Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hegyekben lehet veteményest,...

Hegyekben lehet veteményest, gyümölcsöst létesíteni?

Figyelt kérdés
Itt most nem déli lejtőkre gondolok, hanem olyan településekre, amik bent vannak a hegyek szívében. Jártam már a Bakonyban, Mátrában, Bükkben, de én arra fele nem láttam nagyon veteményest, gyümölcsfákat is elvétve. Gondolom én a hidegebb időjárás, erdő közelsége, ami gond. A kérdés, hogy akkor ezekről lemondhatok, ha az élet úgy hozza, hogy egy hegyi faluba költözök?
2019. máj. 27. 17:14
 1/5 anonim ***** válasza:
A ház körüli veteményes, gyümölcsfák vannak ott is. Van a Bakonyba és Mátrában is. Sőt Tés a Bakonyban nagyon jó krumplitermő rész.De nem tudom mekkora területekre gondolsz.
2019. máj. 27. 17:25
 2/5 anonim ***** válasza:

Az alma pl. kimondottan a hegyek párás levegőjét szereti, az neki az ideális.

Őszibarack, sárgabarack mondjuk nem jó ötlet, ha völgyben (fagyzugban) van a falu, de domboldalon, jó fagylefolyású helyen nagyobb eséllyel éli túl a leghidegebb teleket, mint alföldön, az inverzió következtében.

A krumpli alapvetően egy hegyi növény, Dél-Amerikában 2000 méteren is termelik. (Nyilván persze nem a mi kultúrfajtáinkat.) Meg még vannak ilyen hűvös időt kedvelő zöldségnövények. Pl. a paprika nem ilyen, de párszáz méteres magasság még jó neki, csak ennél se mindegy, hogy fagyzugról van-e szó.

2019. máj. 27. 17:58
 3/5 anonim ***** válasza:

Lehet.Olyan növényeket kell termeszteni,amelyek birják az ottani időjárást .

Egy hidegebb időjárás máshol is tönkre teheti a növényeket,nem kell ehhez a hegyekbe menni .

2019. máj. 27. 18:30
 4/5 anonim ***** válasza:

Erősen hely függő. Ismerős családi házánál nem marad meg egy fa sem, mert 10 cm vastag a talaj, alatt tömör kő van. Dézsában tart párat.

Mellesleg a hegyekre jellemző szürke erdő talaj sem az igazi, alig van benne tápanyag a síkságok fekete földjéhez képest.

2019. máj. 27. 19:08
 5/5 anonim ***** válasza:
Bármit lehet, csak a megfelelő körülményeket kell biztosítani. Déli-délnyugati lejtők általában melegebbek, legfeljebb a megvilágítás némileg csökkent a sík területhez képest. Az öntözést valahogy meg kell oldani, hűvösebb helyen üvegházat is lehet létesíteni.
2019. máj. 27. 19:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!