Kezdőoldal » Otthon » Kert » Házra milyen nem örökzöldet...

Házra milyen nem örökzöldet szokás futtatni?

Figyelt kérdés

Új ház építés után, szeretnénk valamilyen növényt felfuttatni a házra, hogy nyáron árnyékoljon, de télen engedje át a napfényt a házra.

Mit ajánlotok? :)

Vajon a ház festését hogyan oldják meg ekkor? Pl.: azért 20-30 évente szokás lefesteni egy házat, nem? Akkor leveszik a növényeket és újrafuttatják?

Köszi!

#növény #ház #NEMörökzöld
2019. júl. 10. 10:39
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
21%

pl vadszőlő

de figyelni kell, hogy a tetőszerkezetbe ne nőjön be

nem kell alatta festeni, még az omladozó falat is összefogja, nyáron elvezeti az esővizet, párologtatással hűt ész a gyökerei szárítják a ház alapját

de majd jönnek a panelprolik és jól kiosztanak, hogy ez mekkora hülyeség mert a gyökerei szétfeszítik a falakat....

2019. júl. 10. 11:28
 2/17 anonim ***** válasza:
43%
SOHA ne vigyél a kertedbe vadszőlőt, ha nem akarsz szenvedni.
2019. júl. 10. 11:32
 3/17 anonim ***** válasza:
71%
Borostyánt is láttam már. Egy falon volt csak.
2019. júl. 10. 11:33
 4/17 anonim ***** válasza:
20%

Ha nem felejtem el, akkor ma lövök egy képet nagypapám garázsáról, hogy mit csinált vele a vadszőlő, úgyis megyek hozzá estefele. Szép látvány, tényleg remélem hogy nem felejtem el, és akkor meg tudom mutatni, főleg az első válaszolónak. :)

A házról 6 ember szedte le egy teljes hétvége alatt, mert elkezdett vizesedni a fal a növény alatt (árnyékolja, nem szellőzik úgy, stb), mellesleg mióta szerzett az öreg 3 tövet a ház mellé, azóta a kert összes zugából lehet irtani állandóan, mert mindenhova fut, nemrég csákányoztunk ki egy olyan gyökeret, mint a combom. Nagy élmény volt. A telkem közelébe nem vinnék ilyen borzalmat.

Én inkább próbálkoznék valami gyorsan növő fával, az kiválóan árnyékol.

2019. júl. 10. 11:43
 5/17 anonim ***** válasza:
58%

" mert elkezdett vizesedni a fal a növény alatt (árnyékolja, nem szellőzik úgy, stb)"

És hogy került a falhoz a víz?

Mi az az "stb"?

Én frissen vakolt vályogházra futtattam, jó minőségű nemesvakolatra.

25 év után eladtam, a vevő letépte és semmi baja sem volt a falnak.

2019. júl. 10. 12:41
 6/17 anonim ***** válasza:
34%

"És hogy került a falhoz a víz?"

Nem tudom, hogy amerre te laksz, ott mi a helyzet, de Magyarországnak ebben a régiójában szokott olykor esni az eső. Sőt, a levegőnek is szokott lenni egy magasabb páratartalma, ami van, hogy kicsapódik (lsd. pl. harmat).

"stb" = satöbbi.

2019. júl. 10. 12:45
 7/17 anonim ***** válasza:
44%

És nálatok alulról esik az eső?

Nálunk nem.

Csak mert a vadszőlő, borostyán stb levelei a faltól pont hogy elvezetik a vizet (még ferdén eső esőnél is). Fedésben vannak, mint a tetőcserép vagy halpikkely és a külső levélszél van lejjebb.

Párásodás:

Az pedig nagyon ritka, hogy a házfal hidegebb legyen, mint a párás levegő.

Ősztől tavaszig fűtünk, a többi időben pedig esőnél lehűlés szokott lenni, ekkor is melegebb a házfal, így biztos nem csapódik le a pára.

"Satöbbi"

Nem vagyok retardált, csak a többi érvet szeretném olvasni.

Képet készíthetsz, de nem biztos hogy el fogom hinni, hogy nem egy alapból romos házra felfutott vadszőlőről van szó.

[link]

2019. júl. 10. 13:41
 8/17 anonim ***** válasza:
58%

Az összes cikk azt írja, ha normális állapotú a vakolat (nincs repedés) , akkor nem kell aggódni az állagromlás miatt.

Az első 7 találatból csak egy volt, ami kijelentette, hogy rongálja a falat a rá futtatott növény.

De annál se szerző, se forrás nem volt feltüntetve, pedig írtam volna a szerzőnek egy felvilágosítást.

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2019. júl. 10. 15:44
 9/17 anonim ***** válasza:
78%
Linkelj nekem egy szakembert /kertész vagy építész/, aki névvel vállalja a véleményét, miszerint a falra futtatott növény tönkreteszi a házat!
2019. júl. 10. 15:47
 10/17 anonim ***** válasza:
13%

Úristen, te szerelmes vagy abba a gazba, hogy ennyire felpörögtél? :D

Nem írtam direkt, hogy tönkreteszi a házat. De egy csomó hátránya van, és a kertet azt tönkreteszi, hacsak nincs kedved állandóan irtani.

Ráadásul ocsmány is, de ez egyéni preferencia.

2019. júl. 10. 16:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!