Miért nem terem a földieprem? A lombja szép nagy, nagyok a levelek, de nem terem
Mikor ültetted a palántákat?
Idén?
Az idei ültetés nem befolyásolná, esetleg a nagyon késői, teljesen csupasz gyökerű ültetés. De akkor meg nem lennének nagyok a levelek. Én 2 éve tavasszal ültettem vagy 50 tövet, nagy földdel, és egy jó átlagos termésem lett. Tavaly a szárazság miatt már nem sikerült annyira, mert öntözni nem tudtam a telken.
A nagyon durva árnyék és nagy sűrűség már jó indok lenne, hogy ne teremjen.
Tudni kellene, hogy milyen helyen van a kérdezőnél. Egy-két fotó, ami a környezetet mutatja, sokat segítene. Valamint annak a leírása, hogy mikor lett telepítve, kapott-e valami tápanyagot, meg bármi, ami érdekes lehet az ügy szempontjából.
Alighanem sok nitrogénben gazdag műtrágyát adtál neki (hadd nőjön!). Most aztán nő, de nem terem, mert a P és K-tartalmú műtrágyákat mellőzted, pedig ők a termés garanciái.
Ha rosszul következtetek, akkor elnézésed kérem, de nekem ez jutott eszembe indokként.
Először is köszönöm a válaszaitokat.
Már jó pár éve kínlódok az eperrel. Van üvegházban is és van szabadföldben is. Trágyát nem kapott se műt se valódit.
Mert itt nálunk a Mecsek oldalában nagyon nitrogénes a talaj , minden gyom és a fű nagyra nő és sötét zöld ami úgy tom , hogy nitrogénre utal. Virágot hoz az eper ,de kicsiket és abból csak egy megfeketedett kb. fél centi átmérőjű valami lesz , Amikor kaptam a tövet (tavaj augusztus és idén márc közepe)akkor hoz egy kevés termést de következő évben már, csak a fekete kis semmik.Gondoltam a hőmérsékletre , de az sem lehet , mert az üvegházban is ezt csinálja. Vizet kap eleget.A lombja nagyon szép és hozza az ostor indákat is, csak termést nem :(
Köszönöm a segítségedet .
De most, már csak augusztusban mert akkor , át kell ültetni gondolom én. Vagy az is elég , ha megszórom káliummal és foszforral? Mert talán olyasmit olvastam , hogy az idén hozza a jövő évi termő rügyeket.
Ha virágot hoz az eper, akkor teljesen kizárt, hogy a nitrogén lenne a gond. A túl sok nitrogén a virágképződést akadályozná. (De olyan nitrogéntúlsúly szerintem elképzelhetetlen, hogy emiatt egyáltalán ne legyen termés.)
Nincs esetleg túl sok hangyád, amik kieszik a virágokat?
Az epret nem kell átültetni, csak 3 évente, de akkor is csak abban az esetben, ha kizsarolta a talajt, és tápanyaghiány lépett fel. Amúgy csak meg kell ritkítani minden tavasszal, amikor hajtani kezd. (Vagy már ősszel.)
Lehet, hogy a 9.-nek igaza van, ami a virágképződést illeti...
Ha állandóan termő eperfajtád van (tavasztól őszig), akkor megéri a talajra kiszórni a K és P-trágyákat, kis mennyiségben. Gondolj arra, ha repülőről szórják a határban a műtrágyát, vajon hány szem műtrágya kerül 1 nm-re? Javaslom, hogy egy púpozott kávéskanálnyit teríts szét az eperbokor körüli 15 cm sugarú körben, aztán KEVERD BE A TALAJBA kb. 2-3 cm mélyen.
Lehet, mások jobb ötlettel állnak elő...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!