Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mitől mennek tönkre minden...

Mitől mennek tönkre minden évben a szőlőfürtök?

Figyelt kérdés

Már évek óta július közepére tönkremennek a szőlőfürtök a kertemben. Olyan szürkés lesz és szétnyílnak a bogyók.

[link]

Lisztharmatra gyanakszom, de nem értem, mert rendszeresen, lisztharmat ellen is permetezek. Mit kéne tennem?

2018. júl. 10. 20:35
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Kár érte. Ha elkezd hajtani és tíz centis a hajtás én akkor kezdem a permetezést. Virágzás végéig kontakt szerekkel. Kénnel lisztharmat ellen. Mondjuk Thiovittal. És valami réz tartalmú szerrel peronoszpóra ellen. Hét tíz naponta. Ha nagyon meleg van vagy sok az eső esetleg mindkettő akkor hét naponta. Ha elvirágzott jöhetnek a felszívódó szerek. Bumper lisztharmat ellen. És valami felszívódó peronoszpórára. Annak a nevét most nem tudom fejből. Felszívódóval 14 naponta kell permetezni. Nagyon szélsőséges esős időben 10 naponta. Utoljára agusztus első hetében szoktam permetezni. Ha nem tartod pontosan az időpontokat nem lesz normális szőlőd sose. A helyedben megpermetezném . Menteni a menthetőt. Felszívódó szerekkel
2018. júl. 10. 20:51
 2/12 anonim ***** válasza:
Még annyi jogy ara kell törekedni hogy a fürtök mindíg legyenekbslaposan megszórva. Ha sok szőlő van érdemes egy motoos permetezőbe beruházni. A nagy nyomás miatt hatékonyabban lehet pemetezni.
2018. júl. 10. 20:57
 3/12 A kérdező kommentje:
Kösz a választ, pont fordítva szoktam, az elején felszívódóval, nyártól kontakt szerrel.
2018. júl. 10. 21:18
 4/12 anonim ***** válasza:

A szőlőfürtökre a felszívódó permetszer már hatástalan .

A felszívódó szerekkel való permetelést be lehet fejezni .

2018. júl. 10. 21:20
 5/12 anonim ***** válasza:
Ridomil gold plusz. Peronoszpórára Felszívódó és kontakt hatású is egyszerre. Én ezt használom
2018. júl. 10. 23:01
 6/12 anonim ***** válasza:

Láthatóan lisztharmatos.

A legtöbb szer olyan, hogy ha nem használsz hozzá tapadásfokozót, vagy nem eleget, akkor a viaszos bogyókról lepereg a permetlé, mint a falra hányt borsó, és semmit nem érsz el vele, csak a levelek lesznek védettek.

Én úgy tapasztalom, hogy a felszívódók egész végig megfelelőek. (Pl. Topas.) Régebben volt nekem is problémám velük, amikor nem figyeltem meg permetezés után a fürtöket, és azt hittem valamiért, hogy tartalmaz tapadásfokozót a szer/keverék.

2018. júl. 11. 06:17
 7/12 anonim ***** válasza:

"mert rendszeresen, lisztharmat ellen is permetezek"

Mivel permetezel lisztharmat ellen?

A zöldmunkák rendszeresen el vannak végezve? Szellős a tőke? Mitől vannak kicsattanva a szemek? Minden nap esett az eső az utóbbi két hétben? Vagy éjszaka nagyon nagy harmat képződik? Ez a fürt, ha nem lenne lisztharmatos akkor se lenne gusztusom hozzá, annyira ki vannak csattanva a szemek. És szerintem szürkerothadásos is.

2018. júl. 11. 08:38
 8/12 anonim ***** válasza:

Ja, igazad van, lehet, hogy teljesen alkalmatlan szerrel (vagy módon) lett permetezve, erről nem írt a kérdező.

A rothadás az érőfélben lévő sérült gyümölcs természetes velejárója, ezzel nem kell foglalkozni, az egészséges szemeket nem veszélyezteti.

A lisztharmat az egyetlen súlyos probléma. A héj sejtfalai megkeményednek tőle, és ha már nem rugalmasak, akkor egy viszonylag szárazabb időszakot követő rendes eső hatására bekövetkező növekedést a héj már nem tudja követni, szétdurran egy nap alatt.

Esetleg még az lehetséges, hogy nem lisztharmat látható a képen, hanem valami kontakt szer nyoma, és a fő probléma a bogyók megégetése, annak is lehet ugyanilyen hatása. A leveleken látható fehér dolgok is valami kontakt szerre utalnak.

A száraz fél levél pedig vagy egy régebbi peronoszpórára, vagy szintén égetésre.

Az égetés ellen csak az szól, hogy a kérdező nem használt kontakt szert, rezet vagy ként.

2018. júl. 11. 14:19
 9/12 A kérdező kommentje:
Topas-zal és Thiovit Jet-tel permeteztem.
2018. júl. 11. 17:27
 10/12 anonim ***** válasza:
Mindkettő csak lisztharmatra jó. Peronoszpórára nem használsz semmit? Valami rezes általános gombaölőt? Valószínű elkéstél a lisztharmat elleni permetezéssel vagy rossz volt a dózis. Kirepedtek a szemek és megtámadta más egyéb gombabetegség is. Van ott szürkerothadás is. Ha azz általam fentebb leírt szereket használod betartva az előírt rendszerességet nem lehet baj. Talán a szőlő a legkényesebb gyümölcs . Nem megfelelő időjárás esetén két három nap csúszás a permetezésben már gondot okozhat. Beüthet a baj
2018. júl. 11. 19:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!