Mitől mennek tönkre minden évben a szőlőfürtök?
Már évek óta július közepére tönkremennek a szőlőfürtök a kertemben. Olyan szürkés lesz és szétnyílnak a bogyók.
Lisztharmatra gyanakszom, de nem értem, mert rendszeresen, lisztharmat ellen is permetezek. Mit kéne tennem?
A szőlőfürtökre a felszívódó permetszer már hatástalan .
A felszívódó szerekkel való permetelést be lehet fejezni .
Láthatóan lisztharmatos.
A legtöbb szer olyan, hogy ha nem használsz hozzá tapadásfokozót, vagy nem eleget, akkor a viaszos bogyókról lepereg a permetlé, mint a falra hányt borsó, és semmit nem érsz el vele, csak a levelek lesznek védettek.
Én úgy tapasztalom, hogy a felszívódók egész végig megfelelőek. (Pl. Topas.) Régebben volt nekem is problémám velük, amikor nem figyeltem meg permetezés után a fürtöket, és azt hittem valamiért, hogy tartalmaz tapadásfokozót a szer/keverék.
"mert rendszeresen, lisztharmat ellen is permetezek"
Mivel permetezel lisztharmat ellen?
A zöldmunkák rendszeresen el vannak végezve? Szellős a tőke? Mitől vannak kicsattanva a szemek? Minden nap esett az eső az utóbbi két hétben? Vagy éjszaka nagyon nagy harmat képződik? Ez a fürt, ha nem lenne lisztharmatos akkor se lenne gusztusom hozzá, annyira ki vannak csattanva a szemek. És szerintem szürkerothadásos is.
Ja, igazad van, lehet, hogy teljesen alkalmatlan szerrel (vagy módon) lett permetezve, erről nem írt a kérdező.
A rothadás az érőfélben lévő sérült gyümölcs természetes velejárója, ezzel nem kell foglalkozni, az egészséges szemeket nem veszélyezteti.
A lisztharmat az egyetlen súlyos probléma. A héj sejtfalai megkeményednek tőle, és ha már nem rugalmasak, akkor egy viszonylag szárazabb időszakot követő rendes eső hatására bekövetkező növekedést a héj már nem tudja követni, szétdurran egy nap alatt.
Esetleg még az lehetséges, hogy nem lisztharmat látható a képen, hanem valami kontakt szer nyoma, és a fő probléma a bogyók megégetése, annak is lehet ugyanilyen hatása. A leveleken látható fehér dolgok is valami kontakt szerre utalnak.
A száraz fél levél pedig vagy egy régebbi peronoszpórára, vagy szintén égetésre.
Az égetés ellen csak az szól, hogy a kérdező nem használt kontakt szert, rezet vagy ként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!