Van két látszólag egyforma cseresznyefa a telken. Az egyiknek keserű a gyümölcse. Mitől van ez?
-más fajta cseresznye
-nem kap annyi napfényt
Az előfordulhat, hogy a cseresznye nem lesz édes, teljesen ízetlen lesz, ha valami olyan negatív hatás éri. De hogy egy nem keserű fajta keserű legyen, az kizárt.
Szerintem is az lehet, hogy nem oltványokról, hanem magról kelt fákról van szó, és az egyik visszaütött egy keserű termésű ősre. (A dolog neve atavizmus, amikor egy több nemzedék óta eltűnt tulajdonság előjön egy utódnál.)
Én is jártam úgy, hogy egy őszibarackfa két magját elültettem, és csak az egyik fa lett magvaváló, mint az anyukája, a másik húsa meg egyáltalán nem akart elválni a magtól. Pedig a nemesítők nyilván nem próbálkoztak duránci fajta nemesítésével, azaz, több generáción kellett átnyúlni ennek a tulajdonságnak.
Nem tudod megkérdezni attól, aki ültette a fákat, hogy honnan szerezte a csemetéket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!