tanácstalan vagyok). Nem is olyan régi építésű ez a ház ahhoz képest, hogy polgári stílusú tégla, 1950 után épült.
2023. nov. 4. 14:32
 1/4 anonim ***** válasza:
88%

A hangok terjedésénél nem a fal anyaga számít, hanem a csomópontok kialakítása.

A panelt hegesztették, ahhoz hogy szerelhető legyen, 3-4cm hézagok voltak a panelek között a sarkokban. Ezek befoltozása ahogy sikerül módon készült.

A téglaházakban csak a falak vannak téglából, a födém fagerendás.

Mindkét konstrukciónál vannak jobban és kevésbé jobban sikerült házak.

2023. nov. 4. 15:21
 2/4 A kérdező kommentje:
Akkor gondolom emiatt van az is, ha mászkálnak, akkor szabályosan recseg a plafon felettem... :/
2023. nov. 4. 15:24
 3/4 anonim ***** válasza:
51%

1-es nem teljesen igaz, amit ír.

A téglaházak nagyrésze nem fafödémes, hanem beton.

4 emeletnél magasabb tházakat nem is lehet fafödémmel építeni.

A kérdező esetében a felső szomszéd mekk-elek az ezermester módra felújítgatta a lakását és nem rakott le/spórolt az építésügyi jogszabályok által előírt padló hangszigetelésénél. Olcsósított.

2023. nov. 4. 23:52
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

70-es évekig megépült tégla épületek szinte kizárólag fa födémesek.

Az újabb "tégla építésű" lakások meg egyszerű vasbeton vázas épületek, ahol tégla a kitöltő anyag.

2023. nov. 5. 08:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!