A mai LED-izzók esetében tényleg igaz, amit rájuk írnak, hogy a 12 W-os megfelel a 100-as hagyományos izzó fényerejének?
elméletben a lumen (fényerősség) az a szám ait érdemes nézni
Az mutatja meg mennyire világit
Amugy a ledes izzóknál a ráírt teljesítmény legtöbb esetben a gyakoraltban nincs meg.
Egy ismerösömmel egyszer megmértük több ilyen ledes égő tényleges fogyasztását, és volt amelyiknek a ráírt teljesitmény éphogy felét mértük csak
Főleg az olcsó kinai ledes égőknél lehet ez igaz!
Amugy én a lumen értéket szoktam figyelnia dobozon, azért az viszonylag pontos támpont...(a teljesítmény érték azért nem jó mert nem egyforma a hatásfoka ezeknek a ledes égőknek, van amelyik kisebb áramfelvétellel jobban világit mint egy ugyanolyan teljesítményű másik)
Nagyjából azért megfelel a fényereje.
Viszont rengeteg noname van ami nem sokáig bírja hamar tönkre megy.
Amit még nem árt figyelembe venni, az a CRI, vagy RA.
Ha a színvisszaadási érték kevesebb mondjuk 20 százalékkal az alap 100%-tól, akkor érezheted úgy, hogy a fényerő kevesebb 20 százalékkal. Pedig nem.
Köszönöm a válaszokat.
Azt tudtam, hogy a lument kell nézni, csak azt nem, hogy ez mennyire valós dolog. A táblázatokban is a lumen alapján írják pl. a fénycsövek megfeleltetését is, mégis azoknál nem valós a számítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!