Kezdőoldal » Otthon » Kert » A szőlő permetezés nélkül...

A szőlő permetezés nélkül mindenképp rossz lesz?

Figyelt kérdés
2019. júl. 11. 08:33
 1/6 anonim ***** válasza:
79%
Én nem permeteztem, ránézésrw semmi baja.
2019. júl. 11. 09:40
 2/6 mindentudó99 ***** válasza:
Ez kizárólag a fajtától függ. Az ilyen direkttermők Delaware , Izabella pl elvan permetezés nélkül. De ezek nem adnak értékelhető minőségű bort. Állítólag fogyasztásuk borként se ajánlatos nagyobb mennyiségben.Minőségi fajták igénylik a permetezést .
2019. júl. 11. 11:57
 3/6 anonim ***** válasza:
59%
Mi "minöségi" fajtákat tartunk,sosem permetezzük és semmi bajuk sincs.
2019. júl. 11. 13:11
 4/6 mindentudó99 ***** válasza:
Milyen fajták? Had szaporítsam akkor én is. Örülnék ha nem kellene állandóan permetezni. Leírhatnad nekem. Köstönöm
2019. júl. 11. 13:45
 5/6 mindentudó99 ***** válasza:
Na milyen fajták? Érdekelne.
2019. júl. 11. 21:58
 6/6 anonim ***** válasza:

A fajtán kívül még az időjárás, a hely, és a szerencse a fontos összetevő.

A peronoszpóra meg a lisztharmat nem a semmiből lesz, hanem az kell hozzá, hogy a spóra odakerüljön valahonnan. Ha a környékeden nincs szőlő, akkor jó eséllyel a te szőlőd permetezés nélkül se lesz beteg. Ha szerencséd van, és nem fertőzött oltványokat vettél. Apám is így volt évtizedekig, nem permetezett, mert egy alföldi gabonatermelő faluban lakott, és a betegség nem talált oda, a szőlők meg szinte mind direkttermők voltak. De aztán vittem pár csemegeoltványt... Most van peronoszpóra és lisztharmat is.

Idén úgy jártam, hogy betegség és munka miatt nem permeteztem be időben a szülői háznál a szőlőt. Mikor ott voltam előzőleg mást dolgozni és megnéztem, teljesen egészséges volt, aztán mikor 5 nap múlva mentem a permetezővel, hogy hát ideje a permetezésnek, a hajam az égnek állt, az épületek szögletében még az Othello meg a Delaware is csupa peronoszpóra volt. Az Othello-t láttam már egyszer korábban betegnek, de a Delaware-t még soha. Az érzékeny csemegeszőlők meg egyszerűen rettenetesen néztek ki.

Szóval, hacsak nem jön össze minden összetevő, a szerencsével az élen, akkor muszáj permetezni, mert a létező legellenállóbb fajtákat is hazavághatja a betegség. Persze, ha ellenálló fajták vannak nyílt helyen, akkor jó években akár permetezés nélkül is egészségesek maradhatnak.

2019. júl. 13. 19:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!