Milyen energiatakarékos izzót vagy ledet vásároljak ami megfelel a hagyományos izzó fényerejének (60w haygományos)?
max.2000ft ig
linket is kaphatok
A "lux" értéket nézd. Általánosságban a gyártók hazudnak amikor az ekvivalens izzót megadják, kb. egy kategóriával. Tehát ha 60 wattos izzónak akarsz megfelelőt, akkor olyat vegyél ami kb. 800 luxal világít. Kb. azok a ledek vagy kompakt fénycsővek lesznek jók, amire azt írják, hogy 75W-ot izzót helyettesít. Vagy még nagyobb, mert a lednek is és a kompakt fénycső is halványul idővel, nem is kicsit.
A színhőmérséklet is számít, hálóba, otthoni folyosóra inkább meleget, munkahelyre, dolgozószobába inkább hideget.
Spektrum: az olcsó ledek, kompakt fénycsövek csak néhány hullámhosszon adják ki a fényt, az izzó széles tartományban. Többek között ezért is van akinek bántó a led vagy kompakt fénycső fénye.
A 60W-os izzó kb 750 lument tud, ehhez képest keress.
Sajnos tényleg nem lehet megbízni a ráírt értékekben, tehát eléggé totó, hogy mit vesz az ember. De fénycső már pár százasért van, a LED az azért még drágább.
Általában a márka és az ár azért meghatározza, hogy melyik a jobb, de ez sincs mindig így.
Nekem a Philips bejött fénycsőből, LED-ből még csak kevés tapasztalatom van, az is vegyes :)
A kompakt fénycsöveknél én 4-gyel osztok, függetlenül attól, amit ráírnak. Nekem ez eddig bevált. A te esetedben 60/4 = 15 W.
Tescoban vettem Landlife típust ledest. 11Watt 905 Lumen.
60 wattól erősebbnek érzem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!