Kezdőoldal » Otthon » Lakberendezés » Nyitott(open space) vagy zart...

Nyitott(open space) vagy zart konyha a jobb?

Figyelt kérdés
Irjatok pro es kontra velemenyeket. Zart konyha eseten etkezö nem fog be ferni csak max 3 - 4 szemelynek egy kis asztal, ha nyitott lesz a konyha egybe a nappalival akkor nagyobb lesz a tér, az etel szag viszont el rettent

2021. júl. 8. 22:06
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
76%
Ha a nyitott konyhában csak alibi főzést csinálsz akkor megfelelő, de ha rendes magyaros ételeket akarsz készíteni akkor bizony lesz ételszag rendesen.
2021. júl. 8. 22:53
 2/14 anonim ***** válasza:
77%

Gondolom akkor még sose volt amerikai konyhás nappalid, ha a kajaszaggal jössz, anno egy ismerősünk lényegében ugyanezt hozta fel ("a nappalibútor beveszi a kajaszagot!"), pedig Ő sem lakott soha ilyen lakásban! A bútor nem veszi be a szagot, és ha olyan étel, amit szeretsz, és nem is romlott, akkor meg mégis miért borzaszt el, nem tökmindegy akkor, hogy csak a konyhában érzed, vagy több helyen is, netán az egész lakásban? Mi 6 évig laktunk ilyen nyitott nappali-amerikai konyhás lakásban, és abszolút semmi ilyen jellegű problémánk nem volt! És az elnevezés sem véletlen, mert tényleg amerikából ered ez a koncepció, ami viszont egy eléggé igényes, gazdag, modern ország, és a mostani modern méregdrága luxusvillák is ilyen szisztémában épülnek! Akkor szerinted?

Hogy az étkező be-e fér a zárt konyhába az relatív, függ a konyha méretétől, formájától, és berendezésétől is! Ha egy átlagos méretű (12 m² körüli) konyháról van szó, amibe netán még konyhaszigetet is akarsz, akkor persze hogy nem fér be egy normális asztal, max. reggelizősarok! Viszont tapasztalatból: 5×3 = 15 m² konyha, L-alakú konyhabútor, és nincs sziget, akkor egy 6 személyes étkező is gond nélkül befér, szűkölködés nélkül, és ennek a tapasztalatomnak semmi köze a nyitott koncepcióhoz, mert bár 1 légtér volt, de más padló (járólap-laminált) jelezte a határvonalat, tehát így akár fal is lehetett volna ott, nem változtatott volna semmin!

Úgyhogy erre nem tudok konkrét választ adni, képzeld el magadban, vagy tervezőprogrammal készíts egy 3D-s tervet, és azt válaszd, amelyik Neked jobban tetszik!

2021. júl. 8. 23:15
 3/14 anonim ***** válasza:
74%

Az amcsik nem főznek kocsonyát meg rántotthúst. Ha nálunk a csukott ajtó mögött is érezni a kocsonya szagot akkor nehogy már egy nyitott légterű helyiség másik sarkában majd virágillat lesz.

Persze ezek a süssük fél percig 40 fokon az egyik oldalát és kész a halacska típusú receptek nem csinálnak semmilyen szagot.

2021. júl. 8. 23:20
 4/14 anonim ***** válasza:
67%

#2: Az érvelésed a fejlett amerikával azért hibás, mert (ahogy rengeteg más témakörben) az ingatlanok kialakításánál nem csak a praktikus szempontokat veszik figyelembe, hanem ezer más dolgot is. Sokan a "divat" miatt választanak amerikai konyhát, minden racionális ok nélkül.

Ugyanúgy ahogy pl. csillárt is a legtöbben a kinézete alapján választanak, nem az alapján hogy milyen fényt ad. De ezer más példát is lehetne mondani. Pl. az ajtó nélküli "besétálós" zuhanyzó. Na ilyenem volt, személyesen tapasztaltam minden nap fél évig, szóval nem mondhatod hogy csak a levegőbe beszélek. És borzalmas volt. Mindig állt a víz a fürdő többi részén is.

2021. júl. 9. 00:52
 5/14 anonim ***** válasza:
67%

"és ha olyan étel, amit szeretsz, és nem is romlott, akkor meg mégis miért borzaszt el, nem tökmindegy akkor, hogy csak a konyhában érzed, vagy több helyen is, netán az egész lakásban?"

Én személy szerint nem szeretném a fokhagymás tarja illatát szagolni a nappaliban este, meccsnézés közben. De elfogadom, ha másnak nem ezek a preferenciái, csak ne próbálják (ne próbáld te se) ezt általános igazságnak beállítani.

2021. júl. 9. 00:54
 6/14 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm az eddigi valaszokat
2021. júl. 9. 07:05
 7/14 anonim ***** válasza:
67%
Én szeretem a finom ételeket, de nem véletlenül nem rántott hús, lazacos tészta szagú a kölnim, vagy a textílöblítőm. Nappaliban nem szeretem az ételszagot, ezért a zárt konyhát preferálom.
2021. júl. 9. 10:00
 8/14 anonim ***** válasza:
83%
Szag-/páraelszívó is létezik ám! Sőt, szerintem ma már alapfelszereltség is (konyha-kialakítástól függetlenül).
2021. júl. 9. 10:18
 9/14 anonim ***** válasza:
84%
Nem tudom, engem annyira nem zavar az ételszag vagy tényleg nem főzök olyasmit (bár kocsonyát pont szoktam), úgyhogy inkább nyitott. Persze akkor, ha van hozzá elég tér, pl. nagy belmagasság és szép nagy ablakok keresztbe szellőztetni. Nálunk olyan felemás megoldás van, mert az étkezővel egybenyitott, ami meg az előszoba/közlekedő felé nyitott. Évente párszor szoktam csak olyat főzni (vagy odaégetni:D), ami miatt becsukom a nappali felé. Ennél a hátránynál lényegesen nagyobb előnynek gondolom, hogy egyszerre lehet főzni, enni, beszélgetni, tévézni vagy ránézni a gyerekekre, mintha "ki vagyok zárva" (bár néha az is jól jön, ha az ember a főzésbe menekülne :) - nekem gyanús is, hogy így volt nagyanyáinknak külön szobája...). De az a legrosszabb elosztás, ha úgyis a nappaliban esztek és mindennel ide-oda kell oldalazni, pláne ha valami közlekedő is van még közben.
2021. júl. 9. 14:16
 10/14 anonim ***** válasza:
80%
Mennyi primitív ember van Istenem ! Nekem amerikai konyhás lakásom van, ráadásul Amerikában. Nem érezni a kajaszagot a lakásban, rántott húsnál sem, ugyanis mint azt az egyik hozzászóló említette, létezik szagelszívó is ám.
2021. júl. 10. 03:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!