Szőlő lisztharmat és peronoszpórát mivel permetezzem?
Quadrissal kezdtem majd kb. 1hónap múlva cabrio top- azóta eltelt 10nap de nincs javulás. Most bordói lé+ kén sc -vel megfújom. Nagyon kezdő vagyok a vegyszerek terén, nincs valami kialakult leírt permetezés ami hatásos?
A quadrishoz és a cabriohoz is tettem kevés shavitot mert tavalyról megmaradt.
Mivel, és milyen időközönként kellene vagy kellet volna permeteznem?
Kontakt és felszívódó szereket érdemes/lehet kombinálni?
Ügyelj az é.v.i.- re!!
Én már maradtam szőlőből le ez miatt.....a madarak örültek!:)
Kontakt szerrel semmi nem gyógyítható. Az csak megelőzésre való. Ha te beteg vagy, akkor hiába mosol kezet szappannal, nem fogsz tőle meggyógyulni, az is csak megelőzésre jó.
Ha már a növény szervezetében van a betegség, akkor utána kell menni a növénybe, felszívódóval.
Alapvetően felszívódót használj, "veszélyes" időjárásban mellé valami kontaktot is.
Lisztharmat ellen már virágzás előtt is kell védekezni, ha előző évben is volt lisztharmatod, mert a gomba elsődleges formája, amik nem olyan feltűnőek, már akkor megjelennek.
Quadris a lisztharmat ellen nem ér semmit, legfeljebb megelőzésre, ezt a neten is sok helyen lehet olvasni, meg én is így tapasztaltam. Topas jó helyette például, mellé Karathane kontaktnak.
Szőlőhöz kimondottan sok tapadásfokozó kell, ha a fürtöket is akarod védeni, mert különben a viaszos bogyókról lepereg a permet, és gyakorlatilag semmit nem ér a permetezés. A Nonit ilyen célra tökéletes, és olcsóbb bárminél. (A felszívódást nem segíti, mint pl. a Silwet, de a borítottságot igen, és ez elég is.)
Régebben jártam már úgy, hogy kevés Nonitot használtam, és a levelek meggyógyultak, de a fürtök egy része odalett...
Peronoszpórára az említett Ridomil valamelyik változata jó, mert tartalmaz kontakt és szisztemikus szert is. A rezeseket azért nem szeretem, mert azokat 25 fok felett nem lehet használni (ilyen forró időszakokban), és hajnalban meg nem mindig sikerül permetezni. A Quadris is jó, csak megfelelő töménységet kell használni. Ha már ott a peronosz, akkor 2 ml-t egy literhez, plusz Nonit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!