Nincs olyan, hogy cserélhető fejes fogkefe? Sokkal gazdaságosabb lenne a műanyag szemét szempontjából, hsizen a nyél sokkal több műanyag, mint a fej.
Vannak cserélhető fejes fogkefék, nem csak elektromos formában. Legalábbis pár éve még volt. Gondolom, most is van.
És nem csak műanyag fogkefék vannak.
Én még nem is láttam olyan elektromos fogkefét, amelyiknek nem cserélhető a feje.
Van olyan egyáltalán?
Vagy ez is egy lehetőség:
"TIO Cserélhető fejű fogkefe higiénikus utazó tokkal. A Tio cserélhető fejű fogkefe bio műanyagból készült, amiért elnyerte a 2015-ös Green Product Award fődíját. Ez a speciális műanyag BPA mentes és 100%-ban biológiailag lebomló."
Az ilyen termékötleteknél mindig a teljes folyamatot kell nézni. Hiába érzékelsz belőle csak annyit, hogy a kezedben lévő fogkefe nyelében térfogatra több a műanyag, a környezeti terhelését nem csak az adja. Lehet, hogy egy alternatív fogkefével a nyelet csak pár év után kell cserélned, de annál a 10 fogkefenyélni műanyagnál sokkal többet veszítesz környezetvédelmi szempontból más, speciális folyamatokon (előállítás, gyártási hulladék, gyártási technológia, szállítás, elosztás). És akkor még a gazdasági oldalról nem is beszéltünk, pedig ahogy te sem fogsz ingyen dolgozni, nagyban mások sem csinálnak meg semmit, ami gazdaságilag nem megérős (az említett fogkeféket pl. 5-10-szer annyiért árulják, mint amennyiért én fogkefét veszek). A gazdasági szempontokba pl. állami beavatkozással, társadalomneveléssel tudnak beleavatkozni, szabályozni (ami egyébként szintén valakinek a munkája, amiért pénzt kap).
Szóval amit felvetettél az egy soktényezős kérdés, ami túlmutat azon, hogy a fogkefe melyik részében több a műanyag, annak ellenére, hogy a világ legegyszerűbb dolgának tűnik kitalálni egy olyat, ami cserélhető.
Ha érdekel a téma, az LCA (teljes életciklus elemzés) szemléletnek olvass utána, és egyébként mindenkinek javaslom, hogy gondolkodjon el ezen, mielőtt megveszi a 20. szép mintás újrazacskót, ahelyett, hogy elhasználná az évek alatt felhalmozódott nejlonzacskóit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!