Házra milyen nem örökzöldet szokás futtatni?
Új ház építés után, szeretnénk valamilyen növényt felfuttatni a házra, hogy nyáron árnyékoljon, de télen engedje át a napfényt a házra.
Mit ajánlotok? :)
Vajon a ház festését hogyan oldják meg ekkor? Pl.: azért 20-30 évente szokás lefesteni egy házat, nem? Akkor leveszik a növényeket és újrafuttatják?
Köszi!
pl vadszőlő
de figyelni kell, hogy a tetőszerkezetbe ne nőjön be
nem kell alatta festeni, még az omladozó falat is összefogja, nyáron elvezeti az esővizet, párologtatással hűt ész a gyökerei szárítják a ház alapját
de majd jönnek a panelprolik és jól kiosztanak, hogy ez mekkora hülyeség mert a gyökerei szétfeszítik a falakat....
Ha nem felejtem el, akkor ma lövök egy képet nagypapám garázsáról, hogy mit csinált vele a vadszőlő, úgyis megyek hozzá estefele. Szép látvány, tényleg remélem hogy nem felejtem el, és akkor meg tudom mutatni, főleg az első válaszolónak. :)
A házról 6 ember szedte le egy teljes hétvége alatt, mert elkezdett vizesedni a fal a növény alatt (árnyékolja, nem szellőzik úgy, stb), mellesleg mióta szerzett az öreg 3 tövet a ház mellé, azóta a kert összes zugából lehet irtani állandóan, mert mindenhova fut, nemrég csákányoztunk ki egy olyan gyökeret, mint a combom. Nagy élmény volt. A telkem közelébe nem vinnék ilyen borzalmat.
Én inkább próbálkoznék valami gyorsan növő fával, az kiválóan árnyékol.
" mert elkezdett vizesedni a fal a növény alatt (árnyékolja, nem szellőzik úgy, stb)"
És hogy került a falhoz a víz?
Mi az az "stb"?
Én frissen vakolt vályogházra futtattam, jó minőségű nemesvakolatra.
25 év után eladtam, a vevő letépte és semmi baja sem volt a falnak.
"És hogy került a falhoz a víz?"
Nem tudom, hogy amerre te laksz, ott mi a helyzet, de Magyarországnak ebben a régiójában szokott olykor esni az eső. Sőt, a levegőnek is szokott lenni egy magasabb páratartalma, ami van, hogy kicsapódik (lsd. pl. harmat).
"stb" = satöbbi.
És nálatok alulról esik az eső?
Nálunk nem.
Csak mert a vadszőlő, borostyán stb levelei a faltól pont hogy elvezetik a vizet (még ferdén eső esőnél is). Fedésben vannak, mint a tetőcserép vagy halpikkely és a külső levélszél van lejjebb.
Párásodás:
Az pedig nagyon ritka, hogy a házfal hidegebb legyen, mint a párás levegő.
Ősztől tavaszig fűtünk, a többi időben pedig esőnél lehűlés szokott lenni, ekkor is melegebb a házfal, így biztos nem csapódik le a pára.
"Satöbbi"
Nem vagyok retardált, csak a többi érvet szeretném olvasni.
Képet készíthetsz, de nem biztos hogy el fogom hinni, hogy nem egy alapból romos házra felfutott vadszőlőről van szó.
Az összes cikk azt írja, ha normális állapotú a vakolat (nincs repedés) , akkor nem kell aggódni az állagromlás miatt.
Az első 7 találatból csak egy volt, ami kijelentette, hogy rongálja a falat a rá futtatott növény.
De annál se szerző, se forrás nem volt feltüntetve, pedig írtam volna a szerzőnek egy felvilágosítást.
Úristen, te szerelmes vagy abba a gazba, hogy ennyire felpörögtél? :D
Nem írtam direkt, hogy tönkreteszi a házat. De egy csomó hátránya van, és a kertet azt tönkreteszi, hacsak nincs kedved állandóan irtani.
Ráadásul ocsmány is, de ez egyéni preferencia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!