Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen gyakran kell veteményes...

Milyen gyakran kell veteményest öntözni?

Figyelt kérdés
Kikelt a borsó, répa, retek,sóska es a sütőtök,de az utóbbin,valamint a szőlő levelen észrevettem,hogy sárgul, szárad. Az lehet a gond,hogy keves vizet kap? Milyen gyakran kell öntözni? És mikor?,este lehet? Későn érek haza sajnos munkámbol kifolyólag.Köszi

2016. ápr. 30. 13:51
 1/5 anonim ***** válasza:
77%
Naponta kellene és este, vagy esetleg hajnalban. Napközben tilos, mert ha úgy öntözöd, hogy rásüt a nap tönkremegy az egész.
2016. ápr. 30. 14:34
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Felénk most elég esős idő volt, a földben is van tartalék, így nem kell locsolni. A kérdés az, hogy mennyire nedves a föld? Esetleg egy kép a sárguló levélről segíthetne, hogy mégis miért sárgul. Mert lehet tápanyaghiány, vagy égés is (ma is már igen erősen sütött a nap, két paradicsompalántám meg is égett, mert véletlenül a tűző napon hagytam)
2016. ápr. 30. 18:26
 3/5 anonim ***** válasza:

Olyan gyakran kell öntözni, amilyen gyakran kiszárad a talaj.

Ha homokról van szó, akkor nyilván sokkal gyakrabban megesik ez.

Nálam kötött a talaj, még nem öntöztem idén semmit (kivéve azt a 260 db ma és tegnap elrakott palántát), pedig eső csak jelképes volt veteményezés óta, és még nincs is a rövidtávú terveim között az öntözés. Az alja eddig is nedves volt, most meg a tetejére is esett 5 mm.

Ne a föld tetejét nézd, hanem a növények gyökérzónáját. Fogj egy kapát, és nézd meg, 5-10 cm mélyen sötét színű-e (vagyis nedves-e) a föld.

Én tápanyaghiányra tippelnék nálad. Szőlő nem sárgulhat ilyenkor szárazság miatt, még homokon sem.

2016. ápr. 30. 18:41
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! És fagy miatt sem lehetséges? Nalunk az elmúlt héten két nap is volt 0 alatt a hőmérséklet. Eső egyszer volt, de másnap már száraz volt már.

Itt nagyon homokos a talaj amúgy. Szóval este öntözhetek.. Erről kapcsolatban azt Hallottam, hogy este meg azert nem lehet,mert megfáznak a növények.

2016. máj. 1. 08:58
 5/5 anonim ***** válasza:

Ha nagyon közel volt a hőmérséklet az elfagyási küszöbhöz, akkor megfázhattak a növények, ami miatt kissé sárgulnak egy ideig.

Ami elfagyott, az meg ugye láthatóan elhal.

Este nem szabad konkrét fagyveszélyes időben, mert a párolgás hőt von el, tehát megnő a fagyveszély. Késő ősszel gyakran látni, hogy a fű +2 fokon is deres lesz, vagyis megfagy az elpárolgó harmat miatt. De ha nincs fagyveszély, azaz reggelre nem mondanak kb. 5 foknál hidegebbet, akkor lehet öntözni.

Nyáron, ha este is 25-30 fok van még, akkor sem szabad hideg vizet önteni a növények levelére-szárára, mert ez a hősokk egy fajtája. De ez sem valószínű még egy darabig.

Ha süti a nap a növényeket, akkor melegebbek, mint a levegő, erre figyelni kell, ilyenkor se szabad hideg vízzel öntözni.

Nyáron, nagy hőségben jobb a reggeli öntözés. Gombabetegségek szempontjából is jobb, ha hamarabb megszáradnak a levelek.

Ha olyan módszered van, amivel nem megy a levelekre víz, akkor bármikor lehet, pl. csepegtető szalaggal 35 fokban is szoktam.

2016. máj. 1. 13:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!